Η μπάλα (και πάλι) στο γήπεδο του δικομματισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

[email protected]

Μέχρι χθες όλα για όλους ήταν εύκολα. Η μπάλα βρισκόταν στην εξέδρα και στο “γήπεδο” βρισκόντουσαν μόνο λίγοι. Τώρα κανείς από τους δυο διεκδικητές του “τίτλου” δεν έχει δικαιολογία. Και για να κερδίσουν πρέπει να παίξουν μπάλα εντός παιδιάς. Στο γήπεδο δηλαδή. Από δω και πέρα δεν θα φταίει ούτε ο…διαιτητής λέγε με τρόικα, ούτε ο Πρόεδρος Αντώνης ή

Αλέξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του 25 περίπου μέρες για να αποδείξει σε όσους τον επιλέξουν ότι δεν θα σημειώσουν ένα ακόμη αυτογκόλ, όπως έκαναν οι πολίτες πιστεύοντας το Γιώργο Παπανδρέου και το λεφτά υπάρχουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του 25 περίπου μέρες, για να δείξει ότι καλά τα νταούλια και τα πεντοζάλια για να πάρει τα…ψηφαλάκια, αλλά για να πείσει ότι και θέλει και μπορεί οφείλει να παρουσιάσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Και το κυριότερο να μαζέψει τους τύπους που βρίσκονται εντός του και ονειρεύονται την πτώση της Βαστίλης εν έτει 2015.

Οι ακραίες φωνές ξυπνούν στους πολίτες συντηρητικά ανακλαστικά και τους σπρώχνουν στα άκρα. Και αυτό οφείλει να το λάβει υπ όψην του, δείχνοντας πλέον ότι ωρίμασε και δεν είναι ο πιτσιρικάς που έκανε καταλήψεις.

Θα καταφέρει να μαζέψει τα εξτρέμ; Θα δούμε.

Από την άλλη η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, κατάφερε κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Να μετατραπεί σε κόμμα…ανάδελφο. Για πρώτη φορά η κεντροδεξιά δεν έχει ιδεολογικό σύμμαχο στα δεξιά της ή στα “αριστερά” της. Συρρικνωμένη βαδίζει μόνη αναζητώντας τον μπούσουλα.

Θα τα καταφέρει να πείσει όχι με το φόβο αλλά με τα επιχειρήματα; Θα μπορέσει να πείσει ότι έχει ιδεολογικό στίγμα σύγχρονο και κοινωνικά φιλελεύθερο; Εκτός αν θεωρεί πλέον ότι φυσικός της σύμμαχος είναι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και το “ναι” σε όλα στο Βερολίνο.

Τις απόψεις μας τις είχαμε καταθέσει έγκαιρα για την αναγέννηση της κεντροδεξιάς. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και τώρα φτάνει η ώρα της κρίσης, χωρίς οι πολίτες να έχουν βάλει μια άνω τελεία σε μια διακυβέρνηση που φαίνεται ενιαία από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πιστεύουμε ότι το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε. Ίσως από την άλλη η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου να είναι η τελευταία ευκαιρία να γεννηθεί ενός νέου τύπου δικομματισμός . Με συνθέσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των βασικών παικτών. . Ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν τους επιβάλλει τη συνεννόηση ή όχι. Μια και οι ίδιοι αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα. Να μην διχάζουν και να μην δηλητηριάζουν. Να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Τόσο απλά…

– See more at: http://pireasnow.gr/2014/12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ