Η Γαλλία εκτοπίζει την Βρετανία ως σύμμαχος των ΗΠΑ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150321091051

Η στενή συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαδιστών στη Μέση Ανατολή και η συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στις γαλλικές δυνάμεις, έχουν δώσει άλλη ώθηση στην αμερικανογαλλική συνεργασία σε σημείο που η Γαλλία να λειτουργεί πολύ περισσότερο υποστηρικτικά στις ΗΠΑ από ότι η Βρετανία. Και με γαλλικό αεροπλανοφόρο τη στιγμή που η Βρετανία δεν διαθέτει. Η προσνήωση και απονήωση αμερικανικών αεροσκαφών F/A-18 στο Charles de Gaulle ήταν πραγματικά ιστορικό γεγονός, όπως και του γαλλικού Rafale στο αμερικανικό Carl Vinson. Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο κάποιος να σκεφθεί ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο σε επιχειρησιακά πλαίσια πραγματικής (θερμής) σύγκρουσης. Η πρακτική ανάγκη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων (ΗΠΑ και Γαλλίας) κατέστησε απαραίτητη αυτή την ανταλλαγή.
wpid 20150321091104
Από την πλευρά της Γαλλίας, η γαλλική εμπλοκή περιγράφεται ότι καθιστά τη Γαλλία ως τον μεγαλύτερο «ακτιβιστή σύμμαχο» των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας και μία γαλλική στροφή μακριά από τη Γερμανία η οποία προβληματίζει τους Γάλλους με τη συμπεριφορά της. Η Βρετανία από την άλλη πλευρά, έχει οικονομικά προβλήματα και περικοπές αμυντικών δαπανών σε σημείο που Αμερικανοί αξιωματούχοι να αναφέρουν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός σύμμαχος σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Γαλλία που αντιμετωπίζει επίσης οικονομικά προβλήματα, είναι περισσότερο πρόθυμη να αναπτύξει γρήγορα δυνάμεις στο εξωτερικό.
Αν και η «ειδική σχέση» των ΗΠΑ με τη Βρετανία δεν φαίνεται να αλλάζει στο άμεσο μέλλον, η ενίσχυση της Γαλλίας αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

wpid 20150321091109

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ