Με αφορμή τις πρόσφατες τεράστιες ζημιές που υπέστη ο νόμος Εβρου από τις πλημμύρες θα σας παραθέσω την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε για το εν λόγω θέμα. Η απάντηση είναι αποκαλυτπική για την ανυπαρξία του κράτους σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα τόσο πρόληψης όσο και αποζημιώσεων.
Απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Επιτροπής
1. Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την οδηγία για τις πλημμύρες(1) που χρησιμεύει ως πλαίσιο για τη μείωση των κινδύνων πλημμύρας. Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη έπρεπε να υποβάλουν στην Επιτροπή χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων πλημμύρας έως τον Μάρτιο του 2014. Παρόλο που η Ελλάδα δεν τήρησε την προθεσμία, τον Νοέμβριο του 2014 υπέβαλε στοιχεία κατόπιν έρευνας της Επιτροπής. Τα στοιχεία αυτά είναι υπό αξιολόγηση.
Για την περίοδο 2014-2020, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει αντιπλημμυρικά μέτρα. Το έργο ARDAFORECAST, υποστηριζόμενο από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, είναι ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας που πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί περαιτέρω. Μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων και την αύξηση της ανθεκτικότητας (π.χ. πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, υποδομή μικρής κλίμακας, πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων) θα πρέπει να αποφασίζονται από τις εθνικές αρχές. Η Ελλάδα δεν υπέβαλε αίτηση για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
2. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της ΓΔ ECHO παρακολουθούσε τις πρόσφατες πλημμύρες του ποταμού Έβρου σε συνεργασία με την ελληνική Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήταν σε ετοιμότητα για να κινητοποιήσει τη βοήθεια της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ωστόσο η Ελλάδα μέσω του ΚΣΑΕΑ ενεργοποίησε τη δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης του ενωσιακού προγράμματος γεωσκόπησης και παρακολούθησης της γης (Copernicus GIO-GMES), ζητώντας χάρτες αναφοράς και οριοθέτησης για την υποστήριξη της αντίδρασης σε εθνικό επίπεδο.
3. Έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για συνεργασία σε διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών. Επίσης, έχει εδραιωθεί διμερής συνεργασία με την Τουρκία. Η Επιτροπή στον συντονιστικό ρόλο της παροτρύνει στενότερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών με διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας που πρέπει να υποβληθούν τον Δεκέμβριο του 2015