Σφοδρή προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ίσως από τις πιο σκληρές μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην Κομοτηνή.
«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, η στρατηγική του φόβου έχει πέσει στο κενό, η Ελλάδα δεν
φοβάται» σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την τακτική που ακολουθεί έναντι των δανειστών και την επιλογή του να μην διαπραγματευτεί για το χρέος.
«Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, και πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Ο μόνος που έχει απομείνει να το ισχυρίζεται αυτό, να δηλώνει ανοιχτά ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο αποβολής της από το ευρώ, που θέλει να πιστεύουμε ότι η ελεύθερη έκφραση του λαού στις εκλογές αυτές, θα προκαλέσει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, είναι δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Όλοι οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον διαψεύδουν κάθετα και κατηγορηματικά. Και τον αφήνουν μόνο του, στην ερημιά του λαϊκισμού. Και της βαριάς πολιτικής ήττας που τον περιμένει».
Και σημείωσε με νόημα: «Δεν ξέρω αν όλες αυτές τις μαχαιριές θα τις αντέξει ο κ. Σαμαράς. Αυτό όμως που σίγουρα δεν θα αντέξει είναι να βγαίνουν και οι δικοί του άνθρωποι, ο ίδιος ο υπουργός του των Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας και να τον διαψεύδουν, προφανώς γιατί δεν μπορούν πια να κάνουν αλλιώς. Να τον διαψεύδουν, δηλώνοντας το αυτονόητο: ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών είναι, σε κάθε περίπτωση, εγγυημένες. Και έτσι, όλο το επιχείρημα φόβου που προσπάθησε να επιστρατεύει ο κ. Σαμαράς, για να διασωθεί πολιτικά, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Έχει τιναχτεί στον αέρα».
Κατά τον κ. Τσίπρα, η ΝΔ έχει ήδη χάσει τις εκλογές, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες: «Γι’ αυτό αρνείται και τόσο απροσχημάτιστα το διάλογο πάνω σε προγράμματα και θέσεις. Και προτιμά τη λάσπη και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το διάλογο, όμως, κ. Σαμαρά τον αρνούνται αυτοί που θεωρούν ήδη τον εαυτό τους ηττημένο. Η πρώτη σας ήττα πριν από το πικρό ποτήρι της 25ης του Γενάρη είναι η απροσχημάτιστη άρνησή σας να προσέλθετε σε Δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Η πρώτη σας ήττα, γιατί έρχονται κι άλλες ακόμα μεγαλύτερες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «το 2015 δεν είναι 2012, όταν διάφοροι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έσπευδαν να απειλήσουν την Ελλάδα με βιβλική καταστροφή αν έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλοι δείχνουν ήρεμοι απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις μιας αριστερής κυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας εξέφωρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ «γιατί έχει και τη γνώση και τη σοφία να δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή για σταθερή κυβέρνηση. Δεν θα μας τη δώσει, όμως, για να κάνουμε του κεφαλιού μας. Ούτε για να μην λογοδοτούμε. Αλλά για να έχουμε λυμένα τα χέρια απέναντι στα συμφέροντα. Απέναντι στην διαπλοκή. Απέναντι σε όλους όσοι θα ήθελαν να χειραγωγήσουν την Ελλάδα για το δικό τους συμφέρον».
Και χαρακτήρισε ως επίδικο των εκλογών «όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, τόσο πιο δυνατή και σταθερή θα είναι η Ελλάδα στις 26».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε τα βασικά μέτρα, που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει γίνει ολήρης κοστολόγησή τους και θα υλοποιηθούν από την επόμενη ημέρα των εκλογών:
Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αποκατάσταση της 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
Αλλά και σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
Τον φραγμό στις μαζικές απολύσεις.
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Την προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.