Δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση) η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικό ΔικαστήριοΕιδικό δικαστήριο ονομάζεται το δικαστήριο,το οποίο δε συνεδριάζει μόνιμα (τα μέλη του δεν είναι μόνιμα και αποκλειστικά απασχολούμενα σε αυτό),αλλά συνέρχεται μόνο για να δικάσει ορισμένο είδος υποθέσεων.
Τα ειδικά αυτά δικαστήρια,συγκροτούνται κυρίως από δικαστές,των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας,Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου) και κατά περίπτωση και από καθηγητές Νομικής.
*Τα Ειδικά Δικαστήρια Δωσιλόγων
συγκροτήθηκαν το 1945 με τη Συντακτική Πράξη 6 και είχαν σκοπό τη δίωξη των συνεργασθέντων με τις δυνάμεις Κατοχής.
Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο)
Το Ειδικό Δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις ποινικής ευθύνης Υπουργών (παλαιότερα γνωστό ως Υπουργοδικείο,πολλές φορές αναφέρεται και απλά ως “Ειδικό Δικαστήριο”) είναι ένα ειδικό δικαστήριο.
Η συγκρότηση και η αρμοδιότητά του ρυθμίζονται στο άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος.
Το δικαστήριο αυτό έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδικάζει ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν από μέλη της Κυβέρνησης και Υφυπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 το “Ειδικό Δικαστήριο”συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος,καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου,που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του.
Η μεταρρύθμιση είχε σκοπό,την πλήρη απεμπλοκή της Βουλής από τη δίκη και την αποφυγή εκμετάλλευσής της,για πολιτικούς λόγους.Η ανάθεση της εκπροσώπησης του νόμου σε Εισαγγελέα,εγγυάται την αμεροληψία και την ευθυκρισία της κατηγορoύσας αρχής.
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία ενώπιον του “ειδικού δικαστηρίου” ρυθμίζονται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Βικιπαίδεια
19 Δεκεμβρίου 2014
Στη Βουλή τα ονόματα των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη,διαβίβασαν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας τα ονόματα των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα για να κληρωθούν,προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου,το οποίο θα δικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με αμετάκλητο βούλευμά του παραπέμψε,σύμφωνα με νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει,το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου,με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950και το επίσης κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και9 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας,διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών,εκ των οποίων όμως,οι 8 έχουν κώλυμα,καθώς μεταξύ των άλλων,έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε έως τώρα την υπόθεση.
Στη συνέχεια η νομική υπηρεσία της Βουλής,θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών,που θα μπουν στην κληρωτίδα,αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα εκείνων που παρουσιάζουν κώλυμα.
Ο πρόεδρος της Βουλής, με της σειρά του,σε δημόσια συνεδρίαση,θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας,δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Επίσης θα κληρωθεί,ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του.Η κλήρωση του ονόματος του εισαγγελέα και του αναπληρωτή,θα είναι μεταξύ των μελών της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι.
Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου,θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου,ενώ σε περίπτωση ομοιόβαθμων,πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.
Πηγή:ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/story/893301/sti-bouli-ta-onomata-ton-dikaston-tou-eidikou-dikastiriou-gia-ton-g-papakonstantinou
Ολοκληρώθηκε η κλήρωση,ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής,από τον Πρόεδρό της.
Από την κλήρωση αναδείχθηκαν:
Δικαστικοί λειτουργοί του Αρείου Πάγου:
1. Κωνσταντίνος Τσόλας
2. Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου
3. Αντώνιος Ζευγώλης
4. Δημήτριος Κόμης
5. Νικόλαος Πάσσος
6. Αργύριος Σταυράκης
7. Δημήτριος Κράνης
Αναπληρωματικά μέλη:
1. Ιωάννης Γιαννακόπουλος
2. Κωνσταντίνος Φράγκος
3. Ερωτόκριτος Καλούδης
Δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας:
1. Ταξιαρχία Κόμβου
2. Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος
3. Μαρίνα Παπαδοπούλου
4. Αγγελική Θεοφιλοπούλου
5. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
6. Δημοσθένης Πετρούλιας
Αναπληρωματικά μέλη:
1. Ηρακλής Τσακόπουλος
2. Εμμανουήλ Κουσιουρής
3. Αθανάσιος Ράντος
Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου: Ξένη Δημητρίου- Βασιλοπούλου
Αναπληρωτής Εισαγγελέας:Γεώργιος Μπομπόλης
http://www.reporter.gr/Eidhseis/item/252636-Aytoi-einai-oi-dikastes-poy-tha-dikasoyn-ton-G-Papakwnstantinoy
Ποιοι δίκασαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι:
Πρόεδρος,ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι:Αγγελική Θεοφιλοπούλου,αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ,Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου,Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Από τον Άρειο Πάγο – εκτός του κ. Πάσσου – ήταν οι εξής αρεοπαγίτες: Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.
17 Μαρτίου 2015
Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου,για όλες τις κατηγορίες-όπως του αποδίδονται-οι οποίες μάλιστα είναι «οι ελάχιστες» από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας,Ξένη Δημητρίου.
Κατά την εισαγγελέα,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαρύνεται όχι μόνον με την αλλοίωση των δεδομένων της λίστας,αλλά και με το αδίκημα της απόπειρας απιστίας,διότι όπως ανέφερε,δεν «έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ».
Όσο για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και χρειαζόταν διακριτική μεταχείριση το υλικό της,η εισαγγελέας τόνισε ότι «αυτά είναι προφάσεις».
«Τίποτα δεν θα γινόταν,όπως και δεν έγινε,όταν οι Γάλλοι μας έστειλαν και πάλι τη λίστα»,είπε η εισαγγελέας.
18Μαρτίου 2015
Να κριθεί αθώος,ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου,ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισής του,κατηγορώντας την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου,ότι με την αγόρευσή της προέβη σε “λογικούς ακροβατισμούς” και “λογικονομικά άλματα”που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.
Αναλύοντας το αδίκημα της απόπειρας απιστίας,που βαραίνει τον Γ. Παπακωνστατίνου,ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορετικές μεθόδους,οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η πιθανή ζημία.
Όπως επεσήμανε,υπάρχει μέθοδος η οποία έχει καταλήξει,ότι δεν υπάρχει ζημία ως προς τους συγγενείς του Γ. Παπακωνταντίνου,ενώ με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ προκύπτει ενδεχόμενη ζημία,που βέβαια δεν αποκλείεται να μηδενιστεί από τα διοικητικά δικαστήρια.
Όσο για τις δύο βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου,ο συνήγορος του υποστήριξε τα εξής:
Απόπειρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου: “Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική.
Επί μη απειλούμενης ζημίας,δεν υπάρχει έγκλημα.
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση,ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα;
Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ…αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί”.
Νόθευση εγγράφου: “Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο” αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας “το usbκαθαυτό δεν είναι έγγραφο.
Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία.
Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή, αλλά για νόθευση.
Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών,δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή”
Frini [nomika stoixeia]
Η λίστα αυτή έστω και σε ηλεκτρονική μορφή,αποτελεί έγγραφο κατά το άρθρο 13 περίπτωση γ΄ του Ποινικού Κώδικα,που προορίζεται ή είναι πρόσφορο να αποδείξει γεγονός που έχει έννομη σημασία πχ φοροδιαφυγή.
Αφού η λίστα αυτή δόθηκε από επίσημο όργανο της Γαλλικής Δημοκρατίας (όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον νομικά και που αποκρύπτουν τα ΜΜΕ ή δεν τονίζουν τη σημασία του,ως Όργανο-Υπουργός Γαλλίας),δεν μας ενδιαφέρει νομικά αν παρόμοια λίστα κατάρτισε και κάποιος τρίτος ιδιώτης στην Ελβετία ως προϊόν παράνομης ενέργειάς του.
Στην Ελλάδα η λίστα περί της οποίας γίνεται λόγος,ουσιαστικά αποτελεί έγγραφο-αναφορά ονομάτων σε ηλεκτρονική μορφή προερχόμενη από ανώτατο διοικητικό -κυβερνητικό όργανο(Υπουργό ) της Γαλλικής Δημοκρατίας και αποτελεί πλέον κατά το ελληνικό ποινικό και φορολογικό δίκαιο,νόμιμη αναφορά ονομάτων ως εμπλεκομένων σε θέματα φοροδιαφυγής.
Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να ελεγχθεί υπηρεσιακά από τα ελληνικά Διοικητικά και Προανακριτικά όργανα (Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και ΣΔΟΕ) με κάθε μυστικότητα και να διενεργηθεί προκαταρκτική διοικητική και συγχρόνως προκαταρκτική ποινική έρευνα για φοροδιαφυγή,σύμφωνα με τις φορολογικές και ποινικές διατάξεις που δίνουν ανακριτική αρμοδιότητα στον Προϊστάμενο της ΣΔΟΕ και τους ελεγκτές υπαλλήλους αυτής.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν υπηρεσιακό καθήκον τους,κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.
Οι δικαιολογίες των πολιτικών,ότι η λίστα ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και άρα δεν λαμβάνεται υπόψη(σύμφωνα με το άρθρο 171 § 2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,ως ισχύει στην ποινική διαδικασία,δεν στέκουν,είναι αστείες και εν γνώσει τους στρεψόδικες διότι:
α) Η ηλεκτρονική λίστα είναι έγγραφο και δεν προήλθε από ιδιώτη παρανομούντα,αλλά προήλθε από Δημόσιο Διοικητικό Όργανο -Υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν είναι παράνομο αποδεικτικό μέσον,
β)Προηγείται πάντα το υπηρεσιακό καθήκον,ο φοροελεγκτικός μηχανισμός-ακόμη και αυτεπαγγέλτως-αφού υπάρχει πληροφορία περί φοροδιαφυγής και μάλιστα πληροφορία για συγκεκριμένα άτομα,στα οποία όφειλαν οι Υπουργοί Οικονομικών και το ΣΔΟΕ να εστιάσει την αυτεπάγγελτη φοροελεγκτική έρευνα.
Νικόλαος Πάσσος
«Ήρθε η στιγμή της αλήθειας», είπε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος,πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.
Μιας αλήθειας που όλος ο ελληνικός λαός περίμενε για χρόνια,για μια υπόθεση – σκάνδαλο που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Μια αλήθεια που δεν θα μάθουμε ποτέ, καθώς – κατά πλειοψηφία – το δικαστήριο επέλεξε να της βάλει«ταφόπλακα».
H 24η Μαρτίου 2015 είναι μια ημέρα… ντροπής για την ελληνική δικαιοσύνη,αφού οι δικαστές έβγαλαν «λάδι» τον άνθρωπο που – σύμφωνα με την αποδοχή του δικαστηρίου- έβαλε το χέρι του και παραποίησε στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Μέρα…ντροπής για την Ελλάδα,αφού όλα δείχνουν και με τη… βούλα της δικαστικής εξουσίας πια,ότι η «κάθαρση» που αναμένει χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.
Δυστυχώς,η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι,τελικά, «τυφλή».
Η Θέμιδα θα «έκλαιγε» στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας απόφασης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών,σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα,αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα,τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης,η καταδίκη για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία,καθώς «διέγραψε τα τρία αρχεία,είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα»,όμως «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».
Κατά τη γνώμη 5 μελών από τους 13,μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της έδρας,ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί για τη νόθευση εγγράφου λόγω αμφιβολιών,ενώ δύο εξ αυτών έκριναν πως το usb Παπακωνσταντίνου,αποτελεί προϊόν υποκλοπής.
Η μειοψηφία,που αποτελείται από τρεις δικαστές,έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος,όπως αποδίδεται δηλαδή για κακούργημα,καθώς «από πρόθεση διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα»αποδεχόμενη δε τη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
Εισαγγελέας:Να μην του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, ευτέλισε τη χώρα!
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου,που είχε προτείνει να κριθεί ένοχος σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε πάντως να μην αναγνωριστεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου κανένα ελαφρυντικό, καθώς «από τη διαδικασία προέκυψε πως ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του,αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό (σ.σ της υπεράσπισης), γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια.Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό».
Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 4 ετών,με την υπεράσπιση να ζητά την ελάχιστη των ποινών.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση).
Δηλαδή,η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.
Απόφαση- ντροπή από το Ειδικό Δικαστήριο:
Έκρινε ένοχο σε βαθμό πλημμελήματος (!) για νόθευση εγγράφου τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου,για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του επέβαλε ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους, με τριετή αναστολή.
Φρύνη
Υ.Γ. Ο Παπακωνσταντίνου αντιμετώπιζε,το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και το επίσης κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα,της απόπειρας απιστίας.
http://attikanea.blogspot.gr/2015/03/blog-post_718.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ