Συνεχίζουν τους εκβιασμούς και στο παρά ένα οι Γερμανοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
μέρκελ-σοιμπλε
Ηχηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλαν την Παρασκευή τρεις από τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες στην Ευρώπη ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Άνγκελα Μέρκελ μέσα σε λίγη ώρα ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά τι περιμένει την Ελλάδα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής

είτε δεν εφαρμόσει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη είτε δεν παραμείνει σε πρόγραμμα.
«Κάθε χώρα που χρειάζεται υποστήριξη για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να ακολουθήσει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη» ήρθε η πρώτη δήλωση από τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup. «H Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) αν αρνηθεί τα προγράμματα (σ.σ βοήθειας)» το δεύτερο μήνυμα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ή με τον Αντώνη Σαμαρά αν επανεκλεγεί, με σεβασμό, ηρεμία και αποφασιστικότητα» το πιο ήρεμο μήνυμα της Καγκελαρίου.
Ντάισελμπλουμ: Αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη πρέπει να δεχτεί όλους τους κανόνες
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχτεί τους κανόνες της Ευρωζώνης αν θέλει να παραμείνει σε αυτή» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο γερμανικό περιοδικό Spiegel σύμφωνα με το Reuters, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
Επισήμανε επίσης ότι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κρατήσουν τη χώρα εντός ευρώ.
«Κάθε χώρα που χρειάζεται υποστήριξη για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να ακολουθήσει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα αν μια χώρα απλά ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Τέλος, ανέφερε πως οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση εκλεγεί θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE αν αρνηθεί τα προγράμματα»
Ξεκάθαρος ως προς τις ερμηνείες που έχουν δοθεί από την Πέμπτη σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE αν αρνηθεί τα προγράμματα (σ.σ βοήθειας)» δήλωσε από το Νταβός.
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε, επίσης, πως η Γερμανία δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κυρίαρχη άποψη είναι πως η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο ευρώ, αλλά σε σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν Έλληνες πολιτικοί.
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καλύτερη από το αναμενόμενο και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ αν αρνηθεί τα προγράμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο ίδιος σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφων».
«Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο» επισήμανε ο Σόιμπλε.
Μέρκελ: Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση
Την πρόθεση της Γερμανίας να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στη Φλωρεντία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
«Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Ολάντ: Η απόφαση της ΕΚΤ δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές αξιόγραφων, όμως προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις αποφάσεις αυτές» δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της, όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη».
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ