Τσίπρας: «Ούτε η τρόικα υπάρχει ούτε το μνημόνιο υπάρχει»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150213010228

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν καθώς και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Στο Eurogroup προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνουν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας, υπογράμμισε.
Στη Σύνοδο Κορυφής παραβρέθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωση για τη συμφωνία που είχαμε σήμερα το πρωί. Είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ώστε να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Έκανε λόγο για σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας που δεν επιβεβαιώθηκαν, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, όπως δεν αποδέχτηκε, την παράταση και το ανακοινωθέν του Eurogroup της Τετάρτης.
Στη Σύνοδο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξήγησα στους εταίρους ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απέφερε μεν πλεονάσματα αλλά και σημαντικές ζημιές, υπό τη μορφή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Διεύρυνε τις ανισότητες και αύξησε το χρέος. «Εάν δεν υπάρξει μια κοινή απόφαση για την αναγκαία απομείωσή του, δεν θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακινδυνεύσει μια επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων και κάλεσε τους εταίρους να μην αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.
Εκανε λόγο για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε μια συμφωνία, σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε, με τους εταίρους μετά από ένα εξάμηνο, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις αλλά και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους, ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ξεχάστε τρόικα και μνημόνιο
Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, όταν πάντοτε ως προαπαιτούμενα υπήρχαν περικοπές, ξεχάστε το, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ούτε η τρόικα, ούτε το μνημόνιο υπάρχουν, πρόσθεσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουμε. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει πρέπει να τις δούμε, κυρίως αυτές που αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαίου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών θα έχουν στόχο να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που ίσχυε και σε αυτό το πρόγραμμα – γέφυρα, με βάση τις προτάσεις και τα πλάνα της νέας κυβέρνησης.
Η έννοια της τρόικα επίσης δεν υπάρχει πια, ακούστηκε και στη Σύνοδο από τον ίδιο τον Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Συμφωνία και επικοινωνία κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά, και με ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν αισθάνθηκε μόνος και απομονωμένος σήμερα στη Σύνοδο. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Διαμορφώνει συμμαχίες. Εχει φωνή, έχει υπόσταση, κάτι που αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το πού βρισκόταν η χώρα πριν τις 25 Ιανουαρίου.
Σχολίασε δε την αρνητική στάση του ισπανού πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι, σχολιάζοντας πως «ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στη Σύνοδο όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας. Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει τα εσωτερικά του μικροπολιτικά προβλήματα, διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».
Ερωτηθείς σχετικά με το Eurogroup της Τετάρτης, σημείωσε ότι υπήρξε ουσιαστική και τεκμηριωμένη πρόταση για το πώς η χώρα θα προχωρήσει σε έξοδο από την κρίση. «Στις 4 ημέρες που ακολουθούν μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξουν ενδεχομένως πιο εξειδικευμένες τεχνικές προσεγγίσεις. Όμως η παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη ήταν άρτια και καθ’ όλα τεκμηριωμένη», τόνισε
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Πηγη: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ