«Τσακώνονται» στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ακόμη και κατά 50%, έναντι μεταρρυθμίσεων και διάλογο του Βερολίνου και των Ευρωπαίων εταίρων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προτείνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Ο συνάδελφός του, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, Μίχαελ Χούτερ έχει διαφορετική άποψη και χαρακτηρίζει ενδεχόμενο «κούρεμα» ως το λάθος μήνυμα για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.
«Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα, σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο» δηλώνει ο κ. Φράτσερ στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχιστούν, ο Γερμανός οικονομολόγος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε πέντε χρόνια και πάλι στο ίδιο σημείο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «αν η μεταρρυθμιστική πολιτική δεν συνεχιστεί, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση».
Ο κ. Φράτσερ τονίζει ακόμη ότι περιμένει από τη γερμανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον νέο Πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών» δηλώνει στη DW.