Ασσιώτες ζητούν πληροφορίες για τον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΠΡΟΣΑνοικτή επιστολή στην οποία ζητείται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ασκήσουν την επιρροή τους για να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως και να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το νέο χώρο ταφής των αγνοουμένων της Άσσιας

που δολοφονήθηκαν στο Ορνίθι, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άσσιας.   Στην επιστολή τονίζεται ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη να παρέχει στις οικογένειες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες αντιμετώπισαν το θάνατο, τα αίτια του θανάτου και του υπεύθυνους για το θάνατό τους.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να δείχνει περισσότερο σεβασμό προς τις ανάγκες των οικογενειών των αγνοουμένων και να υιοθετήσει το πνεύμα και όχι το γράμμα της συμφωνίας του 1981.

«Η ΔΕΑ πρέπει να αποθαρρύνεται από το να κλείνει απλά αυτές τις περιπτώσεις, βασισμένη σε καθαρά τεχνικούς λόγους, όπως η εξεύρεση του DNA. Η εντολή της ΔΕΑ δεν προέβλεπε την εκ προθέσεως και οργανωμένη απομάκρυνση των λειψάνων σε νέες θέσεις και ως εκ τούτου, η εντολή της θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τις περιπτώσεις αυτές ως μια ξεχωριστή κατηγορία που πρέπει να παραμείνει ανοικτή, έως ότου κάθε περίπτωση αποσαφηνιστεί πλήρως.

Η αποστολή της ΔΕΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχημένη με την παροχή μικρών θραυσμάτων οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων”.   Εκφράζεται η ισχυρή πεποίθηση ότι η σωστή διαχείριση, η επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου μπορεί να απαλύνει τον πόνο για τις οικογένειες και να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αντίθετα, σημειώνεται, η έλλειψη συνεργασίας από την τουρκική πλευρά απλώς ενεργεί προς ενίσχυση και πολλαπλασιασμό της διαίρεσης και της δυσπιστίας στο μέλλον.   Οι Ασσιώτες σημειώνουν ότι το Ορνίθι δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά προϋπήρξαν οι περιπτώσεις τον Άγιο Ιλαρίωνα, Κορνόκηπο, καθώς επίσης οι περιπτώσεις Στρογγυλό-Σίντα και πολύ πιθανόν, όπως έχει πρόσφατα αποκαλυφθεί, και ο μεγάλος ομαδικός τάφος στη Λάπηθο που σήμερα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ