Ο Τσέχος Πρόεδρος Μαστιγώνει τον Ναζισμό στην Ουκρανία και την Ενοχη Σιωπή της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, μιλώντας την Κυριακή σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, εξέφρασε αποτροπιασμό για τις ναζιστικές νυκτερινές παρελάσεις με πυρσούς στην Ουκρανία, την ηρωοποίηση, με επετείους και ανδριάντες, του εγκληματία πολέμου Στεπάν Μπαντέρα και την σιωπή της Ενωμένης Ευρώπης μπροστά σε τέτοια φαινόμενα που θυμίζουν την χιτλερική Γερμανία.
Του Μιχαήλ Στυλιανού
Εδήλωσε πως κάτι άσχημο συμβαίνει, στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση που δεν το καταδικάζει.
Αφορμή των σχολίων του Τσέχου προέδρου ήταν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που απεικόνιζαν χιλιάδες Ουκρανών με αναμένους πυρσούς, ναζιστικά τατουάζ και σημαίες, να διασχίζουν τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας την περασμένη Πέμπτη, 106η επέτειο της γέννησης του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των Ναζί στον Β΄Π.Π. και να κραυγάζουν συνθήματα αποθέωσής του.
« Υπάρχει κάτι κακό με την Ουκρανία», σχολίασε ο Τσέχος πρόεδρος στο Ράδιο1, την Κυριακή. «Χθες το βράδυ περιφερόμουνα στο Διαδίκτυο και ανακάλυψα ένα βίντεο που παρουσίαζε τη διαδήλωση της πρωτοχρονιάς στην Πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου. Αυτοί οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα του Στεπάν Μπαντέρα, που μου θύμισαν τον Ράϊνχαρτ Χάϊντριχ,» είπε ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, αναφερόμενος σ’ έναν από τους οργανωτές τού ολοκαυτώματος και «Ράϊχ-Προτέκτορα» στη Τσεχοσλοβακία. «Η παρέλαση ήταν οργανωμένη ακριβώς όπως οι παρελάσεις με πυρσούς των Ναζί, στην οποία οι συμμετέχοντες κραύγαζαν το σύνθημα: «Θάνατος στους Πολωνούς, στους Εβραίους και στους κομμουνιστές, χωρίς έλεος,» εξήγησε ο κ. Μίλος Ζέμαν. «
Ο Μπαντέρα ήταν ιδρυτής και αρχηγός της Οργάνως Ουκρανών Εθνικιστών (ΟUN) , που συνεργάστηκαν με τα γερμανικά Ες- Ες στην εθνοκάθαρση της κατεχόμενης Ουκρανίας από Πολωνούς, Εβραίους και Ρώσους.
Στην πυρσοφόρα νεο-ναζιστική παρέλαση της πρωτοχρονιάς, δέσποσαν τα συνθήματα: «Δόξα στο ΄Εθνος!», « Θάνατος στους εχθρούς!» «Η Ουκρανία ανήκει στους Ουκρανούς!» « Ο Μπαντέρα γυρίζει να βάλει τάξη.» Μερικοί από τους διαδηλωτές φορούσαν στολές του Β’ Π.Π. και άλλοι κρατούσαν τις μαυρο-κόκκινες εθνικιστικές σημαίες.
Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο Πρόεδρος της Τσεχίας έστειλε οξύ μήνυμα και στην ηγεσία της Ε.Ε., δηλαδή,ουσιαστικά, στη Γερμανία, τονίζοντας ότι υπάρχει κάτι «wrong» = κακό, (λάθος, άδικο, στρεβλό, ολέθριο ) , στο φαινόμενο ότι Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σωπαίνει, αντί να διαμαρτύρεται ή να καταδικάζει την προκλητική επανεμφάνιση του ναζισμού, σε ένα καθεστώς που η ίδια υπέθαλψε, που υπερασπίζεται και που χρηματοδοτεί. « Μην ξεχνάτε-τόνισε- πως ο Μπαντέρα θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουκρανία, το ποτραίτο του δεσπόζει στην Πλατεία Μεϊντάν, ο ανδριάντας του σε πλατεία του Λβόφ. Στην πραγματικότητα ήταν ένας σφαγέας χιλιάδων ανθρώπων.»
Την γνωστή ευαισθησία της νομενκλατούρας των Βρυξελλών αλλά και του υποβολέα της στο Βερολίνο θα έπρεπε να είχαν θέσει σε δοκιμασία βαρύτερα τεκμήρια αναβίωσης του εγκληματικού ναζισμού, όπως το ολοκαύτωμα 40 έως 100 συνδικαλιστών στήν Οδησσό και ο βομβαρδισμός, επί μήνες, αμάχων με βόμβες διασποράς και φωσφόρου στο Ντονμπάς, γεγονότα που ούτε ο Πρόεδρος Βάν Ρομπάϋ (2 εκατομμύρια Ευρώ εφ άπαξ, με την λήξη της θητείας του), ούτε ο αρχικομισσάριος Μπαρόσο, ούτε η απίθανη Λαίδη της Εξωτερικής Πολιτικής, είχαν ακούσει ή δει τίποτα ικανό να ερεθίσει την …περιέργειά τους.
Ούτε οι απαγωγές, κακοποιήσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων –Ρώσων, είναι αλήθεια- ήταν ικανές να κινήσουν τουλάχιστον την συναδελφική αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών ενώσεων.
Το κυνήγι Ρώσων, ρωσοφώνων ή «ύποπτων» ρωσοφιλίας δημοσιογράφων εξακολουθεί να είναι το σπορ του συρμού στο Κίεβο, όπως έδειξαν οι πνευματικοί κληρονόμοι του Στεπάν Μπαντέρα στη ναζιστική παρέλαση της πρωτοχρονιάς. Δυο Ρώσοι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης που βρέθηκαν στο δρόμο τους υπέστησαν επίθεση, ξυλοκοπήθηκαν και έχασαν προσωπικά τους αντικείμενα. Η σχετική ανακοίνωση της τηλεόρασης «Ειδήσεις Ζωής» ανέφερε ότι μία ρεπόρτερ του σταθμού και ο εικονολήπτης ήταν θύματα επίθεσης, στην οποία η δημοσιογράφος ρίχτηκε στο έδαφος και χτύπησε στο κεφάλι, ενώ οι διαδηλωτές άρπαξαν και το κινητό τηλέφωνό της. Από τον κάμεραμαν απέσπασαν την κάμερα και την έσπασαν.
΄Οπως δήλωσε αργότερα η δημοσιογράφος Ζάνα Καρπένκο η επίθεση εκδηλώθηκε μόλις αυτή άρχισε να περιγράφει την παρέλαση μπροστά στην κάμερα, «ον αιρ», με το ρεπορτάζ της. Η σκηνή εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια ατυνομικών του Κιέβου, οι οποίοι την παρακολουθούσαν απαθείς και αδιάφοροι.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις συνήθεις διαμαρτυρίες και εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου, στην οποία αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι ζήτησαν την βοήθεια της αστυνομίας αλλά αποπέμφθηκαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου κάλεσε την διεθνή κοινή γνώμη και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κινηθούν κατά του διωγμού των λειτουργών ενημέρωσης και τήν εξάπλωση του «εθνικο-σοσιαλισμού» στην Ουκρανία.
Κατά το ουκρανικό πρακτορείο Ιντερ-Φάξ , στη νυχτερινή εκδήλωση συμμετείχαν περί τα 2.000 άτομα, προερχόμενα από τις τάξεις της εξτρεμιστικής δεξιάς. Η χιτλερικού τύπου λαμπαδηφορία κατέληξε στην κεντρική Πλατεία Μεϊντάν, όπου εκφωνήθηκαν λόγοι από ηγετικά στελέχη των κομμάτων «Σβόμποντα» και «Δεξιός Τομέας». Ο ηγέτης του πρώτου ανήγγειλε πως θα ασκήσει πιέσεις ώστε ο Στεπάν Μπαντέρα να ανακηρυχθεί επισήμως εθνικός ήρωας της Ουκρανίας.