19/05/2021

ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ

Γραμμένο 14 μήνες πριν: Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΔΗΘΕΝ» ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ, ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ «ΤΙΤΛΟ ΟΟΣΑ»

ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ;

Όλα στην ζωή έχουν ένα όριο, εκτός από την διάθεσή του Υπουργείου Ανάπτυξης να «παίζει» με την νοημοσύνη μας.

Αρχικά στα μέσα του 2013 ο Υπουργός Ανάπτυξης μας «δούλεψε» με την δήθεν έκθεση του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι έκθεση τέτοια δεν υπήρχε.

ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ

Εδώ και λίγες εβδομάδες ζούμε στον ρυθμό της «έκθεσης του ΟΟΣΑ» για την ανταγωνιστικότητα. Τι καταλαβαίνουμε όλοι?

Ότι η έκθεση αυτή είναι προϊόν μελέτης του ΟΟΣΑ και τα συμπεράσματα της έκθεσης τα υπογράφει ανεπιφύλακτα ο ΟΟΣΑ. Και αφού ο ΟΟΣΑ είναι σημαντικός οργανισμός και υπογράφει τα συμπεράσματα θα πρέπει να υπακούσει η Κυβέρνηση και να φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική αγορά. «Αφού το λεει ο ΟΟΣΑ είναι σωστό». 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ

Στην σελίδα 30 2η παράγραφος της έκθεσης του «ΟΟΣΑ» αναφέρει:

«More generally, the objective of the OECD study was to identify and analyse regulatory barriers to competition, rather than carry out a full costbenefit analysis of the impact of the changes suggested.»

Μετάφραση:

Γενικότερα, ο σκοπός της έκθεσης του ΟΟΣΑ ήταν να αναγνωρίσει και να αναλύσει τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό, παρά να κάνει μια πλήρη ανάλυση κόστους οφέλους των επιπτώσεων των προτάσεων που προτείνονται.»

 

Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι ο ΟΟΣΑ και αυτοί που ετοίμασαν τις προτάσεις και αυτοί που τις ενέκριναν δεν εξέτασαν τις αρνητικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων αλλά μόνο τα εμπόδια στην Ανταγωνισμού. Αν τα μέτρα αυτά φέρουν καταστροφή ή πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις δεν τους απασχολεί. Και όμως ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε (χωρίς περαιτέρω μελέτη των αρνητικών επιπτώσεων) ότι άμεσα θα ψηφίσει το 80% των προτεινόμενων (από τους υπαλλήλους της Κυβέρνησης) μέτρων!!!

 

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ 1.000.000€? ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΛΙΚΑ? ΠΟΙΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ? ΓΙΑΤΙ ΔΩΣΑΜΕ 1.000.000€ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ?

 

Ξεκινώντας ρωτάμε τον κ. Χατζηδάκη: τι σχέση είχε με την λεγόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου που το όνομά του δεν εμφανίζεται πουθενά παρότι είχε τον γενικό συντονισμό για την έκθεση αυτή;

 

Διαπιστώνουμε ότι το «logo» του ΟΟΣΑ είναι στην πρώτη σελίδα ίσου μεγέθους με το «logo» της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ). Όπως γνωρίζουμε η ΕΕΑ έχει πρόεδρο που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Χατζηδάκη.

 

Στην σελίδα 4 της έκθεσης διαβάζουμε:

The opinions expressed and arguments employed herein do not necessarily reflect the official views of the Organisation or of the governments of its member countries.

 

Μετάφραση

Οι γνώμες που εκφράζονται και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται εδώ δεν αντανακλούν απαραίτητα τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού….

 

Διαπίστωση πρώτη: αφού η έκθεση είναι του ΟΟΣΑ γιατί οι γνώμες και τα επιχειρήματα δεν αντανακλούν τις θέσεις του ΟΟΣΑ; Ποιανού θέσεις αντανακλούν;

 

Ακολουθεί λίγο πιο κάτω η απάντηση στο ερώτημα:

We would like to thank the members of the High-level Committee (HLC) who participated in meetings to discuss the findings of the report and who will be responsible for the dissemination and advocacy of the recommendations in this report. The HLC was chaired by Serafim Tsokas, Secretary General of the Ministry of Development and Competitiveness. The members were Socratis Alexiadis,

Secretary General of Urban Planning, Ministry of Environment, Energy and Climate Change; Athanasios Bousios, Secretary General of the Ministry of Maritime Affairs and Aegean; Spyros Efstathopoulos, former Secretary General of Industry, Ministry of Development and Competitiveness; Stefanos Komninos, Secretary General of Commerce, Ministry of Development and Competitiveness; Anastasios Liaskos, Secretary General of the Ministry of Tourism; Dimitrios Melas, Secretary General of Agricultural Policy and International Relations, Ministry of Rural Development and Food; Christina Papanikolaou, Secretary General of Public Health, Ministry of Health; Georgios Stergiou, Secretary General of Consumer Affairs and Secretary General of Industry, Ministry of Development and Competitiveness; Harris Theocharis, Secretary General of Public Revenue, Ministry of Finance. The following high-level officials also participated in meetings: Anastasia Markatou, Director of Tourist Ports, Ministry of Tourism; and Yannis Pyrgiotis, Secretary General of Tourist Infrastructure and Investments, Ministry of Tourism.

 

Μετάφραση:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της HIGH LEVEL COMMITTEE που συμμετείχαν στις συναντήσεις για την συζήτηση των ευρημάτων της έκθεσης και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την διάχυση και υπεράσπιση της έκθεσης.

 

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι που προσπαθεί να μας μπλέξει ο Χατζηδάκης για να καταλάβουμε γιατί πληρώσαμε το 1.000.000€ (έστω και αν τα χρήματα προήλθαν από το ΕΣΠΑ).

 

Στην σελίδα 4 της έκθεσης ο ΟΟΣΑ ευχαριστεί ορισμένα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που υποστήριξαν το έργο της έκθεσης. Τα στελέχη εργάστηκαν χωρίς αμοιβή.

 

Ακολουθεί στην σελίδα 4 η παρουσίαση της High Level Committee. Η Επιτροπή αυτή αποτελείτο από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, δηλαδή εκπροσωπεί την Κυβέρνηση. Αυτή η επιτροπή ενέκρινε ή απέρριψε τις προτάσεις της έκθεσης και όχι ο ΟΟΣΑ. Τα στελέχη αυτής της Επιτροπής εργάστηκαν χωρίς αμοιβή.

 

Στην ίδια σελίδα αναφέρονται τα ονόματα των Πέρσα Παντερμαράκη, Εφη Ιωάννου και Δημήτριου Κολυβά, υπάλληλοι του ελληνικού κράτους, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν επιπλέον για την εργασία τους.

 

Στις σελίδες 5 και 6 αναφέρονται τα ονόματα όλων των υπαλλήλων των υπουργείων που συνεργάστηκαν στο συγκεκριμένο project, οι οποίοι εργάστηκαν χωρίς αμοιβή. Όλοι αυτοί εντόπισαν τις δυσλειτουργίες με βάση τα εγχειρίδια λειτουργίας του Competition Toolkit που είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλους στο διαδίκτυο.

 

Στο τέλος της σελίδας 6 αναφέρονται τα ονόματα αυτών που έκαναν την έκθεση με βάση τα στοιχεία που ετοίμασαν όλοι οι υπόλοιποι.

 

Από τον ΟΟΣΑ οι Ania Thiemann και Federica Maiorano και οι Χρήστος Γενάκος, Θέμις Ευτυχίδου και Χριστίνα Αναγνωστοπούλου. Αυτοί πληρώθηκαν από τον ΟΟΣΑ.

 

Οι Άννα Γκατζιου, Ευη Καρκάνη, Νικόλαος Λιώνης, Φώτης Παπαδόπουλος και Γιάννης Στεφάτος είναι υπάλληλοι της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και εργάστηκαν χωρίς αμοιβή.

 

Διαπιστώνουμε ότι δυο υπάλληλοι του ΙΟΒΕ οι Νίκος Παρατσιόκας και Svet Danchev εργάστηκαν με την ομάδα για έξι μήνες, άγνωστο αν ανταμείφθηκαν από το ΙΟΒΕ ή από τον ΟΟΣΑ. Επίσης από το ΙΟΒΕ εργάστηκαν για έρευνα οι Ηλίας Demian, Κωνσταντίνος Ρούπας, Σοφία Σταυράκη, Φωτεινή Θωμαίδου, Αγγελος Τσακανίκας και Μιχαήλ Βασιλειάδης. Προφανώς εργάστηκαν χωρίς αμοιβή αφού πληρώθηκαν από το ΙΟΒΕ.

 

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ COMPETITION TOOLKIT ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Ο Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι παραγγείλαμε την έκθεση από τον ΟΟΣΑ. Αυτό είναι ψευδές. Από τον ΟΟΣΑ πήραμε την μεθοδολογία του Competition Toolkit. Η μεθοδολογία περιγράφεται σε δυο βιβλία, το ένα 81 σελίδες και το δεύτερο 174 σελίδες. Και τα δυο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην σελίδα του ΟΟΣΑ, στα ελληνικά, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.oecd.org/competition/assessment-toolkit.htm

 

Στην σχετική σελίδα ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στο Competition Toolkit και πουθενά δεν λεει ότι αυτοί αναλαμβάνουν να το κάνουν. Αντίθετα μιλάει για τον Καναδά και την Νότια Κορέα που το κάνουν μόνοι τους, μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ότι έγινε ουσιαστικά και στην Ελλάδα.

 

Το διαφημιστικό είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.oecd.org/daf/competition/42228385.pdf

 

Στην εισαγωγική σελίδα ο ΟΟΣΑ αναφέρει http://www.oecd.org/competition/assessment-toolkit.htm :

 

The Toolkit materials designed for use by officials with no specialised economics or competition policy training. Institutionally, potential users could include ministries, legislatures, offices of government leaders, state governments and outside evaluators of policy.

 

Μετάφραση

 

Τα υλικά του Toolkit σχεδιάστηκαν για χρήση από υπηρεσιακούς χωρίς ειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά ή στον ανταγωνισμό. Σε θεσμικό επίπεδο οι δυνητικοί χρήστες περιλαμβάνουν τα υπουργεία, νομοθετικά σώματα, γραφεία πρωθυπουργών, πολιτειακές κυβερνήσεις και εξωτερικούς εκτιμητές της πολιτικής.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η έκθεση έγινε από τον ΟΟΣΑ ενώ επικεφαλής ήταν στενός του συνεργάτης, πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, όλη η δουλειά έγινε από υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΙΟΒΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε από τους γενικούς γραμματείς της Κυβέρνησης (όλων των υπουργείων) και απλά υπήρχε συνεργασία με 2-3 στελέχη του ΟΟΣΑ.

Ισχυρίζεται ότι είναι έκθεση του ΟΟΣΑ για να κάμψει τις αντιδράσεις. Ήδη δημοσιογράφοι φίλα προσκείμενη στις «αλλαγές» «απειλούν» ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα της «έκθεσης του ΟΟΣΑ» θα έχουμε νέα επώδυνα μέτρα εις βάρος των Ελλήνων.

 

Ο στόχος του Υπουργού Ανάπτυξης είναι ένας: να ευνοηθούν τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

 

 

Με εκτίμηση

 

Φλωράς Γιώργος

Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΕΕΑ

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Τηλ. 2105232621

Email: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ