Η Ευρώπη κλονίζεται… ο Νότος φλέγεται και η Τουρκία κάνει πάρτι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150322112155

Γράφει ο Ανδρέας Νικηταράς*
Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ούτω καλούμενη «ομάδα ευρωπαίων διανοουμένων», η οποία μεταξύ άλλων κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία διότι στέκεται εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην ουσία αυτό που υποστηρίζει στην ανακοίνωση της είναι ότι θα πρέπει να θυσιαστούν και να καταπατηθούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της ΚΔ, ώστε να εξυπηρετήσουμε την Τουρκία.
Θα πρέπει όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία να είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος με οποιοδήποτε κόστος. Η αλήθεια είναι ότι η βούληση τους αγγίζει τα όρια και την συμπεριφορά της πραγματικότητας όσον αφορά την πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μια σειρά από πρόσφατα αλλά και καθεχρονικά γεγονότα, δεικνύουν ότι η αλληλεγγύη και ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών, είναι επιλεκτική και α λα καρτ.

Συμπεριφορά των Θεσμών των Βρυξελλών έναντι της Τουρκίας :
Ενώ το Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο του Euronews προέβαλλε για αρκετές μέρες την καταγγελία της Σουηδίας, ότι Ρωσικό πλοίο είχε παραβιάσει την ΑΟΖ της Σουηδίας για 15 λεπτά. Στην Κύπρο, οι φρεγάτες του Ερντογάν μαζί με το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρος, έχουν «κατασκηνώσει» για μήνες ολόκληρους πάνω στις πλατφόρμες των εταιρειών εξόρυξης του φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της ΚΔ. Παρά τις διαμαρτυρίες και τα διαβήματα της Κύπρου και Ελλάδας, το Euronews, έχει επιλέξει να αφήσει σε συσκώτιση τους ευρωπαίους πολίτες .
Το ίδιο σθένος που είχε επιδείξει το Euronews αναφορικά με την παραβίαση της ΑΟΖ της Σουηδίας, επιδεικνύει και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κόπτωνται για τα δικαιώματα και τις ελυθερίες των πολιτών ενός μη κράτους μέλους της Ευρώπης όπως είναι η Ουκρανία, υποβάλλοντας σε ευρωπαϊκές κυρώσεις την Ρωσία, τότε πια θα έπρεπε να είναι η αντίστοιχη αντίδραση τους απέναντι στην Τουρκία.
Παράλληλα,. την ίδια ώρα, οι πεφωτισμένοι των Βρυξελλών, έσπευσαν να δώσουν κίνητρα και διευκολύνσεις στην Τουρκία, ώστε να υποκαταστήσει η Ευρώπη τις απώλειες από τις Ρωσικές κυρώσεις, παρά την συμφωνία μαμούθ Ρωσίας – Τουρκίας.. Με απλά λόγια, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την πολιτική και γεωγραφική της θέση και βαδίζει ακόμη περισσότερο προς το κατώφλι του ηγεμόνα της περιοχής.
Συμπεριφορά των Θεσμών των Βρυξελλών μεταξύ των Εταίρων: Διαφάνεια – Αλληλεγγύη
Τα τελευταία χρόνια, η μόνιμη επωδός των Βρυξελλών και του τόξου του Βορρά είναι ότι οι πολιτειακοί θεσμοί σε Κύπρο και Ελλάδα και ευρύτερα στα κράτη-μελη του Νότου, πάσχουν από έλλειψη διαφάνειας. Δεν θα επισέλθω στα τετριμμένα για τα σκάνδαλα στην Ελλάδα όπου ημικρατικοί οργανισμοί των κρατών του Βορρά συνεργάζονταν με τις πρακτικές αυτές. Εκείνο που όμως πρέπει να απαιτήσουμε, είναι να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες, τόσο στα Μέλη του Δικαστικού Σώματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (βλέπε αποφάσεις για Επιτροπή Αποζημιώσεων), αλλά και για τους πιο πάνω «κυρίους-διανοούμενους» που μετά την λήξη της θητείας τους, προσλαμβάνονται ως Λομπίστες , προωθόντας ανοιχτά πλέον τα Τουρκικά συμφέροντα.
Ο απόηχος των αποκαλύψεων της περίπτωσης Τζακ Στρο, ακόμη δεν έχει κοπάσει.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 29 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάνει ρητή αναφορά και τονίζει ότι η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, οφείλει να δανείζει μεγάλα και διαρκώς ποσά υπέρ των πτωχότερων περιοχών για σκοπούς κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής. Είναι καιρός να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία ώστε να έχει γνώση ο κόσμος, για τον γεωγραφικό καταμερισμό των κεφαλαίων αυτών και σε ποιούς οργανισμούς δίδεται η αναλογική μερίδα του λέοντος. Υπο το φως των πιο πάνω, οι χώρες του μνημονίου θα έπρεπε να αντλούν συνεχώς κεφάλαια ώστε να καταπολεμηθεί η έλλειψη χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που μαστίζει τις οικονομίες – κοινωνίες. Η αλήθεια δυστυχώς είναι απογοητευτική, οι διαδικασίες άντλησεις κεφαλαίων έχουν δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι «μνημονιακές οικονομίες» να μην έχουν εύκολη πρόσβαση.
Θα πρέπει οι ιθύνοντες των Βρυξελλών να εξορθολογήσουν τους θεσμούς τους ώστε η ενιαία εφαρμογή πολιτικής να μην εξυπηρετεί συγκεκριμένα κράτη –μέλη, αλλά το σύνολο των κρατών και πιο συγκεκριμένα οι τροποποίησεις αυτές να έχουν γνώμονα την υλοποίηση της κοινωνικής συνοχής της ένωσης.
*Ο Ανδρέας Νικηταράς είναι επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ