Μόνο η… κορυφή του παγόβουνου φαίνεται ότι ήταν ο δανεισμός του αγάλματος του Ιλισσού στο ρωσικό μουσείο Ερμιτάζ, πράξη που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας που χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «πρόκληση».
Όπως αποκάλυψε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ο
διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ το μουσείο έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον δανεισμό και άλλων ελληνικών αγαλμάτων που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν σε μουσεία άλλων χωρών.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ένας αριθμός άλλων ανθρώπων, άλλων ιδρυμάτων στο εξωτερικό έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους (για να δανειστούν κάποια από τα Μάρμαρα). Ορισμένες άλλες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφερε ο κ. ΜακΓκρέγκορ.
Κατά τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει για περισσότερο από ένα χρόν και θα συνεχιστούν παρά την διαφωνία της Ελλάδας για τον δανεισμό του «Ιλισσού» αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες είτε για το χρονοδιάγραμμα είτε για τα μουσεία που θα δεχθούν τα έργα τέχνης.
Επαναλαμβάνοντας, δε, την πάγια βρετανική άποψη ότι τα μάρμαρα της Ακρόπολης αποκτήθηκαν νόμιμα και ότι επομένως είναι στη διακριτική ευχέρεια του μουσείου να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτά, συμπλήρωσε στην Telegraph: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό για το Βρετανικό Μουσείο να δανείζει σημαντικά αντικείμενα σε σημαντικά μουσεία».
Ερωτηθείς τέλος αν τα αποκαλούμενα Ελγίνεια Μάρμαρα θα δανείζονταν ποτέ στην Αθήνα ο ΜακΓκρέγκορ απαντά: Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουν αρνηθεί να δανειστούν τα μάρμαρα γιατί δεν θα δανειστούν αυτό που τους ανήκει. Αλλά αν υπέβαλαν αίτημα, θα το εξετάζαμε με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους με όποιο άλλο αίτημα.