Η οργάνωση του Ελληνικού Πυροβολικού (1830-1881)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οργάνωση του Ελληνικού Πυροβολικού (1830-1881)του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com

Το Όπλο του Πυροβολικού συστάθηκε στο πλαίσιο συγκρότησης τακτικού στρατού, κατά την Επανάσταση του 1821. Το Τακτικό, στο απόγειο της ισχύος του, διέθετε μια πυροβολαρχία ελαφρών πυροβόλων.
Επί Καποδίστρια συγκροτήθηκε Τάγμα Πυροβολικού, με δύο πυροβολαρχίες.
Μετά τη άφιξη του Όθωνα η οργάνωση του στρατού μεταβλήθηκε. Το όπλο του Πυροβολικού συγκροτείτο από τη Διοίκηση Πυροβολικού, ένα τάγμα πυροβολικού των έξι λόχων (οι δύο με πυροβόλα) έναν λόχο ζευγιτών και από τη Διεύθυνση Κεντρικού Οπλοστασίου, στην οποία υπαγόταν και ο λόχος τεχνιτών.
Οι πυροβολητές φορούσαν ίδια στολή με το πεζικό γραμμής χρώματος, όμως σκούρου μπλε-μοβ. Ήταν οπλισμένοι με κοντόκανα μουσκέτα, ξιφολόγχη και δίστομη σπάθη. Οι ζευγίτες έφεραν σπάθες ιππικού.
Αργότερα το τάγμα Πυροβολικού μετονομάστηκε μοίρα. Η μοίρα διέθετε δύο ορεινές και μία πεδινή πυροβολαρχία. Το 1843 συστήθηκαν οκτώ Εφορίες Υλικού Πολέμου, οι οποίες υπήχθησαν στο Πυροβολικό. Το 1863 η μοίρα μετονομάστηκε και πάλι σε τάγμα που ενισχύθηκε με έναν λόχο φρουριακού πυροβολικού. Το 1855 Το Πυροβολικό εξοπλίστηκε με νέα οβιδοβόλα και πυροβόλα των 6 και των 12 λιβρών.
Το πυροβολικό, λόγω της περιορισμένης ικανότητας ανύψωσης των πυροβόλων της εποχής, τασσόταν υποχρεωτικά μπροστά από το μέτωπο του πεζικού, ή σε υπερυψωμένα σημεία. Κύρια αποστολή του ήταν η πρόκληση απωλειών στο αντίπαλο πεζικό και ιππικό.
Οι αποστολές αντιπυροβολικού θεωρούντο δευτερεύουσας σημασίας.
Το 1866 Πυροβολικό εφοδιάστηκε με γαλλικά εμπροσθογεμή πυροβόλα ραβδωτής, όμως, κάννης των 4 και των 12 λιβρών, αφήνοντας τα λειόκαννα πυροβόλα που χρησιμοποιούσε έως τότε. Το 1877, δε, εφοδιάστηκε με τα γερμανικά οπισθογεμή πυροβόλα Krupp των 75 χλστ. Το φρουριακό πυροβολικό εφοδιάστηκε με πυροβόλα των 87 χλστ.
Τα πυροβόλα Krupp είχαν δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στον Γάλλο-πρωσικό Πόλεμο του 1870-71. Είχαν διπλάσιο σχεδόν βεληνεκές από τα παλαιά εμπροσθογεμή ραβδωτής κάννης και τετραπλάσιο από τα λείας κάννης πυροβόλα. Είχαν επίσης εξαιρετική ακρίβεια βολής.
Το 1877 το Πυροβολικό ανασυγκροτήθηκε σε σύνταγμα των τριών μοιρών (μία πεδινή και δύο ορειβατικές) με τέσσερις πυροβολαρχίες ανά μοίρα (12 πυροβολαρχίες). Το 1881, όμως, το Σύνταγμα Πυροβολικού καταργήθηκε και ανασυστάθηκε το Αρχηγείο Πυροβολικού.
Σε αυτό υπήχθησαν τέσσερα ανεξάρτητα τάγματα πυροβολικού, των τεσσάρων πυροβολαρχιών έκαστο, ένα τάγμα φρουριακού πυροβολικού, τέσσερις συζυγαρχίες, δύο έμπεδες πυροβολαρχίες, ένας λόχος ελατών και το οπλοστάσιο με τις εφορίες υλικού πολέμου. Λίγο καιρό αργότερα συστήθηκε και Επιθεώρηση Πυροβολικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ