Ο συνεπής και πατριώτης πολιτικός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Εξετάσεις θα δώσουν οι βουλευτές των κομμάτων στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξετάσεις στις οποίες θα βαθμολογηθεί η συνέπεια των λόγων τους και η αγάπη τους για την πατρίδα. Δεν θα βαθμολογηθούν για την υποταγή τους στον αρχηγό ή την επιθυμία τους να διατηρήσουν για πολλούς μήνες ακόμη την βουλευτική έδρα αλλά για το κατά πόσο έχουν την ανδρεία, να παραμερίσουν προσωπικές φιλοδοξίες, να ξεπεράσουν κομματικές αγκυλώσεις, για να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των Ελλήνων.
Οι ξένοι επενδυτές (κοινώς τοκογλύφοι) θέλουν να παραμείνει στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση. Ισχυρίζονται ότι μαζί της έχουν μια καλή συνεργασία και την εμπιστεύονται. Άραγε, ποιος τοκογλύφος δεν θέλει για θύμα του κάποιον που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του; Ποιος τοκογλύφος θα ήθελε απέναντί του κάποιον που θα αμφισβητούσε τις μέχρι σήμερα τακτικές του;
Το δίλημμα επομένως που θέτουν ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν οι Έλληνες θέλουν μια κυβέρνηση που εμπιστεύονται οι τοκογλύφοι ή μια κυβέρνηση που δεν αρέσει στους τοκογλύφους, η απάντηση ασφαλώς και είναι μια κυβέρνηση που δεν αρέσει στους τοκογλύφους!
Να ψηφίσουν κατά συνείδηση ζητά ο πρωθυπουργός από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κι αυτή η προτροπή, αποτελεί βαρύτατη κατηγορία σε βάρος τους. Γιατί ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί, ότι κι άλλες φορές οι βουλευτές δεν ψήφισαν κατά συνείδηση αλλά με σκοπιμότητες ή προσωπικά οφέλη. Τότε δεν τους κατήγγειλε γιατί δεν χρειαζότανε, κοινώς, το αποτέλεσμα ήταν θετικό γι’ αυτόν. Τώρα έμμεσα το καταγγέλλει γιατί απλούστατα θέλει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, ο προτεινόμενος από αυτόν πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί αν δεν ψηφιστεί ο Σταύρος Δήμας για πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αλλά ο Αντώνης Σαμαράς την καρέκλα του πρωθυπουργού!
Και στις τρεις εκλογές για την εκλογή ή μη του προέδρου της Δημοκρατίας, οι βουλευτές βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με κατηγορίες χρηματισμού είτε με κατηγορίες ασυνειδησίας.
Και οι δύο είναι βαριές κατηγορίες. Κατηγορίες που σε άλλες εποχές πιθανόν να είχαν οδηγήσει σε εκτροπές που όλοι απευχόμαστε. Υπάρχει όμως έστω και μικρή πιθανότητα να έχουν γίνει χρηματισμοί βουλευτών ή ενέργειες (ψήφος) αντίθετες με την συνείδησή τους;
Αν αυτούς τους ισχυρισμούς, τους προέβαλε κάποιος που ουδεμία σχέση είχε με την Βουλή, τα κόμματα, που ποτέ δεν άσκησε βουλευτικό αξίωμα, τότε καμία απολύτως σημασία δεν θα είχαν. Όμως σήμερα, αυτές οι επισημάνσεις, αυτές οι προειδοποιήσεις, ακούγονται από επίσημα πολιτικά χείλη, από τον πρωθυπουργό (καλεί βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση) και από αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές που μιλούν για χρηματισμό!
Οι πολίτες θυμούνται πολιτικούς που πριν καιρό είχαν υψώσει το λάβαρο της επανάστασης κατά του μνημονίου και των τοκογλύφων και σήμερα είναι, άμεσα ή έμμεσα, υποστηρικτές της κυβέρνησης! Τι τους έκανε κι άλλαξαν γνώμη; Δεν είχαν σωστή κρίση όταν δήλωναν αντιμνημονιακοί; Μα τότε δεν κάνουν για βουλευτές αφού για να αντιληφθούν πιο είναι το σωστό πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος! Είδαν πως δεν έχουν πολιτικό μέλλον παραμένοντας σε ένα μικρό κόμμα; Μα τότε είναι συμφεροντολόγοι!
Ασφαλώς και δεν είναι ανεπαρκείς ή συμφεροντολόγοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που στήριξαν στην αρχή την κυβέρνηση επειδή πίστευαν πως θα μπορούσαν σαν εταίρος της, να σταθούν ανάχωμα σε αντιλαϊκά μέτρα. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κι ο πρόεδρος της Φώτης Κουβέλης, προτίμησαν, να διατηρήσουν την εντιμότητά τους στα όσα προεκλογικά είχαν υποσχεθεί παρά να συμβιβαστούν με την όποια εξουσία, απολαμβάνοντας όσα καλά μπορούσαν να αποκομίσουν από αυτήν, κι αδιαφορώντας για το αν ο Ελληνικός λαός δυστυχούσε, αν οι νέοι εγκατέλειπαν την χώρα, αν ο πλούτος της Ελλάδας δινότανε έναντι πινακίου φακής στα άπληστα χέρια κερδοσκόπων.
Ασφαλώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κι ο Πάνος Καμμένος παρά τον διωγμό που δέχονται, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Σίγουρα το ΚΚΕ δεν έχει μετακινηθεί κατ’ ελάχιστο από τις θέσεις που χρόνια έχει εκφράσει.
Ο συνεπής και πατριώτης πολιτικός διακρίνεται από τις πράξεις του κι όχι από τους λόγους που εκφωνεί και τις συνεντεύξεις που δίνει.
Ο συνεπής και πατριώτης πολιτικός διακρίνεται από την πίστη του στην πατρίδα και το Σύνταγμα κι όχι από την άκρατη φιλοδοξία του να διατηρεί αιωνίως την βουλευτική έδρα την οποία θα μπορεί να την μεταβιβάζει σαν κληρονομικό δικαίωμα σε απογόνους του.
Ο συνεπής και πατριώτης πολιτικός διακρίνεται από τον πόθο του για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Γιατί ο συνεπής και πατριώτης πολιτικός δεν γονατίζει μπροστά στην Μέρκελ, μπροστά στον Ομπάμα, μπροστά στον οποιονδήποτε ξένο αρχηγό κράτους. Μέσα του υπάρχει άσβεστη η σπίθα του αλύγιστου Έλληνα, μέσα του είναι ζωντανή η αδούλωτη ψυχή, το ελεύθερο πνεύμα των προγόνων του.
Στην διαδικασία εκλογής για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Έλληνες πολίτες θα έχουν επομένως την ευκαιρία να διακρίνουν τους προσκυνημένους από τους ελεύθερους. Και στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα επιβραβεύσουν ή θα αποδοκιμάσουν τον καθένα από αυτούς…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ