ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ, του Θωμά Σιδερη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141216074323ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ, μια διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική παράσταση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Σμύρνη
Το θεατρικό έργο του Θωμά Σίδερη, «Το τελευταίο σπίρτο» παίζεται στο L.A. THEATER (πρώην ΡΑΓΕΣ), Κωνσταντινουπόλεως 82 & Ιερά Οδός, Γκάζι. Στηρίζεται στο μυθιστόρημά του «Το μεσοφόρι που χόρευε», που είναι υπό έκδοση.
Η σκηνή είναι σχεδόν σκοτεινή και οι θεατές κάθονται τόσο κοντά που μπορούν να κοιτούν τη Λέλα (Ευτυχία Φαναριώτη) στα μάτια. Ο μονόλογός της είναι σπαρακτικός και ο λόγος της παραληρηματικός. Η σκέψη της πετάει από τα όσα προηγήθηκαν της Καταστροφής στη Σμύρνη μέχρι τη Δραπετσώνα και τα Βούρλα όπου βρίσκεται πρόσφυγας, κλεισμένη σε έναν οίκο ανοχής του Μεσοπολέμου.
Οι πρόσφυγες της Δραπετσώνας, Πόντιοι και Μικρασιάτες, παρελαύνουν πάνω στη σκηνή μέσα από τη Λέλα που γνωρίζει τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Ανέστο Δέλια, ανοίγει την αγκαλιά της στον Πανάγο και στον θετό του γιο Βαγγελάκη, και κλαίει το θάνατο της Αντριάνας, μιας Πόντιας προσφυγοπούλας.
Το Τελευταίο Σπίρτο είναι η διαδρομή μιας πόρνης από το μπορντέλο του Χαλκά Μπουνάρ μέχρι την κάμαρη του Δρομοκαΐτειου φρενοκομείου. Όταν οι φλόγες κυκλώνουν τη Σμύρνη, η Λέλα την εγκαταλείπει κυνηγημένη. Μοναδική της περιουσία και φυλαχτό η φωτογραφία ενός δεκαεννιάχρονου φαντάρου, του Αναστάση, που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, λίγο πριν την κατάρρευση του Μετώπου. Η Λέλα φτάνει στον Πειραιά μετά από περιπλάνηση εβδομάδων. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν στα Βούρλα, τον διαβόητο οίκο ανοχής του Μεσοπολέμου. Καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες δίπλα της προσπαθούν να στεριώσουν το σκηνικό της καινούριας τους ζωής, η Λέλα, έγκλειστη σε μια κάμαρη, θα προσπαθήσει να ενώσει τα κοφτερά κομμάτια της μνήμης της.
Το Τελευταίο Σπίρτο είναι ένα θεατρικό έργο όπου με αφορμή την απώλεια προσπαθεί να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο Θωμάς Σίδερης δανείζεται την ηρωίδα του, τη Λέλα, από ένα ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Εκείνη μαζί με τον Νίκο Καββαδία επισκέφτηκαν ένα χειμωνιάτικο βράδυ τον όρμο της Κρεμμυδαρούς, όπου σε κάτι μισοβυθισμένες βάρκες, τα σλέπια, εκτοπίζονταν όσες πόρνες έμεναν έγκυες ή έπασχαν από φθίση και αφροδίσια. «Το Αμαρτωλόν» γράφτηκε για τις γυναίκες αυτές.
«Στη Σμύρνη Μέλπω
Ηρώ στη Σαλονίκη
στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό
τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Λέλα…»
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα (21.15) και Τρίτη (19.30)
L.A. THEATER (πρώην Ράγες),
Κωνσταντινουπόλεως 82 και Ιερά Οδός (μετρό Κεραμεικός), Γκάζι
Τηλ.: 210
Το Τελευταίο Σπίρτο, του Θωμά Σίδερη
Σκηνοθεσία
Σάββας Πασχαλίδης
Ηθοποιοί
Ευτυχία Φαναριώτη, Βασίλης Ζώης, Μαρία Μαρτίκα
Συντελεστές
Σκηνικά – κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης, Μουσική επιλογή: Κώστας Χαριτάτος, Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος, Επιμέλεια video: Κώστας Χαραλάμπους, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Μακιγιάζ: Αναστάσης Παπαλέξης
Διάρκεια
75′
Διάλειμμα
Όχι
Εισιτήρια
12€, 8€ για φοιτητές, άνεργους και άτομα άνω των 65

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ