Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν τις διαθέσεις της Κοινής Γνώμης, άσχετα αν απλά εκφράζουν αυτή τη Γνώμη ή στην ουσία την κατευθύνουν. Δεν έχει σημασία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Οι τελευταίες λοιπόν δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα:
1) Διατηρείται σταθερά η πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δείχνει να ανακάμπτει η μνημονιακή ΝΔ, κάτι που προβληματίζει τι θα ακολουθήσει μέχρι την ημέρα των εκλογών. Όλα θα εξαρτηθούν από κάποιο σημαντικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι είναι στα χέρια του. Αντίθετα, ο Σαμαράς δείχνει ότι καταφέρνει να επιτύχει τουλάχιστον μια διαχειρίσιμη ήττα.
2) Ο δικομματισμός επανέρχεται και καταγράφει ήδη πολύ υψηλά ποσοστά. Μετά τις αναγωγές είναι ήδη στο 60% και καλπάζει προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι περνάμε δυστυχώς στη φάση μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που σταδιακά θα απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα κεντροαριστερά μικροσχήματα και μιας μεγάλης Κεντροδεξιάς, η οποία αντέχει παρά την πλήρη υποταγή της στους δανειστές.
Λέμε δυστυχώς, γιατί το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η νεκρανάσταση του παγκοσμίως εξαφανισμένου δίπολου «Αριστερά – Δεξιά», μετά το άνοιγμα των εθνικών κρατών, αλλά η σύγκρουση μεταξύ ολιγαρχίας και δημοκρατίας, μέσα στη νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση. Όμως, εδώ στην Ελλάδα, το διακύβευμα εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της παρασιτικής ολιγαρχίας και η διατήρηση της σίτισης της μεγάλης εκλογικής πελατείας του κλειστού πολιτικού συστήματος, μέσα από έναν υπερσυγκεντρωτικό κρατικό μηχανισμό.
3) Εκτίθεται στον κίνδυνο εξαφάνισης η δυναστεία Παπανδρέου. Αν το κόμμα Παπανδρέου δεν καταφέρει και ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ και ιδίως μάλιστα αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή (κάτι που δείχνουν προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις), τότε εξαφανίζεται οριστικά από τον πολιτικό χάρτη η δυναστεία αυτή. Αντίθετα θα εξακολουθήσουν να επιβιώνουν οι άλλες δυναστείες κυρίως της Δεξιάς.
Πέρα από αυτό, το κόμμα Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), φαίνεται να μην παίρνει σχεδόν καθόλου ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε μεγάλο ερωτηματικό.
4) Η μεγάλη τεχνητή πόλωση οδηγεί σε εξαφάνιση τα μικρότερα κόμματα. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο πρώτων που κινούνται κοντά στο 30% το καθένα και των υπολοίπων που κανένα δεν ξεπερνά το 5% !!! Για όσα ήταν στο παρελθόν κάτω από το 3%, προφανώς θα εξακολουθήσουν να είναι και πάλι κάτω από το 3%.
5) Γίνεται μεγάλη μάχη για το ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα, το οποίο θα πάρει ενδεχομένως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όλα τα πιο πάνω δεδομένα, δεν αποκλείεται πλέον ακόμα και η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, κάτι που θα συμβεί μόνο αν αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον η ΝΔ δεν έχει τέτοια δυναμική.
Πέτρος Χασάπης