Οι εκλογές σε Γαλλία και Ισπανία απέδειξαν πως ο εθνικισμός και η αριστερά δεν είναι οι λύσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

marine-le-pen-furieuse-jean-luc-melenchon-soulageΤα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, αποδεικνύουν πως ούτε ο εθνικισμός ούτε η αριστερά, αποτελούν τον μελλοντικό αντίπαλο πόλο στο σημερινό μονοπολιτικό ολιγαρχικό σύστημα. Ο μελλοντικός αντίπαλος πόλος στην σημερινή άρχουσα ολιγαρχία διεθνώς είναι μόνο η δημοκρατία.
Η πραγματική δημοκρατία δεν είναι απλά ένα ακόμα πολιτικό σύστημα, όπως πολλοί πιστεύουν. Πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορεί δηλαδή η δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα να στηρίζεται πάνω σε ένα ολιγαρχικό οικονομικό σύστημα. Τότε δεν έχουμε δημοκρατία, αλλά παντομίμα δημοκρατίας. Η δημοκρατία λοιπόν ως πολιτικό εποικοδόμημα, προϋποθέτει αναγκαστικά και ένα δημοκρατικό κοινωνικοοικονομικό οικοδόμημα, κάτι που τεχνηέντως αποσιωπάται και αποκρύπτεται από την άρχουσα ολιγαρχία και την στρατευμένη προπαγάνδα της.
Έτσι, πολλοί πολίτες αδιαφορούν για τη δημοκρατία, καθόσον δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η οικονομική τους κατάσταση και η βελτίωση της ζωής τους είναι απόλυτα συνυφασμένη με το πολιτικοοικονομικό σύστημα εντός του οποίου ζουν. Και αυτό σήμερα είναι ολιγαρχικό και όχι δημοκρατικό.
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ