ΣΤΑ «ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150323085055Στεφάνια με δάφνες κατέθεσε σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κάνει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Για τα «Φυλακισμένα Μνήματα» ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπριών Αγωνιστών) 1955-1959, Θάσος Σοφοκλέους.
Πρόκειται, ανέφερε, για ένα κοιμητήριο, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά τη διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.
Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη.
Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα , όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), που έπεφταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.
Στα «Φυλακισμένα Μνήματα», είπε ο κ. Σοφοκλέους, είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι οι: Μιχαήλ Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης και Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Επίσης, στα «Φυλακισμένα Μνήματα» τάφηκαν ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, και τρεις άλλοι αγωνιστές , Μάρκος Δράκος, Στυλιανός Λένας, Κυριάκος Μάτσης, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι.
Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο οποίος αποτελεί στρατιωτικό κοιμητήριο που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974:
Η επιχείρηση ΝΙΚΗ, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 31 καταδρομείς από την Ελλάδα (σώθηκε μόνο ένας), διότι από σύγχυση το αεροσκάφος τους κτυπήθηκε από φίλια πυρά, η μάχη του Αεροδρομίου Λευκωσίας και η μάχη στο Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
Η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε : «Η θυσία των μαρτύρων, ο αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, με κόστος την ίδια τη ζωή, μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε και εμείς για τη δικαίωση του Κυπριακού λαού».
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο «είναι και θα είναι συμπαράστασης του Κυπριακού λαού και αρωγός των δυο κοινοτήτων για τη λύση που θα τιμά την ιστορία και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.
http://www.newsbomb.gr/kypros/story/569833/stefani-sta-fylakismena-mnimata-katethese-i-zoi-konstantopoyloy#ixzz3VEhloKRx

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ