ΟΗΕ: Στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια της CIA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.Ένας ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκαλύπτει «μια ξεκάθαρη πολιτική που ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του

(πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου.) Μπους», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διέταξαν τα εγκλήματα αυτά εναντίον των κρατούμενων.

Ο Μπεν Έμερσον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επεσήμανε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους που σχεδίασαν και ενέκριναν τα εγκλήματα αυτά θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και οι αξιωματούχοι της CIA και της κυβέρνησης που διέπραξαν βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ είναι νομικά υπεύθυνες να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Έμερσον σε ανακοίνωσή του. «Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη νομική υποχρέωση να φροντίσει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι».

Ο Βρετανός δικηγόρος που εργάζεται στον ΟΗΕ από το 2010 χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, επαινώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «που αντιστάθηκε στις εσωτερικές πιέσεις να αποκρύψει τα σημαντικά αυτά ευρήματα».

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να αναληφθεί δράση. Τα πρόσωπα που ευθύνονται για την εγκληματική συνομωσία που αποκαλύφθηκε με τη σημερινή έκθεση πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους», υπογράμμισε ο Έμερσον.
Το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει ασυλία στους δημόσιους λειτουργούς που ενέχονται στη διάπραξη βασανιστηρίων, εξήγησε ο ίδιος.

«Το γεγονός ότι οι πολιτικές που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την έκθεση είχαν την άδεια από τα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Στην πραγματικότητα ενισχύει την ανάγκη για την ανάληψη ευθυνών», κατέληξε ο Έμερσον.

Τα βασανιστήρια είναι ένα διεθνές έγκλημα και οι δράστες τους μπορούν να διωχθούν σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία ενδέχεται να ταξιδέψουν, εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ