Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για την Ελλάδα !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ecbΔεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τις ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησε σήμερα το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν δυο πηγές στο δίκτυο Reuters.

Η τηλεδιάσκεψη, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, έγινε για την παροχή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, καθώς από χθες τέθηκε σε ισχύ ο περιορισμός της ΕΚΤ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή σταμάτησε να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα με εγγυήσεις του δημοσίου στην παροχή ρευστότητας.

Στην ουσία αλλάζει το επιτόκιο με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα: από το 0,05% της ΕΚΤ αυξάνεται στο 1,55% που προσφέρει ο ELA της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχει ρευστότητα έως 60 δισ. ευρώ από τον ELA, αλλά αυτό απαιτεί τακτική έγκριση από το συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησε το Olympia, το ετήσιο κόστος για τις ελληνικές τράπεζες από αυτόν τον περιορισμό πλησιάζει τα 600-800 εκατ. ευρώ. Αν όμως βρεθεί λύση ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές τις επόμενες εβδομάδες, το κόστος θα είναι μηδαμινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ