Κυρίαρχο "κόμμα" στην ΕΕ η διαφθορά
Του Μιχάλη Ψύλου
«Χρήμα για πρόσβαση στην εξουσία».Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές διεφθαρμένους πολιτικούς οι οποίοι χρηματίζονται από κάποιους μεσάζοντες για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντας. Η πραγματική ζωή ξεπερνά όμως τον κινηματογράφο ,όπως φαίνεται από την αποκάλυψη ότι δύο εν ενεργεία βρετανοί βουλευτές και πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο Συντηρητικός σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ και ο Εργατικος Τζακ Στρο προσφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν, έναντι υψηλότατης αμοιβής, την πολιτική τους επιρροή ,για να βοηθήσουν μια ανύπαρκτη κινεζική επιχείρηση. Στο βίντεο όπου καταγραφηκε η όλη συνομιλία ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ ξεχνάει ότι αμείβεται με κάπου 100.000 ευρώ ετησίως, ως βουλευτής και δηλώνει ανερυθρίαστα:«Είμαι αυτοαπασχολούμενος. Πρέπει να βγάζω μόνος μου τα έξοδά μου». Οσο για τον Τζακ Στρό; Συζητώντας το κασέ του με τους υποτιθέμενους Κινέζους επενδυτές, λέει ότι συνήθως αμείβεται με «5.000 στερλίνες την ημέρα»…
Ο Τζακ Στρό διατηρούσε μάλιστα και ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία ,αλλά και το Ιράν για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών. Τον Μάρτιο του 2006 ως υπουργός Εξωτερικών ο Στρο σε συνέντευξή του στη «London Turkish Gazette» είχε καυχηθεί ότι είχε εξασφαλίσει 139 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους. Εχει τιμηθεί μάλιστα από τον Αχμέτ Νταβούτογλου με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού! «Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Η υπόθεση Στρό-Ρίφκιντ δεν είναι άλλωστε παρά η κορυφή του παγόβουνου που ακούει στο όνομα χρηματισμός πολιτικών για την προώθηση επιχειρηματικών και όχι μόνο, συμφερόντων. Στη δεκαετία του 90 η εφημερίδα Guardian είχε αποκαλύψει ένα άλλο σκάνδαλο με τίτλο «Μετρητά για ερωτήσεις». Δεκάδες βουλευτές και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας πληρώνονταν αδρά από διάφορες ομάδες συμφερόντων για να υποβάλουν ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων με στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών στόχων. Αλλά και το 2009 η εφημερίδα Daily Telegraph είχε ξεσκεπάσει άλλο σκάνδαλο με τις υπέρογκες δαπάνες βρετανών βουλευτών που προέρχονταν από εισφορές επιχερηματιών. Όπως λέει ο δημοσιογράφος του Guardian το νέο σκάνδαλο Στρο-Ρίφκιντ έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει την άποψη των πολιτών ότι «το παιγνίδι δεν αλλάζει». Δυστυχώς «το κοινό είναι εξοικειωμένο με τέτοιου είδους σκάνδαλα και απλώς ενισχύεται η πεποίθηση των ψηφοφόρων ότι η βουλή των Κοινοτήτων είναι γεμάτη με κάτι …σάπιο».
Οι Βρυξέλλες των λόμπι
Ο χρηματισμός πολιτικών παραγόντων για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων δεν αποτελεί φυσικά βρετανική πρωτοτυπία. Σε όλη την Ευρώπη συχνά πυκνά αποκαλύπτονται ανάλογα σκάνδαλα. Οι Βρυξέλλες είναι ¨ο παράδεισος για τους λομπίστες» ,όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.Είναι η δεύτερη πρωτεύουσα ομάδων συμφερόντων πίσω από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα περισσότεροι από 20-30.000 λομπίστες περιστρέφονται γύρω από την Ευρωπαική Επιτροπή. Αποκαλούνται «ειδικοί» που «συμβουλεύουν» την Επιτροπή, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι μεσάζοντες για την προώθηση των συμφερόντων επιχειρηματικών κολοσσών.
Εκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η διαφθορά εντός της ΕΕ κοστίζει στην Ευρωπαϊκή οικονομία € 120 δισεκατομμύρια ετησίως, ή 1% του ΑΕΠ, ποσοστό ελαφρώς λιγότερο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ . Ο συνολικός προϋπολογισμός των ομάδων συμφερόντων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η χρηματοδότησή του πηγάζει από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Πριν δύο χρόνια παραιτήθηκε ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ερνστ Στράσερ καθώς συνελήφθη επ ‘αυτοφώρω να παίρνει 100.000 ευρώ το χρόνο για να προτείνει τροποποιήσεις σε κείμενα που συζητούσε το ευρωκοινοβούλιο .
Η βιομηχανία καπνού, διαθέτει επίσης μια από τις πιο ισχυρες ομάδες συμφερόντων στην ΕΕ,προκειμενου να επηρεάζει τις αποφάσεις για τα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική Daily Mirror. «Μόνο μία μεγάλη καπνοβιομηχανία προσέλαβε 161 λομπίστες και δαπάνησε 1,4 εκατομμύρια ευρώ για να τροποποιήσει ή να καθυστερήσει ένα τμήμα της νομοθεσίας που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2014» γράφει η Mirror και προσθέτει: «Είναι τεράστιος ο αριθμός των ομάδων ειδικών συμφερόντων που μετέχουν σε δεκάδες μυστικές συναντήσεις με τους φορείς χάραξης πολιτικής» γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι λομπίστες στέλνουν σημαντικά δώρα για να πείσουν κάποιους ευρωβουλευτές να απαλύνουν τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τα προιόντα καπνού»
Ο ΟΟΣΑ και οι μίζες
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει εξετάσει τα τελευταία χρόνια 427 περιπτώσεις «δωροδοκιών» πολιτικών και ανωτέρων δημοσίων λειτουργών από ξένες επιχειρήσεις. Η έκθεση σημειώνει ότι οι περισσότερες διεθνείς δωροδοκίες προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, και γενικά προσφέρονται με αντάλλαγμα συμβάσεις με κρατικές ή υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες .Το 41% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, οι μίζες προσφέρθηκαν από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να εμπλέκεται ο ίδιος στο 12% των περιπτώσεων. Η μεγαλύτερη δωροδοκία που προσδιορίστηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ).Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 128 καταδίκες για δωροδοκία, τις περισσότερες από κάθε χώρα. Στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία, με 26, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα με 11, και την Ιταλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με έξι κάθε μία..
Εφημερίδα ΑΓΟΡΑ