Ο ηλεκτρισμός στη Βουλγαρία είναι “απελευθερωμένος”, δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες και “υπάρχει ανταγωνισμός”. Μέσα στην “απελευθερωμένη” αγορά, το κυβερνών GERB του Μπορίσοβ είχε θεσπίσει το 2009 προνομιακό καθεστώς για τις ΑΠΕ, προκειμένου να …
ευθυγραμμιστεί η χώρα με την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και να πετύχουν (οι Γερμανοί) τους στόχους (πωλήσεων) Φ/Β & ανεμογεννητριών μέχρι το 2020. Θέσπισε υψηλές ταρίφες και προτεραιότητα αγοράς της ενέργειας για 20 χρόνια, οπότε αιολικά και Φ/Β ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια, φτάνοντας ήδη απ’ το 2013 το στόχο για το 2020. Ό,τι ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα με τα Φ/Β. Μα ούτε κι εκεί είχε διαβάσει ποτέ κάποιος για τα μαθήματα απ’ την Ισπανία;
Ποιος πλήρωνε για τα προνόμια; Όπως σ’ όλη την Ευρώπη έτσι και στη Βουλγαρία έστειλαν το λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια, τα νοικοκυριά. Έτσι λίγο αργότερα, στις αρχές του 2013, τρελοί από χαρά απ’ την πολλή “απελευθέρωση” του ηλεκτρισμού και τον πολύ “ανταγωνισμό”, οι Βούλγαροι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις για το κόστος της ενέργειας. Στις 20.2.2013 o Μπορίσοβ αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω απ’ το βάρος της λαϊκής οργής, αλλά επανήλθε στην εξουσία μετά τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου 2014, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού.
Φαίνεται πως το GERB έμαθε απ’ το μάθημα του 2013, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου 2015, δυο χρόνια μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις, κατέθεσε προτάσεις αναμόρφωσης της νομοθεσίας για την ενέργεια, προκειμένου να καταργήσει το προνομιακό καθεστώς των ΑΠΕ. Χθες, 26 Φεβρουαρίου, το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ψήφισε την τροποποίηση της νομοθεσίας και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να αγοράζει κατά προτίμηση την ενέργεια των ΑΠΕ, όποιος θέλει να πουλήσει ενέργεια θα πρέπει να την πουλήσει στην ελεύθερη αγορά. Και δεν θα υπάρχουν πλέον επιδοτούμενες τιμές-ταρίφες για τις νέες εγκαταστάσεις των ΑΠΕ. Οπότε τώρα να δούμε ποιος θα “επενδύσει” σε αιολικά και Φ/Β στη Βουλγαρία. Μάλλον κανείς, οι “επενδύσεις” παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, στόχο είχαν τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές. Και οι Γερμανοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών και Φ/Β θα πρέπει να ψάξουν αλλού για πελατεία …
Πέρυσι, πριν τις Ευρωεκλογές, ο τότε Υπουργός Οικονομικών & Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ χαρακτήρισε ως “πλήρη αποτυχία” τη βιομηχανική, ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από δυο τετραετίες ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP, του Μπαρόζο και του Σαμαρά). Και σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο Στόινεφ είπε ότι η ΕΕ υποστήριζε για 8 χρόνια την ανάπτυξή τους μόνο και μόνο για να έλθει τώρα και να συζητά την αναθεώρηση της πολιτικής της.
Ήδη πέρυσι το καλοκαίρι γράφαμε πως μειώνονται παντού οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ, αλλά κατόπιν εορτής. Τώρα, με τη βοήθεια και των μέτρων που είχε ανακοινώσει την περασμένη άνοιξη ο Αλμούνια για τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και την αλλαγή του προτιμησιακού καθεστώτος των ΑΠΕ, η Βουλγαρία κάνει το μεγάλο βήμα απεγκλωβισμού απ’ την “πράσινη παράνοια”. Με το καλό σύντομα και στα δικά μας!
Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2015/02/2013.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Η Βουλγαρία είναι πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο και επιθυμεί διακαώς την κατασκευή του αγωγού South Stream. Ωστόσο η ΕΕ, που βρίσκεται σε διαμάχη με τη Ρωσία για την Ουκρανία, έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει την κατασκευή του South Stream και κάπως έτσι έπεσε η κυβέρνηση Ορεσάρσκι το περυσινό καλοκαίρι. Ο Μπορίσοβ ήταν πριν ένα μήνα στις Βρυξέλλες, για να προωθήσει την ιδέα ενός κόμβου αερίου στη χώρα του, πιέζοντας για το θέμα της τροφοδοσίας με αέριο. Δεν αποκλείεται λοιπόν το ουσιαστικό κλείσιμο της αγοράς αιολικών & Φ/Β με τη χθεσινή ψηφοφορία να είναι ένας μοχλός πίεσης, ένα μήνυμα προς τη Γερμανική Ευρώπη. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, δεν έχει τόση σημασία, το σημαντικό είναι να σταματήσει πια αυτή η ανοησία!