Εξηγήσεις για μια λύση τουρλού τουρλού! ( όνομα και πράγμα) τουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας συν…
«Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος»
Στρατηγός Κενάν Εβρέν πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας (Σημερινή 12 Φεβρουαρίου 1990).
Ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαρτίου 2015 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics με θέμα « Κυπριακό: Τρέχουσες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και προοπτικές για το 2015» με προεδρεύοντα της εκδήλωσης τον Δρ. James Ker Lindsay υπό την ιδιότητά του ως Eurobank Senior Research Fellow, LSE.
Ο πρέσβης Μαυρογιάννης ξεκίνησε εξηγώντας ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης τ πήρε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 να ξαναρχίσουν να δουλεύουν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τους πήρε 6 μήνες, είπε, να διαπραγματευθούν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 το οποίο πράγματι (είπε) προσέφερε την αναγκαία βάση για διαπραγμάτευση κατόπιν του οποίου κατέθεσαν όλες τις προτάσεις μας, αντιπροτάσεις και εναλλακτικές ιδέες πάνω σε όλα τα θέματα που αποτελούν το Κυπριακό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια δε του σχεδίου Ανάν (όπως εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης) το εδαφικό δεν είχε συζητηθεί καθόλου. Και θα άρχισε η συζήτηση διαφόρων θεμάτων τον περασμένο Οκτώβριο, όπως το εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση, βασικές ελευθερίες, όμως μεσολάβησε η τουρκική Νάφτεξ και το Μπαρπαρός με τις παραβιάσεις και αναγκάστηκαν να διακόψουν και προέβησαν στις διαμαρτυρίες. Παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες αφού βέβαια σταματήσουν οι παραβιάσεις.
Η Τουρκία είπε, πρέπει να κατανοήσει ότι θα δημιουργήσουμε μια win-win situation μέσω μιας λύσης για το Κυπριακό. Αλλά βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να δεχθεί ότι η Κύπρος είναι και θα μείνει αυτόνομη δεν πρόκειται να επιτρέψουμε Φιλανδοποίηση της Κύπρου, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και λύση θα είναι δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ψηφίσματα του ΟΗΕ κτλ.
Απαντώντας στην ερώτηση του προεδρεύοντος της εκδήλωσης Βρετανού Δρ. Τζέιμς Κερ Λίντσευ που βασίζει την αισιοδοξία του για επανέναρξη του διαλόγου εντός λίγων εβδομάδων, με μια Τουρκία που δεν έχει πλέον ευρωπαϊκές βλέψεις και η κατάσταση εντός της χώρας πάει προς το χειρότερο, ο κ. Μαυρογιάννης αφού μακρολόγησε ξεκαθάρισε ότι δεν βάζει χρονοδιαγράμματα, αλλά ουσιαστικά το βασίζει στο ότι η Νάφτεξ λήγει εντός του Απριλίου, όμως, τόνισε δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις συνομιλίες αν δεν αποσυρθεί η Νάφτεξ και το Μπαρπαρός.
Περίεργα δικαιώματα για πέραν των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έθιξε ο κ. Λίντσευ
Ο κ. Λίντσευ ρώτησε επίσης κατά πόσο συζητήθηκε στη Κύπρο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση της Βοσνίας σχετικά με τις μειονότητες και αν συζητείται στην Κύπρο το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν πλέον μόνο δύο κοινότητες, και κατά πόσο οι διάφορες άλλες μειονότητες όπως οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι και άλλοι ίσως να μην θέλουν να ταυτίζονται πλέον με την μία ή την άλλη κοινότητα όπως έγινε το 1959. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι έχουν υπόψη τους την σχετική απόφαση, αυτό είναι θέμα τεχνικό για το οποίο δεν μπορούσε να απαντήσει σε λεπτομέρεια, αλλά ο κάθε νόμιμος πολίτης θα έχει τη ψήφο του, ένας άνθρωπος μία ψήφος, και από εκεί και πέρα είπε, θα βρεθεί ένα σύστημα που θα είναι δημοκρατικό και που θα εξασφαλίζει και τα κοινοτικά δικαιώματα των διαφόρων κοινοτήτων ή μειονοτήτων ως προς τον τρόπο αντιπροσώπευσής τους εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και που θα ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και μίλησε και για εκλογές βασισμένες σε κοινότητες κτλ. Τελικά η εικόνα του συστήματος που έδωσε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι ένα τουρλού για όλους, ένα σύστημα που δεν δοκιμάστηκε πουθενά και δεν υπάρχει πουθενά, με ακόμα περισσότερα, νέα συστατικά διαχωρισμού, πέραν των όσων γνωρίζαμε με την ΔΔΟ.
Ο χάρτης είναι «πλαστός»
Ένας Τουρκοκύπριος φοιτητής τον ρώτησε αν πράγματι υπάρχει ο «πλαστός» χάρτης (έτσι τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος) που πρόβαλε ο κ. Ερογλου ως να συζητήθηκε στις συνομιλίες και ο κ. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε ότι τέτοιος χάρτης δεν συζητήθηκε. Εκείνο που έγινε είπε ήταν να βάλουμε κάτω κριτήρια για την επιστροφή ορισμένων θρησκευτικών μνημείων και παρόμοιων τοποθεσιών, αλλά όχι επιλογή χωριών για επιστροφή κτλ.
Άγνωστος ο πληθυσμός στα κατεχόμενα
Όσον αφορά τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι σύμφωνα με τα κυπριακά διαβατήρια, που σχεδόν όλοι οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν, αυτοί υπολογίζονται στις 95,000 αλλά αν υπολογιστούν και οι μικτοί γάμοι και τα παιδιά τους δεν ξέρουμε πόσοι βγαίνουν. Σ΄αυτούς θα πρέπει να προστεθούν είπε και εκείνοι που έχουν ιθαγένεια του ψευδοκράτους και τελικά ίσως να υπάρχουν 400,000 στα κατεχόμενα αλλά δεν ξέρω, είπε, δεν ξέρω.
60% των προσφύγων επιστρέφουν αν και εφόσον
Για όσους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που το 1974 ήσαν περίπου 160,000, είπε ότι σε όλες τις προτάσεις μας για το εδαφικό, τουλάχιστον το 60% δηλαδή οι 100,000 επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν, είπε, ελπίζουμε, το δικαίωμα να επιστρέψουν είτε υπό Ε/κ είτε υπό Τ/κ διοίκηση.
Διασύνδεση Μαρωνίτικων χωριών με επιστροφή Αμμοχώστου
Μια κυρία μέλος της Μαρωνίτικης κοινότητας η κυρία Μαρία Κόκκινου, είπε ότι είναι ικανοποιημένοι με το ότι το 1959 επέλεξαν να ενταχθούν με την ελληνοκυπριακή κοινότητα, όμως, πρότεινε η επιστροφή των 4 Μαρωνίτικων χωριών να συσχετισθεί με την επιστροφή της Αμμοχώστου γιατί είπε, αν πάρει ακόμα 20 χρόνια να βρεθεί λύση, γιατί να περιμένουν τα μαρωνίτικα χωριά, θα χαθούν μέχρι τότε. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι τα χωριά αυτά είναι στη κατηγορία των ειδικών περιπτώσεων, όμως η συσχέτιση με την Αμμόχωστο σε τι θα αποδώσει, όταν είναι γνωστή η τουρκική άρνηση και για το θέμα της Αμμοχώστου.
Πως ερμηνεύει το win-win situation υπέρ της Τουρκίας
Σε ερώτηση να εξηγήσει πως φαντάζεται μια λύση win-win situation για την Τουρκία όταν είναι η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι βέβαια η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη, αυτή είναι που κουβάλησε τους έποικους όμως καταφέραμε να επιβιώσουμε, είμαστε η κυβέρνηση, μέλος της ΕΕ, και έχουμε ρόλο σήμερα στη Μεσόγειο, και πιστεύουμε ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, αν αποσυρθούν οι έποικοι και αν η Τουρκία αφήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να πετάξει με τα δικά της φτερά μια win – win situation θα βοηθήσει επίσης την Τουρκία να γίνει μέρος της οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα της Ενέργειας.
Δυστυχώς δεν διαπραγματευόμαστε είπε, με την κατοχική δύναμη με την οποία έπρεπε να συνομιλούμε αλλά με τους Τουρκοκύπριους που δεν έχουν την πραγματική δύναμη να διαπραγματευτούν ουσιώδη θέματα.
Η καταδίκη της Κύπρου στη τουρκική ρατσιστική Διζωνική και η ματαιοπονία τους να την μεταμορφώσουν σε…καλή λύση!
Τέλος, άλλος συμπατριώτης μας ρώτησε γιατί η δική μας πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όταν σε καμιά άλλη χώρα σ΄ολόκληρο το κόσμο δεν γίνεται δεκτό τέτοιο σύστημα διαχωρισμού επί φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, που είναι απαρχάιτ και το οποίο ο Νέλσον Μαντέλα απέρριψε όταν του το πρότειναν. Γιατί η Κύπρος να είναι δεσμευμένη σε μια λύση που επέβαλαν ξένοι.
Ο κ. Μαυρογιάννης εν μέρει παρουσιάστηκε να διαφωνεί ότι είναι ρατσιστική, επανέλαβε τις συνηθισμένες δικαιολογίες ότι αυτή τη λύση δέχθηκε κάτω από τις περιστάσεις ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ότι προσπαθούν να την κάμουν να ανταποκρίνεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξάλλου είπε αυτή προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει η Διεθνής κοινότητα και δεν μπορούμε να την πετάξουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Δηλαδή με δύο λόγια προσπαθούν (εδώ και 40 άκαρπα χρόνια) να μετατρέψουν μία «στρίγγλα» σε «αρνάκι» άτολμοι να την πετάξουν (ΔΔΟ) και να πάρουν απαρχής ένα «αρνάκι» και ας χαθεί η Κύπρος ολόκληρη, πιστοί στο λάθος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (το άλλοθί τους). Φτάνει να μην ενοχληθούν οι Βρετανοί και οι Τούρκοι κατακτητές που την προώθησαν με συμμάχους τους αιωνίως αφελείς Αμερικανούς αλλά και συνηγορούντων από το 1964 και των Ρώσων (κατά τα άλλα η λεγόμενη διεθνής κοινότητα!) που βλέπουμε πόσο υπολογίζει είτε τους ίδιους είτε την Κύπρο…
Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο
3.3.2015
Σημ. Από ανταπόκριση της γράφουσας 3.2.2015 Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου Πρώτη Εκπομπή.