Η Ρωσία μπαίνει στα έντοκα γραμμάτια της Κύπρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

kyprosΤη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Κύπρο για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει έδωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο Αναστασιάδη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών κεφαλαίων στην έκδοση χρέους του κυπριακού κράτους, μεταδίδει το Stockwatch.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή κυβέρνηση, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε τους τομείς πάνω στους οποίους μπορεί η Κύπρος να στηριχθεί με την ενθάρρυνση και βοήθεια της Μόσχας, όπως είναι ο τραπεζικός, η ενέργεια, οι αερομεταφορές και η γεωργία.

Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να υπέδειξε προς στον κ. Αναστασιάδη ότι στην Κύπρο λειτουργούν τρία τραπεζικά ιδρύματα ρωσικών συμφερόντων και δραστηριοποιείται στο νησί μεγάλος αριθμός ρωσικών εταιρειών.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ρωσικές τράπεζες στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, είναι, όπως είπε, να εντείνουν τη δραστηριότητα τους στο νησί, με την ενθάρρυνση της ρωσικής κυβέρνησης.

Επεσήμανε προς τον κύπριο πρόεδρο πως οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, συμμετέχοντας σε επικείμενες εκδόσεις χρέους του κυπριακού κράτους.

Υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, πως από ρωσικής πλευράς έγινε αγορά ευρωομολόγων στην έκδοση συνολικής αξίας €750 εκ. που είχε τον Ιούνιο η Κύπρος.

Σημαντικό ρόλο, είπε, στην κυπριακή οικονομία έχουν και οι ρωσικές εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων.

Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Πούτιν είχε αναφέρει ότι «οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονται στα $33 δισ., πάνω από το 80% όλων των ξένων επενδύσεων στο νησί».

Εκτενής αναφορά έγινε και για την ενέργεια, διαβεβαιώνοντας τον κ. Αναστασιάδη πως ρωσικές εταιρείες επιθυμούν την εμπλοκή τους στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, είτε με αγορά ποσοστών από άλλες ήδη εμπλεκόμενες στην κυπριακή ΑΟΖ εταιρείες, είτε με βάση τις διαδικασίες ενός νέου διαγωνισμού πώλησης οικοπέδων στην οικονομική αποκλειστική ζώνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ζήτησε από συνεργάτες του ιδίου και του κύπριου προέδρου να δει ιδίοις όμμασι με τη βοήθεια της τεχνολογίας την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που έγινε την ίδια στιγμή, τα εν ενεργεία οικόπεδα καθώς και τη θέση που βρίσκεται το Μπαρμπαρός (στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ