Κρούγκμαν: «Να μη συμπεριφέρεται σαν Κορλεόνε η Μέρκελ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

krougmanΜε άρθρο του στους New York Times, ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, γράφει ότι οι αγορές πανικοβάλλονται με την Ελλάδα, αλλά όχι λόγω της νέας κυβέρνησης ή τουλάχιστον όχι μόνο λόγω αυτής. «Η νευρικότητα των επενδυτών αποτελεί εκτίμηση ότι το ρίσκο μιας ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, μιας κατάρρευσης της όλης διαδικασίας είναι υψηλό» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.
«Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή λένε βλακείες, χειριζόμενοι το θέμα του ελληνικού χρέους ως καθαρά ηθικό ζήτημα» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος και εξηγεί πως το πραγματικό ύψος του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο σημαντικό, καθώς «το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο χρέος θα καταφέρει η Ελλάδα θα αποπληρώσει στους δανειστές της».
Ο Κρούγκμαν προσθέτει ότι «αν η Ελλάδα τηρούσε τις συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές, τα επόμενα πέντε χρόνια, θα μετέφερε κεφάλαια και πόρους αντίστοιχους με το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της.
«Το ποσό αυτό αν και είναι ασήμαντο για τους δανειστές, για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας» λέει ο Κρούγκμαν. Στη συνέχεια προειδοποιεί, ότι σε περίπτωση που οι δανειστές τηρήσουν σκληρή στάση, το δυνατό τους χαρτί δεν είναι η άρνηση να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα αλλά «να καταστρέψουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή τις τράπεζες».
Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, το ερώτημα που τίθεται  είναι κατά πόσο μια Ευρώπη που στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ιδεολογίες, θα προκαλέσει συνειδητά την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κι ακόμα κατά πόσο θα συμφωνήσει σε αυτό η ΕΚΤ, από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.
«Αν οι πιστωτές χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως “ρόπαλο” κατά της απείθαρχης Ελλάδας, και οι τράπεζες καταρρεύσουν, τότε ο κίνδυνος ενός bankrun λόγω Grexit αμφισβητείται», γράφει ο Κρουγκμαν. Τέλος, καλεί τους ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ρεαλιστές χωρίς να βγάλουν “αίμα από την πέτρα” και την Μέρκελ να μη συμπεριφέρεται σαν Corleone και να αποτρέψει την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ