Η δημοκρατία έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα, γι’ αυτό και στην ουσία δεν υπάρχει. Πρώτον, είναι το πιο ακριβό (σε κόστος) πολιτικό σύστημα και δεύτερον, ενώ όλοι συμφωνούν να υπάρχει δημοκρατία, εντούτοις σε προσωπικό επίπεδο κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί.
Το άτομο βαριέται να παρακολουθεί συνεχώς ομιλίες σε κάποιες συνελεύσεις και να ψηφίζει, ούτε αφιερώνει τόσο πολύ προσωπικό χρόνο, τον οποίο απαιτεί η ενασχόληση με συνεχείς συνελεύσεις. Άλλωστε και στην αρχαία Αθήνα, αναγκάστηκαν να πληρώνουν τους πολίτες για να πηγαίνουν στην Εκκλησία του δήμου, διαφορετικά θα κατέρρεε πολύ πιο γρήγορα η δημοκρατία. Σήμερα δε, στα μεγάλα εθνικά κράτη, είναι και τεχνικά αδύνατο να εφαρμοστεί, καθόσον η πραγματική δημοκρατία απαιτεί προσωπική συμμετοχή στο διάλογο πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης..
Προφανώς δεν εννοούμε να καταργήσουμε τη δημοκρατία. Εξάλλου, έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε δημοκρατία, επομένως τι να καταργήσουμε.. Απλά, γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι αιτίες για τις οποίες η δημοκρατία έχει εξαφανιστεί εδώ και 2.500 χρόνια, ενώ όλοι ομνύουν στο όνομά της. Και η βασικότερη όλων είναι η προσωπική αδιαφορία του πολίτη να συμμετάσχει.
Ο πολίτης δεν θέλει να συμμετάσχει ούτε στη ΓΣ της πολυκατοικίας του, πόσο μάλλον να συμμετέχει σε συνεχείς συνελεύσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, χωρίς κάποιο άμεσο όφελος. Έτσι αφήνει αυτό να το κάνουν ειδικοί επαγγελματίες (πολιτικοί), τους οποίους απλά εκλέγει, για την ακρίβεια επιλέγει από προτεινόμενες λύσεις, ενώ ο ίδιος θέλει να μην χάνει χρόνο. Τον χρόνο του τον αφιερώνει σε εργασία, προκειμένου να βρει χρήματα για επιβίωση, κατανάλωση, προσωπική ηδονή και θεάματα.
Πέτρος Χασάπης