Διθύραμβος Ρέντσι: "Ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή στην Ευρώπη!" Κατέρρευσε ο εκβιασμός Μέρκελ…
Ισχυρότατο μέτωπο με την Ιταλία κατόρθωσε να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε από κοινού με τον Ρέντσι να δοθεί η μάχη για το τέλος της εποχής της λιτότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γειτονική χώρα όπου υποφέρουν επίσης από την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία «πατά» στο λαιμό τους λαούς των δύο χωρών.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «ναι» σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, «όχι», όμως σε νέα ελλείμματα, ενώ αποκάλυψε πως «κάναμε μια πρόταση για το χρέος και περιμένουμε τις αντιπροτάσεις για να καταλήξουμε σε μια κοινή αποδεκτή λύση».
Τόσο ο Έλληνας, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσαν πάντως να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς τον ευρωπαϊκό… Βορρά για την επικείμενη λήψη αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας που βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση από τη χώρα μας, σε σχέση με το ύψος του χρέους που καλείται να διαχειριστεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να ετοιμάσει το δικό της σχέδιο, το οποίο θα καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ξορκίζοντας για μια ακόμη φορά την τρόικα για την αποτυχημένη σε όλους τους τομείς πολιτική που εφάρμοσε στη χώρα, οδηγώντας εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία και τη φτώχεια.
«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα ένα μήνυμα ελπίδας», ανέφερε αρχικά ο Ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, συμπληρώνοντας: «Και εγώ και ο Αλέξης ανήκουμε σε μια γενιά από άτομα που ζητούν περισσότερη προσοχή, από άτομα που υποφέρουν. Ειδικά η δική μας γενιά δεν βρίσκει δουλειά λόγω κρίσης ή την έχασε λόγω κρίσης, ωστόσο πιστεύει στην πολιτική. Η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου».
«Είμαστε συνομήλικοι παρόλο που ερχόμαστε από εμπειρίες διαφορετικού είδους, από επιστράτευση στην πολιτική. Ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, εμπνεόμαστε όμως από τις ίδιες ιδέες. Θέλουμε η πολιτική να ανακτήσει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα, να προσεγγίσουμε νέες γενιές. Αυτά τα πράγματα μάς ενώνουν πέρα από τις επιμέρους διατάξεις και προτάσεις», συνέχισε.
Όσον αφορά στη σημερινή (3/2) συνάντηση, ο κ. Ρέντσι τόνισε: «Από την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας θα είναι μαζί μου στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ξεκίνησε περιοδεία σε Κύπρο, Ρώμη, Παρίσι, ενώ συνομίλησε με Γιούνκερ και άλλους συναδέλφους. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια λύση με τις ελληνικές Αρχές.
Φυσικά στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση, να αποκτήσουμε φορολογικό σύστημα, να κυνηγήσουμε τους φοροφυγάδες. Είμαστε έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις σε γενικό επίπεδο, να αφουγκραστούμε νεωτερισμούς που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά είμαστε ανοικτοί και στη διμερή συνεργασία και το διμερές διάλογο. Προσπάθησα να παρακολουθήσω τα λεχθέντα, όμως ή δεν τα έμαθα καλά ή τα σύγχρονα ελληνικά έχουν αλλάξει από τα αρχαία».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Ήθελα να ολοκληρώσω με ένα αστείο, ωστόσο είναι πιο σοβαρό απ΄ ό,τι φαίνεται. Έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ευρώπη με κατηγορίες ότι είμαι ένας επικίνδυνος αριστερός, αλλά πέρασα στην Ιταλία πολύ χρόνο ότι είμαι ένας επικίνδυνος δεξιός. Τα λέει η ιταλική αριστερά, όμως τώρα, ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή στην Ευρώπη. Θα αλλάξει η αντιμετώπιση από την πλευρά τους, αλλά και στην Ιταλία θα πάψουν να με θεωρούν επικίνδυνο δεξιό. Πέρα από το αστείο, παρά τις διαφορές μεταξύ μας μπορεί να υπάρξει συνεργασία».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Ιταλό πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να ανταλλάξουμε απόψεις σε ένα κλίμα ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος αν μπορώ να βοηθήσω να ξαναβρεί την πολιτική του ταυτότητα ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, αν και νομίζω λιγότερη σημασία έχει αυτό τώρα. Περισσότερο πρέπει να προσδιορίσουμε τις Αρχές της Ευρώπης. Της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Θέλω να σας πω ότι με τον Ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, τη γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Όλα αυτά τα χρόνια υπέφερε πάρα πολύ, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει να ξεριζωθεί από χώρες για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Έχουμε την υποχρέωση, εκφράζοντας τη γενιά μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμμετέχουμε, να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό. Να ελπίζει ξανά ότι θα ζήσει ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική και να δημιουργήσει στις χώρες μας. Αυτές είναι οι κοινές αξίες που μας ενώνουν, κοινή ευθύνη να εργαστούμε μαζί για να αλλάξει η Ευρώπη, να επιστρέψει η ατζέντα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής εκεί που επικρατούσαν πριν οι πολιτικές φέρουν στο προσκήνιο το φόβο και την αβεβαιότητα. Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο συναισθήματα όπως ελπίδα και η αισιοδοξία», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα:
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα με τη νέα της κυβέρνηση θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για ανόρθωση της οικονομίας. Το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πλήρωσαν τα φτωχά στρώματα. Διότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, πελατειακό κράτος. Θέλουμε να το αλλάξουμε. Είναι η πρώτη μας δέσμευση απέναντι στο λαό και στους εταίρους. Ότι θα αλλάξουμε και θα δεσμευτούμε απέναντι στο λαό, στους εταίρους και τις επόμενες γενεές ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα σε πλαίσιο δημοσιονομικής λειτουργίας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θέλω τέλος να πω ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε ακόμα έναν. Η αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική λιτότητας έχουν δημιουργήσει πολλούς. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμη έναν ανάμεσα σε βορρά και νότο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχία δυνάμεων που θα επαναφέρει την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Κάτι ωφέλιμο και για εκείνους που κατοικούν στο νότο και για εκείνους στο βορρά. Γι αυτό θα εργαστούμε να πείσουμε όλους τους εταίρους. Το κοινό συμφέρον όλων είναι να επιστρέψουμε στις ηθικές αξίες της Ευρώπης ώστε να αποκτήσουμε ένα μέλλον με ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Ερωτηθείς αν προκύπτει δυνατότητα, ώστε η Ευρώπη να αφήσει πίσω τη λιτότητα και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Δεν είναι μια τυπική ρήση ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση. Ήταν πραγματικά. Παρά γεγονός έχω έρθει πολλές φορές στην Ιταλία, δεν έχω μάθει ακόμα ιταλικά, όμως μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν θέλουμε. Είναι η γλώσσα της αλήθειας και ορίζεται από τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες μας. Οι λαοί μας υποφέρουν άδικα, έχει έρθει η στιγμή για μία στροφή της ατζέντας στην ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα μπορούμε να μιλάμε για μια προοπτική να ξεπεράσουμε την κρίση σε συντομότερο διάστημα από αυτό που περιμένουμε. Παραμένω αισιόδοξος και περισσότερο ότι θα πείσουμε τους εταίρους μας σε αυτό το μέτωπο είναι λογικής, απέναντι στον παραλογισμό των προγραμμάτων και των επιλογών, που απέτυχαν σε όλους στόχους. Είμαστε και έτοιμοι να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στην πρόταση ανάπτυξης που θα παρουσιάσουμε. Η Ελλάδα και η Ιταλία και όλες οι χώρες έχουμε κοινούς στόχους στον αγώνα, για να δώσουμε με κοινές αξίες.
«Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρώτο βασικό ζήτημα είναι κατά τον κ. Ρέντσι, η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.
«Είναι σωστό να προσέχουμε τους αριθμούς για τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά δεν οικοδομείς προοπτικές για την επόμενη γενιά με αυτό τον τρόπο -απλά αυτοί θα πληρώσουν. Πρέπει να μιλήσουμε για πολιτισμό, παιδεία, κοινωνική συνοχή σε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εύκολη η μάχη αυτή, αλλά την έχουμε ξεκινήσει», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Σε όλες τις χώρες πρέπει να επενδύσουμε στις μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, όχι γιατί το ζητούν απ’ έξω, αλλά γιατί έτσι πρέπει να πράξουμε. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, γιατί είναι σωστές. Στο δεύτερο σκέλος υπάρχει στην Ελλάδα μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι στο διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι εφικτό να λύσουμε πιο άμεσα προβλήματα χάρη σε αυτή τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που δίνει λύση. Δηλώνω οπαδός αυτής της ελληνικής προσπάθειας, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά αυτή η κατάσταση. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που δεν μπορούν να γίνουν με ώθηση απ’ έξω. Δεν ξέρω αν φεύγει ευχαριστημένος ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη, ξέρω όμως ότι πρόθεση υπάρχει, προσδοκίες επίσης υπάρχουν μεγάλες, αν όλοι σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τότε θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι πιστεύουμε στα ίδια ιδεώδη και τις ίδιες αξίες, είμαστε όλοι υποστηρικτές αυτής της αξίας».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Ιταλοί πιστωτές δεν θα βγουν χαμένοι από την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει ιδέες και προτάσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα».
Ως το κύριο πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας υπέδειξε μάλιστα την τρόικα και την πολιτική που ακολουθήθηκε: «Όλα τα έκανε χειρότερα, πήρε το χρέος από 120% και το πήγε στο 180%, αντί να βοηθήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό τον διέλυσε, συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, έδιωξε επενδυτές αντί να φέρει, δημιούργησε περιβάλλον κοινωνικού δράματος με εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς. Εμείς καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις έχοντας ως στόχο η Ελλάδα να καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις, να μη δημιουργούμε νέα ελλείμματα, να μην αναγκάζουμε στο διηνεκές τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών χωρών να πληρώνουν νέα δάνεια για να πληρώνει η Ελλάδα τα προηγούμενα».
Υπογράμμισε, δε, πως: «Οι θέσεις αυτές είναι τεχνικά επεξεργασμένες, άρτια θα έλεγα εγώ επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων μας, ώστε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Να απαντήσω με μια φράση: με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Θα είχαν να φοβούνται πάρα πολλά αν συνεχίζονταν αυτή η αδιέξοδη πολιτική, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα διόγκωνε το χρέος και θα δημιουργούσε ανάγκη αναχρηματοδότησης με νέα δάνεια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αυτή είναι η στρατηγική μας, η πολιτική μας και γι’ αυτή είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δούμε κάθε εναλλακτική πρόταση».
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/552119/koino-metopo-elladas-italias-kata-tis-litotitas#ixzz3QhxBLxHK