“The Cyprus problem Industry” Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου – στο βάθος δύο κράτη
Το 2006 στην ηλικία των 39 χρόνων ο Στέλιος Χατζηιωάννου (ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας φθηνών ναύλων Easy Jet και όχι μόνον) τιμήθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ με τον ιπποτικό τίτλο του Σέρ (knighthood) για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα.
Το 2009 ανέλαβε ως Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πριγκιπάτο του Μονακό όπου και διαμένει μόνιμα. Αποφοίτησε από το London School of Economics όπου κατέχει και θέση στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
Τον ίδιο χρόνο, 2009, στις 7 Ιουλίου, διαβάσαμε στη Σημερινή με τίτλο
«Σύναξη επιχειρηματιών στην κατοικία του Μίλετ», (δηλαδή του τότε Βρετανού Υπάτου Αρμοστού Peter Millett – 2005-2010) ότι ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, τιμηθείς το 2006 από την Βασίλισσα Ελισάβετ Στέλιος Χατζηιωάννου προτωστατούσε στην βρετανική προσπάθεια να μας επιβάλουν τα δύο συνιστώντα στέιτς μέσω… τσέπης με ένα εκατομμύριο ευρώ για βραβεύσεις δικοινοτικών επιτυχιών. Μάλιστα, μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε τότε και ο εκπρόσωπος του Αττίλα Μ. Αλί Ταλάτ. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σερ Στέλιο που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία να βραβεύσει αυτούς που επιδεικνύουν τη θέληση να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις μαζί στην Κύπρο, στην κοινή μας πατρίδα”, σημείωσε το δημοσίευμα.
Στις 2 Μαρτίου 2015 το Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο διοργάνωσε και φιλοξένησε στο οίκημά του στο Λονδίνο σεμινάριο με θέμα τα οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού και τον ρόλο των Επιμελητηρίων.
Είναι η πρώτη φορά που το Φόρειν ΄Οφις αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία, με οικοδεσπότη το Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης κ. Ντέιβιντ Λίττινγτον, και με φιλοξενούμενους το Κυπριακό Επιμελητήριο και το παράνομο τουρκοκυπριακό αντίστοιχο και όχι μόνον.
Στο σεμινάριο, που έγινε με τους πλέον χαμηλούς τόνους και δίχως προκαταρτική ανακοίνωση, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο κ. Φειδίας Πηλείδης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ο κ. Φικρί Τόρος, πρόεδρος του ούτω καλούμενου Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά με έντονη και την συμμετοχή και παρουσία του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου» μέσω της αντιπροσώπου του κυρίας Marie-Louise Bang που καμία σχέση δεν έχει με την Κύπρο μας και τους πρόσφυγές της από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας.
Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν και Βρετανοί βουλευτές καθώς και άτομα της ελληνικής διασποράς, αλλά από τα δημοσιεύματα απουσιάζουν τα ονόματα. ΄Οπως χαρακτήρισε το εν λόγω σεμινάριο παράγοντας της παροικίας μας, αυτό διοργανώθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω από το Φόρειν ΄Οφις και τους υπόλοιπους διοργανωτές στους οποίους πρωτοστατεί εμφανώς το «‘Ιδρυμα Στέλιου Ιωάννου» με πολύ επιλεγμένους καλεσμένους.
Στις 10 Μαρτίου 2015, την ίδια μέρα που οι φιλότουρκοι λόρδοι συζητούσαν το Κυπριακό στη «άχρηστη» βουλή των Λόρδων, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου επέκτεινε τις … δικοινοτικές δραστηριότητές του στη Λευκωσία με το άνοιγμα του “Φιλανθρωπικού» του «Stelios Cafe» το οποίο θα είναι ανοικτό κάθε Τρίτη μεταξύ 5-6 το απόγευμα μέχρι την ημέρα της απονομής των βραβείων τον Οκτώβριο, για να ενθαρρύνει λέγει η ανακοίνωση, αιτήσεις για τα δι-κοινοτικά βραβεία κύρους για την Κύπρο!
΄Ομως, η ειρωνία και το μπούμεραγκ για την δι-κοινοτική φιλανθρωπία του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου που προωθεί την αναγνώριση της ντε φάκτο κατάστασης κατοχής στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Φόρειν ΄Οφις, μέσω τσέπης, έρχεται να στιγματίσει μια προηγούμενη συμπεριφορά του έναντι του Κυπριακού και που επιβεβαιώνει και τους στόχους των δι-κοινοτικών δραστηριοτήτων του Σέρ Χατζηιωάννου.
Πριν λίγα χρόνια λοιπόν, τον κ. Στέλιο Χατζηιωάννου (προτού τον βραβεύσει η Βασίλισσα Ελισάβετ) συνάντησε σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο ένας Αρμένιος ακτιβιστής που ήταν και παραμένει στενός φίλος της Κύπρου. Δεν τον γνώριζε αλλά μόλις του είπαν ποίος είναι έτρεξε ο άνθρωπος και του συστήθηκε ως μέλος του Λόμπυ για την Κύπρο, για το οποίο επίσης δούλευε εθελοντικώς με πλούσια συνεισφορά. Ο Αρμένιος φίλος, Άντριου Κεβορκιάν, ο οποίος τώρα ζεί στην Αμερική, του ζήτησε αν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά το Λόμπυ για την Κύπρο. Δυστυχώς προσθέτει ο φίλος, ο κ. Χατζηιωάννου, δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα, και του εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να ήταν καλή ιδέα το νησί να διχοτομείτο…
Από το 2009 ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος αρνήθηκε να βοηθήσει το Λόμπυ για την Κύπρο με λίγες ψευτοδεκάρες, ανέλαβε την προώθηση της «καλής (του) ιδέας» ευκόλως ονομαζόμενης « The Cyprus Problem Industry», μέσω 30 αργυρίων την οποία επικροτεί ο κάθε Λίττινγτον του Φόρειν ΄Οφις…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 10.3.2015