Οι βαρόνοι της διαπλοκής και ο Ελεύθερος Τύπος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Μια παλιά ιστορία με τον Καραμανλή, τον Κύρτσο και τον Κόκκαλη

Επειδή όλοι εκείνοι που χρόνια πολλά κάρφωναν καρφιά στο φέρετρο του Ελεύθερου Τύπου εμφανίζονται τώρα στα κανάλια ενδεδυμένοι αυτή τη φορά τη λεοντή του σωτήρα, καλό θα ήταν να θυμηθούμε και τη λεοντή που φορούσαν πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια – για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι που λέει και ο ποιητής.

Είναι γνωστό ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2000 η ΝΔ και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής προσωπικά είχαν κάνει πρώτο θέμα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κόκκαλη στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ – το ίδιο δηλαδή που κάνει και σήμερα ο Γιώργος με άλλα σκάνδαλα (χα χα χααα). Η σφοδρότητα της επίθεσης από τη ΝΔ ήταν τέτοια που ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε αναγκαστεί να υποχωρήσει στο θέμα του «ολυμπιακού στοιχήματος» και έπαιρνε τις αποστάσεις του από τον Σωκράτη.

kokkalissimitisΣτριμωγμένος στη γωνία ο «Σωκρατάκιας», που έλεγε και ο μακαρίτης ο Κίτσος, έβαζε λυτούς και δεμένους μέσα στη ΝΔ για να προσεγγίσει τον Καραμανλή. Παράλληλα χρησιμοποίησε τον Τύπο και ιδιαίτερα τον Τύπο της δεξιάς για να δημιουργήσει πρόβλημα στον Καραμανλή και να τον αναγκάσει να συνδιαλλαγεί μαζί του. Άλλωστε οι προσβάσεις του Κόκκαλη στον Τύπο της δεξιάς ήταν ισχυρότατες από την εποχή του Μητσοτάκη που του είχε δωρίσει μεταξύ άλλων και τη Νέα Τηλεόραση (Κόκκαλης, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος, Ρίζος, Καραγιάννης).

Οι πιέσεις που ασκούνταν στον Καραμανλή ήταν τέτοιες που το βράδυ της Κυριακής 5/3/2000 (παραμονές εκλογών) κλείνοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είπε και τα εξής εξοργισμένος: «Αν θέλαμε και χρήματα θα είχαμε και πολλά μέσα ενημέρωσης θα είχαμε…Αλλά θα είχαμε πουλήσει την ψυχή μας».

Την επόμενη ημέρα μέσω του κύριου άρθρου στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Γ. Κύρτσος του έλεγε ότι  «Δεν υπάρχει λόγος να οργίζεστε… » (τίτλος) και συνέχιζε χρησιμοποιώντας ως αφορμή τους ποδοσφαιρικούς καυγάδες Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού της εποχής: «Τα ματς μεταξύ των μεγάλων ομάδων έχουν και μια έξω-αθλητική διάσταση, είναι συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων, μεγάλων εταιρειών. Ο φανατισμός έχει χάσει την όποια λογική του βάση. Δεν υπάρχουν καλοί που χρησιμοποιούν άψογες μεθόδους και κακοί οι οποίοι υποκύπτουν στους πειρασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Όλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, μόνο που ορισμένοι το κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα ή περισσότερο αποτελεσματικά από τους άλλους. Γι αυτό λοιπόν να αποφεύγετε να παίζετε ξύλο για την «ΦΑΓΕ», την «Ιντρακόμ», τη «ΜΕΤΚΑ», την «Εργάς», ή όποια άλλη εταιρεία τεράστια , ή μεγάλη, με άψογη επιχειρηματική διάρθρωση, η με σοβαρά προβλήματα».

Έλεγε δηλαδή ανοικτά στον Καραμανλή να μην τα βάζει με τον Κόκκαλη επειδή «όλοι ίδιοι είναι». Είχε μάλιστα λεχθεί τότε ότι την προηγουμένη ημέρα ο κ. Κύρτσος είχε μια έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Κ. Καραμανλή.

kkaspΗ Ρηγίλλης απάντησε μεταξύ άλλων μέσω της εφημερίδας «Χώρα» του κ. Τράγκα, στην οποία στελέχη του κόμματος δήλωναν: «Επιστρατεύθηκε ο υπάλληλος του Βαρβιτσιώτη και του Κόκκαλη για να μας κτυπήσειδείχνει ότι πίσω από τους βαρόνους βρίσκονται και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία έχει πολεμήσει από την πρώτη ημέρα που εξελέγη ο Κ. Καραμανλής». Ενώ αναφερόμενη στον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη έγραφε ότι είναι «ίσως ο μόνος» μέσα στη ΝΔ που «διατηρεί θαυμάσιες σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματία, ορκισμένο εχθρό του Κ. Καραμανλή, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση του Κ .Σημίτη». Δηλαδή τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Μετά τις εκλογές της 9/4/2000 τις οποίες έχασε η ΝΔ οι επιθέσεις του διαπλεκόμενου Τύπου εναντίον του Καραμανλή συνεχίστηκαν με επιθέσεις εναντίον της «επικοινωνιακής πολιτικής» της ΝΔ και του τότε εκπροσώπου της και στενού συνεργάτη του, Άρη Σπηλιωτόπουλου. Έγραφε για παράδειγμα τότε το in.gr: «Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, το μέλλον του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην παράταξη εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Μολονότι οι τόνοι έπεσαν τις τελευταίες ημέρες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δέχεται πιέσεις από στελέχη του κόμματος να απομακρύνει τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ».

Εκτός του κ. Κύρτσου και του ΕΤ στις επιθέσεις εκείνες εναντίον του κ. Σπηλιωτόπουλου ποιους άλλους συναντάμε; Πάλι από το in.gr της εποχής: «Αγωγή εναντίον των δημοσιογράφων Νίκου Κακαουνάκη, Θέμου Αναστασιάδη, Βαγγέλη Περή και του νόμιμου εκπροσώπου του ραδιοσταθμού ΦΛΑΣ ΑΕ κατέθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, για τα όσα προεκλογικά και μετεκλογικά είπαν από τις εκπομπές τους εναντίον του και εναντίον του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή». Σε ποιόν ανήκε τότε ο ΦΛΑΣ; Φυσικά στον Σωκράτη

Αυτά για να αντιληφθείτε το ρόλο του καθενός και τα παιχνίδια που έπαιξαν σε βάρος της εφημερίδας. Βέβαια σας κουράσαμε λίγο, αλλά πρέπει να γίνουν κατανοητοί με συγκεκριμένα παραδείγματα οι λόγοι για τους οποίους οι αναγνώστες του εγκατέλειψαν τον ΕΤ. Οι «κληρονόμοι» του Βουδούρη την μετέτρεψαν από ανεξάρτητο δημοσιογραφικό βήμα σε όργανο της διαπλοκής.

(με πληροφορίες από ένα παλαιότερο άρθρο στο Αντί με τίτλο «Ο Ελεύθερος Τύπος και η ύστατη γραμμή άμυνας του Ρόκο»)

www.antinews.gr που κάτι παραπάνω ξέρει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ