ΛΙΒΥΗ:ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΣΤΗΝ DERNA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

651809
κατεστραμμένο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση στην πόλη al Zawiyah

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

 Οι ισλαμιστικές ένοπλες φράξιες στη Derna στ΄ανατολικά της Λιβύης σχημάτισαν μια συμμαχία υπό την επωνυμία «Συμβούλιο (choura) των μουτζαχεντίν «, προσβλέποντας να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις που επιτίθονται κατά αυτής της πόλης που διαφεύγει από τον έλεγχο τους.

«΄Oλος ο κόσμος είδε τι έγινε στην πόλη της Βεγγάζης,ερημώθηκε,οι θεσμοί της καταστράφηκαν ,τα σπίτια της κατεδαφίστηκαν,τα τζαμιά και τα πανεπιστήμια πυρπολήθηκαν και κάηκαν από εγκληματικά στοιχεία του Haftar» διαβεβαιώνει αυτός ο νέος συνασπισμός στην πρώτη του ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον εν αποστρατεία στρατηγό Khalifa Haftar και στον αναγνωρισμένο πρωθυπουργό από την διεθνή κοινότητα Abdallah al-Theni, πραγματοποιούν επιθέσεις στα δυτικά της Τρίπολης όσο και στη Βεγγάζη που απέχει 1 000 km από αυτήν στα ανατολικά. Αποπειρώνται να καταλάβουν τις 2 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που έχουν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών μετά την βίαιη ανατροπή του κανταφικού καθεστώτος που επιτελέστηκε με την στρατιωτική σύμπραξη γάλλων και λοιπών δυτικών.

Το αποτέλεσμα της επιδρομής των δυτικών ήταν η πόλη Derna να μεταμορφωθεί σε ένα Ισλαμικό Εμιράτο που από το 2011 και ύστερα δέχεται κανονικότατα και απρόσκοπτα ξένους μαχητές προς εκαπίδευση πριν αυτοί προωθηθούν σε Συρία και Ιράκ για τζιχάντ.Η πόλη αποτελεί το λίκνο μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Αυτή η παραθαλάσια πόλη της Μεσογείου των 150 000 κατοίκων είναι ιστορικά ισχυρή ισλαμιστική θέση των ριζοσπαστών ισλαμιστών και τοποθετείται μεταξύ της Βεγγάζης και των αιγυπτιακών συνόρων.

Κάποιοι δυτικοί παρατηρητές την θεωρούν ήδη ως την 3ο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Αφρική μετά την Jund al-Khilafa στην Αλγερία και την Ansar Beït al-Maqdess στην Αίγυπτο που δρα κυρίως στο Σινά.

Οι ΗΠΑ τώρα αναησυχούν για αυτήν την εξέλιξη δια του εκπροσώπου τύπου Jeffrey Rathke.

Η νεοσυσταθείσα συμμαχία το Συμβούλιο της choura των μουτζαχεντίν προσκάλεσε με το δελτίο τύπου τους κατοίκους της Derna να ενταχθούν σε αυτήν. Ενώ απευθυνόμενη στους πολεμιστές ισλαμιστές της Βεγγάζη τονίζει: «είμαστε μαζί σας στον πόλεμο κατά του εγκληματία Haftar και των στρατιωτών του. » Πριν την ανακοίνωση του νέου σχηματισμού οι ισλαμιστές μαχητές παρήλασαν με τεθωρακισμένα και πεζοπόρα τμήματα που κράδαιναν μαύρες σημαίες στην Derna.

 H Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με 2 κυβερνήσεις και αντίστοιχα αντίπαλα κοινοβούλια και δόθηκε βορά στους αντάρτες έπειτα από την ανατροπή του Mouammar Kadhafi το 2011.(AFP 13/12/2014)

 dimpenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ