8/05/2021

ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΓΕΛΟΙΟΙ!

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο κηδισο

Που ‘σαι Αντρέα για να δεις το παιδί της αλλαγής!Το γνωστό σύνθημα που τείνει να γίνει μότο στα χείλη των στελεχών της Χ.Τρικούπη,για τους πολύ παλιούς,και της Ιπποκράτους για τα νεούδια!

Ο Μάιος έφτασε εμπρός βήμα ταχύ για να προϋπαντήσουμε τον συνεδριακό Ιούνιο, τότε που πολλά θα κριθούν για την κατακερματισμένη κεντροαριστερά αφού η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απελευθερώσει δυνάμεις, ενώ δεν αποκλείεται οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις να αναγκάσουν φυλές και φυλάρχους του χώρου να τα βρουν στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ήδη στο παρασκήνιο πολλοί κινούνται με αποκλίνουσες φιλοδοξίες και στοχεύσεις, ενώ το αίτημα για μια συνολική αποχώρηση των παλαιών ηγεσιών, βλέπε Βενιζέλου και Παπανδρέου, έχει μπει στην ημερήσια διάταξη με στόχο την επανενοποίηση του χώρου.

Προφανώς για να προλάβει τα όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο και τον συμπεριλαμβάνουν, ο Γιώργος Παπανδρέου για πρώτη φορά μίλησε για τον κατακερματισμό του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σε συνέντευξη του αν και επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο εμφανίστηκε έτοιμος τώρα που αποχωρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία. «Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι ερωτήματα να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών» είπε ο πρώην πρωθυπουργός..

Είναι γνωστό ότι οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρούν casus belli την προσπάθεια επαναπροσέγγισης του κόμματος με το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν επαφές μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, όπως και άλλων δυνάμεων για την ταυτόχρονη αποχώρηση των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου. Στόχος να απελευθερωθούν δυνάμεις και διεργασίες προς την κατεύθυνση είτε της «ομοσπονδιοποίησης» του κεντροαριστερού χώρου με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, είτε του διαλόγου με όμορους χώρους με στόχο τη μετεξέλιξή του σε νέο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα.

Αν και οι επίδοξοι φύλαρχοι της κεντροαριστεράς κινούνται κατά μόνας, σε βάθος χρόνου η ζωή θα τους αναγκάσει προς χάριν της κοινοβουλευτικής επιβίωσης να τα βρουν. Ήδη οι νεώτεροι της Χαριλάου Τρικούπη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης, κινούνται για την υπέρβαση των παλαιών στελεχών με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αναμένει και να συζητά την συντεταγμένη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα άλλο κόμμα.

Για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εκσυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού πόλου μιλούν πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Μπίστης, Παντελής Καψής, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Τούντας. Ανοικτοί σε μια τέτοια προοπτική με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, του Ποταμιού και των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται οι κ.κ. Τσούκαλης, Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης καθώς και στελεχη των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη.

Βασικό κορμό των διεργασιών εκτιμούν ότι αποτελεί το ΠΑΣΟΚ, οι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά, η οποία έχει διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΔΗΣΟ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ προς την κατεύθυνση αναγέννησης της παράταξης. Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο πλευρό της ενώ υποστηρικτές της σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Μανώλης Όθωνας, Τόνια Αντωνίου, Κώστας Πανταζής και ο γραμματέας της νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης.

Πολλά στελέχη του χώρου συσπειρώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος με τη μεγάλη δημοτικότητα παραμένει στην κούρσα, ενώ στο άρμα του έχει προσδεθεί εκτός των άλλων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Και παραμένει πάντα στο τραπέζι σε περίπτωση αδιεξόδου η μεταβατική λύση του Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία μπορεί να δώσει χρόνο και χώρο για την αναζήτηση του νέου ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και την ανάδειξη μιας ηγεσίας από τη νέα γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ