Οταν πέφτει η ανάπτυξη στην Κίνα, οι άχρηστοι υπέγραφαν μνημονιακές απαιτήσεις για Ελληνική Ανάπτυξη 5%
Για να μην ξεχνιομαστε, οταν οι μνημονιακοί υπέγραφαν να πάει το χρέος στο 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2017 και μετά να πέσει στο 120% μέχρι το 2021 δηλαδή ετήσια ανάπτυξη που δεν έχει ούτε η Κίνα, σε μια χώρα που η Γερμανία έχει κλείσει όλες τις ανταγωνιστικές της βιομηχανίες, με μισθό 200€ και 1,5εκ ανέργους ήταν Βλάκες ή Προδότες;
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 «συρρικνώθηκε» η ανάπτυξη στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάνοντας έδαφος συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όταν η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ήταν 7,3%.
Η σταδιακή πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα – που ήταν διψήφιοι για μεγάλο μέρος της τελευταίας 20ετίας – αντανακλά τη σταδιακή μετάβαση από τους παραδοσιακούς πυλώνες της εξαγωγικής βιομηχανίας και των κατασκευών σε μια οικονομία που στηρίζεται περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση και στις υπηρεσίες.
Τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε πως το Πεκίνο αναμένει ανάπτυξη «περίπου 7%» για το τρέχον έτος. Το 2014 η Κίνα δεν κατόρθωσε να πετύχει τον στόχο ετήσιας ανάπτυξης για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει δυο φορές τα βασικά επιτόκιά της από το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα για την υπερχρεωμένη αυτοδιοίκηση, και να τονώσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων.