«Δεν υπάρχει το φάρμακο για την χημειοθεραπεία σας». Αυτό ανακοίνωσαν στους 19 καρκινοπαθείς της Ογκολογικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να κάνουν την θεραπεία τους, σύμφωνα με το patrisnews
Μόνο τέσσερις ήταν οι τυχεροί, που κατάφεραν να προμηθευτούν το φάρμακο από ιδιωτικά φαρμακεία, πληρώνοντας βέβαια τη συμμετοχή από την τσέπη τους, και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, για να μη φύγουν άπραγοι. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Γαλανόπουλος από το Πλουτοχώρι, που μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» για την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και τον καθημερινά αγώνα τους για τη ζωή.
«Εγώ ήμουν από τους τυχερούς που βρήκα το φάρμακο, έκανα τη θεραπεία και δεν γύρισα πίσω άπραγος. Αλλά, υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πάμε στην Πάτρα από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, ακόμα και την Κέρκυρα που έφυγαν χωρίς να κάνουν θεραπεία. Η ασθένεια είναι δύσκολη από μόνη της, η ψυχολογία είναι μηδέν και δεν είναι σωστό να ταλαιπωρούν έτσι τον κάθε καρκινοπαθή που κάνει τόσα χιλιόμετρα για να κάνει τη θεραπεία του. Έχουν, τουλάχιστον την ιερή υποχρέωση, να μας ενημερώνουν, να μην πάμε, να μη κάνουμε τόσα χιλιόμετρα άδικα», λέει συγκινημένος ο Γιάννης Γαλανόπουλος.
Έφυγαν άπραγοι
Την Τρίτη 3 Μαρτίου, 19 καρκινοπαθείς από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τα Ιόνια Νησιά πήγαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, προκειμένου να κάνουν την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία τους. Ξεκίνησαν από τα ξημερώματα οι περισσότεροι και έκαναν πολλά χιλιόμετρα, με τις συγκοινωνίες ή με ιδιωτικά μέσα, για να φτάσουν στην ώρα τους, να κάνουν την – επίπονη και με πολλές παρενέργειες για τους περισσότερους – θεραπεία τους.
Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού διαπιστώθηκε έλλειψη στο φάρμακο για τη θεραπεία του. «Προς τιμήν της η προϊσταμένη και το προσωπικό, έκαναν αρκετά τηλέφωνα στα άλλα νοσοκομεία και σε ιδιωτικά φαρμακεία και βρήκαν τελικά τέσσερα φάρμακα.
Έτσι, οι τέσσερις σταθήκαμε τυχεροί γιατί μας τα συνταγογράφησαν, πήγαμε, πληρώσαμε 12 ευρώ συμμετοχή και γυρίσαμε στο Νοσοκομείο και κάναμε τη θεραπεία. Μπορεί εγώ να εξυπηρετήθηκα, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Αύριο αυτό μπορεί να συμβεί και σ’ εμένα. Η πολιτεία κάτι πρέπει να κάνει, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους καρκινοπαθείς», λέει ο κ.Γαλανόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, όπως πληροφορήθηκε από ασθενή από την Κέρκυρα, έχει ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να φύγουν άπραγοι και απογοητευμένοι. Λες και δεν τους φτάνει η ταλαιπωρία των μετακινήσεων, των θεραπειών και το άγχος της «σκληρής» ασθένειας.
patrisnews