Ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο στην Ευρώπη
Του Μιχάλη Ψύλου ((ΕΠΙΚΑΙΡΑ)
“Με όλες μου τις δυνάμεις στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετέχω στο Εθνικό Γραφείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας πάνω από είκοσι χρόνια. Τώρα βρίσκομαι σε αυτό που ονομάζεται στη Γαλλία «Σοσιαλιστική Αριστερά», δηληδή είμαι δηλαδή αντίθετος με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Εμανουέλ Βαλς. Είμαι αντίθετος στην πολιτική υποταγής στη Γερμανία”. Ο Ζεράρ Φιλός, ο Γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής μιλάει στα “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” το βράδυ της περασμένης ,ιστορικής Κυριακής. Τον συναντήσαμε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί. Και ας έκλεισε πριν από ένα μήνα τα 70 του χρόνια. “Τώρα μπορούμε να νικήσουμε την ηλίθια πολιτική της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει πλέον μοντέλο για όλη την Ευρώπη και αυτό ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ” λέει . “ Το καθήκον της Αριστεράς είναι να ανακτήσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας από την ολιγαρχία.Η λιτότητα οδηγεί παντού σε καταστροφές, οικονομική ύφεση, ανεργία, εξαθλίωση, ανισότητες, και η Ευρώπη βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Μας μιλάνε μονίμως για το χρέος, έναν εφιάλτη, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αλλά το χρέος δεν θα αποπληρωθεί ποτέ .Για αυτό παλεύουμε ενάντια στην πολιτική λιτότητας της Μέρκελ”.
Συγκλονισμένος , συνεπαρμένος όπως λέει από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ,ο γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής που ηγείται μιας σημαντικής μερίδας της αριστερής πτέρυγας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος και είναι “κόκκινο πανί” για τον Ολάντ,δεν μασάει τα λόγια του : “Η Γαλλία είναι μια μεγάλη δύναμη που αν ήθελε θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης. Αντί για αυτό παραδόθηκε στη Γερμανία χωρίς καν να δώσει καμία μάχη .Η δικαιολογία που προβάλει ο Ολάντ είναι ότι το “χρέος” μας ήταν πάρα πολύ μεγάλο, ότι τα «ελλείμματα» θα πρέπει να μειωθούν και για αυτό πρέπει δήθεν να εφαρμόσουμε πολιτική λιτότητας. Τι πέτυχε όμως μέχρι τώρα ο Ολάντ θέλοντας να μειώσει το έλλειμμα; “Τορπίλισε την οικονομία και αύξησε το χρέους. Όπως και αλλού στην Ευρώπη, παραδόθηκε στις απαιτήσεις των τραπεζιτών . Τους τραπεζίτες δεν πρέπει να τους κολακεύεις, πρέπει να τους υποτάξεις. Πρέπει να τους σταματήσουμε . Αλλωστε, οι λαοί το νιώθουν πλέον . Στην Ελλάδα σήμερα, αύριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Η Ευρώπη αλλάζει και αλλάζει από εδώ , από αυτή την θαυμάσια χώρα που λέγεται Ελλάδα” μας λέει ο Ζεράρ . Εχει ήδη αρχίσει να δακρύζει από χαρά.
Το μήνυμα των Podemos αλλά και των Βάσκων
Σταματά για λίγο για να φωνάξει μια νεαρή κοπέλα ,που περνά δίπλα μας. Μας συστήνει : “Είναι η Λόλα Σάντσεθ” μου λέει ο Ζεράρ, …κρύβοντας στην τεράστια αγκαλιά του το νεαρό κορίτσι ΄.Είναι η 36χρονη ευρωβουλευτής των Podemos από την Καρθαγένη και ακτιβίστρια του κινήματος των Ισπανών Αγανακτισμένων. “Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη για όλους μας,για να ξαναχτίσουμε μια άλλη Ευρώπη. Είναι ένα πολυ μεγάλο μήνυμα για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την Ευρώπη ” λέει στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ η Λόλα .”Είναι ένα μήνυμα στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες .Φτάνει πια με τη λιτότητα” λέει η ευρωβουλευτής των Podemos. “Θα νικήσουμε και εμείς στις εκλογές στην Ισπανία το ερχόμενο φθινόπωρο. Το κατεστημένο, τα κόμματα που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα φοβούνται την άνοδό μας. Φοβούνται το γεγονός ότι ο κόσμος ξυπνά. Οπως και στην Ελλάδα ,προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο και την ανασφάλεια στον κόσμο. Σε ποιους όμως; Στα έξι εκατομμύρια ανέργους ή σε αυτούς που οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια; Τολμούν και μιλάνε για εμάς αυτοί που κατέστρεψαν την Ισπανία; Απλά , μας φοβούνται .Βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις εξουσίες και τα προνόμιά τους. Οι περισσότεροι κομματικοί μας αντίπαλοι δεν έχουν μάθει στη ζωή τους τίποτα άλλο από το να ζουν από την πολιτική. Εκτός από από την πολιτική δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο στη ζωή τους” μας λέει η Λόλα ,που φυσικά και δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.Αν και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, ως την εκλογή της στην Ευρωβουλή τον περασμένο Μάιο εργαζόταν ως σερβιτόρα, έχοντας μεταναστεύσει προηγουμένως στην Ισλανδία, τη Σκοτία και τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Η Λόλα ήταν ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που βγήκαν στις πλατείες πριν από τρία χρόνια και συγκρότησαν το κίνημα των Podemos . Δεξί χέρι του ηγέτη των Podemos ,Πάμπλο Ιγκλέσιας , παραδέχεται ότι πλέον όλα τα βλέμματα της Ευρώπης αρχίζουν να κοιτάνε την Ισπανία.
Ο βάσκος ευρωβουλευτής, Χοσού Χουαρίστι,που βρέθηκε επίσης στην Αθήνα λέει επίσης στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ : “Η διεθνής αλληλεγγύη είναι το κλειδί σε αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι η αλλαγή στην Ελλάδα θα συμβάλει για την αλλαγή και στη χώρα των Βάσκων αλλά και στην Ευρώπη. Τον Μάιο έχουμε εκλογές στη χώρα των Βάσκων και τον Νοέμβριο βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Η αποστολή της Αριστεράς είναι να βοηθάει ο ένας τον άλλον, να στηρίξουμε τους αγώνες μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο .Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα βοηθήσει όλους μας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές της λιτότητας ,να αγωνιστούμε κατά της λιτότητας ,να κάνουμε μια νέα αρχή,με κοινωνική δικαιοσύνη, με πολιτική και οικονομική δικαιοσύνη επίσης.Ναι, χρειαζόμαστε ένα κοινό μέτωπο σε όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές ,σε και όλη την Ευρώπη” μας λέει ο βάσκος ευρωβουλευτής.
“ Με τη νίκη των Podemos στην Ισπανία θα γεννηθεί ένα ενιαίο μέτωπο,ένας ισχυρός αριστερός πόλος στην Ευρώπη που θα κερδίζει βουλευτικές εκλογές σε κάθε χώρα και θα παίρνει την εξουσίᨔ λέει στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ η Λόλα Σάντσεθ. Αυτό είναι που τρέμει βέβαια σήμερα το Βερολίνο και το ευρωπαικο κατεστημένο. Οι πολιτικές κατά της λιτότητας και οι δυνάμεις που τις εκπροσωπούν σε πολιτικό επίπεδο θα βρεθούν ενώπιον της μέγιστης πρόκλησης. Ακόμη και στη Γαλλία- τη χώρα κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης,φυσάει πλέον ένας νέος άνεμος . Ολοι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ευρώ ούτε ΕΕ. Και οι Γάλλοι αριστεροί μαζί με την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος βλέπουν τώρα ότι μπορούν να ηγηθούν της αντιγερμανικής αντίστασης στην καρδιά της Ευρώπης
Η ώρα της Γαλλίας
Να λοιπόν τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: Να αλλάξει την αντζέντα όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά και σε όλη την Ευρώπη . “Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης” όπως έγραφε στην πρώτη της σελίδα την περασμένη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα Liberation ,δημοσιεύοντας μια ολοσέλιδη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα .Ο Γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής Γκιγιόμ Μπαλάς – που είχε επικρίνει έντονα τον επίτροπο Πιέρ Μοσοκοβισί όταν είχε έλθει τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελλάδα για να στηρίξει ουσιαστικά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δίνει τη δική του διάσταση: “Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Γαλλία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τελειώνει πλέον η άποψη τι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ ευχάριστο γεγονός: Ενα κυρίαρχο λαό που άδραξε την ευκαιρία για να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας, να εφαρμόσει την πολιτική της αριστεράς. Για τη Γαλλία, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δυνατότητα στη γαλλική αριστερά να θέσει πλέον το κρίσιμο ερώτημα: Σε ποια πλευρά θέλει να ανήκει.Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε τους συντηρητικούς στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ως εκ τούτου και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, θα θεωρήσουν ως αντίπαλο την πανευρωπαική συμμαχία που συγκροτείται”
Οπως λέει ο Γάλλος ιστορικός και κοινωνιολόγος ,συγγραφέας Εμμανουέλ Τοντ “ η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πλέον την αναγέννηση της ζωής και της ελπίδας εκατομμυρίων Ευρωπαίων στην πόρτα της …Μέρκελ.Γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι ο κόσμος της ισονομίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Ευρώπη έχει πάρει τη μορφή μιας αυτοκρατορίας , η οποία στον πυρήνα της έχει μόνο μία χώρα: Τη Γερμανία της Μερκελ”.
Ο Εμανουέλ Τοντ επικαλείται μάλιστα μια φράση που χρησιμοποίησε ο βέλγος ανθρωπολόγος Πιέρ φαν ντε Μπέργκε για να χαρακτηρίσει το παλιότερο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική: “δημοκρατία των Κυρίων”: Πρόκειται για ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο το δημοκρατικό σύστημα μονοπωλείται από μια εθνική ομάδα, ενώ οι δευτερεύουσες ομάδες στερούνται των δικαιωμάτων τους,λέει ο γάλλος συγγραφέας . Το καθεστώς αυτό εφαρμοσμένο στην Ευρώπη, προβλέπει ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι σημαντικοί,αλλά οι Ελληνες ψηφοφόρους δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε. Όπως και όταν οι Γάλλοι καταψήφισαν την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη το 2005. Υπάρχει μια λανθάνουσα αντι-δημοκρατική τάση παντού. Πρόκειται για μια «γερμανική Ευρώπη» ,μια ολιγαρχική Ευρώπη”.
Πανηγυρίζουν οι Ιρλανδοί
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Ιρλανδία. Ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, Πιρς Ντόχερτι τόνισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ “απελευθέρωσε τον κόσμο σε όλη την Ευρώπη από τον παράγοντα φόβο”. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας,Μάρτιν μακ Γκίνες τόνισε ότι “οι επόμενες τρεις εκλογές – δύο στη βόρεια Ιρλανδία και μία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας – προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία πλέον για μια ενωμένη Ιρλανδία”.
Το Σιν Φέιν μπορεί σήμερα να έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει πλέον το κλίμα και στην Ιρλανδία, όπως γράφουν oi Irish Times. “To Σιν Φέιν και οι Aριστεροί θα είναι τώρα σε πολύ ισχυρή θέση για να κατακτήσουν την εξουσία” . Ο Πιρς Ντόχερτι λέει ότι το Σιν Φέιν διεκδικεί την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ιρλανδία ,”αλλά όχι με κάθε τίμημα”. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν “θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι απλώς να ορμήξουμε στην κυβερνητική κουτάλα” .
Η ιρλανδική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί πολιτικοί αποδέχονται τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια ευρωπαική διάσκεψη για το χρέος, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 ,που συνέβαλε στη διαγραφή πάνω από το 50% του χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ηδη ,ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας , Μάικλ Νούναν τόνισε ότι σε γενικές γραμμές υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια πανευρωπαική διάσκεψη για το χρέος “στην οποία θα μπορούσε να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας”. Η ιρλανδική εφημερίδα επισημαίνει βέβαια ότι “την πρόταση αυτή απορρίπτουν οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, Εντα Κένι και της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι ,αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης θα αντιληφθούν τελικά τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διάσκεψης για το χρέος “
Το σίγουρο είναι η Ευρώπη πλέον αλλάζει. Οπως γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos “ το 2015 ,τα μεγάλα προβλήματα για τις χρηματαγορές δεν είναι η ενισχυση του δολαρίου, η πτώση της τιμής του πετρελαίου ή η πολιτική της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ,αλλά ο πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με τις εκλογές που θα γίνουν σε αρκετές ευρωπαικές χώρες”. Οπως λέει ο Ιβ Μαγιό ,διευθυντής του ευρωπαικού τμήματος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Natixis Am : ” Υπάρχει μια αύξηση του πολιτικού κινδύνου, και αυτό είναι βέβαιο. Εφέτος θα διεξαχθούν εκλογές σε ευαίσθητες χώρες, όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Οι εκλογές αυτές θα προκαλέσουν μεγάλο στρες στή ζώνη του ευρώ”… Ο φόβος άλλαξε ήδη στρατόπεδο.