Όχι, απάντηση από την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ο πρόεδρος της DGB Ραλφ Κέπκε, αλλά η πρόσκλησή του να παραστεί ο αμφιλεγόμενος Ελληνας υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Κρέφελντ την Πρωτομαγιά έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων. “Δημιουργήθηκε ένας πραγματικός σάλος στο διαδίκτυο με πολλούς σχολιαστές να χτυπούν κάτω από τη μέση”. Δεν υπολόγιζα με τέτοια σφοδρότητα στις αντιδράσεις”, είπε ο Κέπλε στην εφημερίδα Westdeutsche Zeitung.
Αλλά επιμένει στην πρόσκληση. Η καμπάνια που έχει ξεκινήσει κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης τον θλίβει ιδιαίτερα. Σε τελευταία ανάλυση στη DGB είναι οργανωμένοι και Ελληνες συνάδελφοι, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι για τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης. Και η πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει οδηγήσει σε κοινωνική καταστροφή.
Γι’ αυτό σκέφτηκε να καλέσει τον Βαρουφάκη στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Κρέφελντ. Η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσω της βουλευτίνας του κόμματος της αριστεράς (Die Linke) Σέβιμ Ντάγκντελεν. Μεταφράστηκε η πρόσκληση στα ελληνικά και στάλθηκε στην Αθήνα. “Δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θα έρθει”, είπε ο Κέπκε στην εφημερίδα.
Ο συνδικαλιστής τονίζει όμως, ότι δεν πρόκειται για μια τρελή ιδέα, ούτε για δημοσιοσχετίστικη ενέργεια. “Τη θεώρησα μια χειρονομία συνδικαλιστική, ήθελα να κάνω ξεκάθαρο ότι ο Βαρουφάκης είναι καλοδεχούμενος.” Επρόκειτο για ένα μήνυμα κατά της εξάπλωσης του λαϊκισμού και κατά μιας μη ανεκτής πλέον πρόκλησης μίσους κατά του ελληνικού λαού, όπως αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση.
Και τι θα συνέβαινε αν ερχόταν πραγματικά στο Κρέφελντ; “Τότε θα έχω ένα πρόβλημα”, παραδέχεται ο Κέπκε. Την Πρωτομαγιά γίνεται η παραδοσιακή συγκέντρωση στο πάρκο της πόλης. Θα έπρεπε να ληφθούν πολλά μέτρα ασφαλείας. Αλλά σε τελευταία ανάλυση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί. “Θα έκανα οπωσδήποτε τα πάντα για να απευθύνει ο υπουργός οικονομικών χαιρετισμό”, πρόσθεσε ο Κέπκε.
Για τον συνδικαλιστή σημαντικό είναι να δοθεί μια ευκαιρία στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό χρειάζεται ένα περιθώριο κινήσεων για να μπορέσει να κάνει κάτι. “Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας, η οποία μεταφέρεται κυρίως στις πλάτες του λαού.” Αυτή η πολιτική οδήγησε, κατά τον Κέπκε, σε μια σκανδαλώδη μείωση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
“800.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν ιατρική ασφάλιση, πάνω από 50% των νέων είνια άνεργοι, οι κονωνικές παροχές μειώθηκαν δραματικά, αλλά οι υπέυθυνοι για την κρίση δεν λογοδοτούν. Πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή πολιτικής από την Ε.Ε., μακριά από πολιτικές λιτότητας, και με κατεύθυνση τις επενδύσεις”.
Και τι πιστεύει τώρα ο Κέπκε; Θα έρθει ο Βαρουφάκης την Πρωτομαγιά; “Οι πιθανότητες είναι 10%”, απάντησε.
Πηγή: avgi.gr
http://www.avantipopolo.gr/2015/04/westdeutsche-zeitung-h.html