Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το Frankfurt Dinner Group συνήλθε για πρώτη φορά πριν από τέσσερις εβδομάδες στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο ενός δείπνου που έλαβε χώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Παρόντες υψηλόβαθμοι συνεργάτες των κκ. Ντράγκι, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της μίνι Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στα μέσα Μαρτίου. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός νέου επιπέδου συνεννόησης μεταξύ των υπευθύνων και των τεχνικών κλιμακίων έτσι ώστε να συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία ακόμη κι όταν ναυαγούν οι διαβουλεύσεις στα ανώτερα ή κατώτερα κλιμάκια.
Έκτοτε η ομάδα της Φρανκφούρτης συνέρχεται 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, κυρίως μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης ενώ γίνονται και προσωπικές συναντήσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα αυτή διαπραγματευτική ομάδα συνήλθε και την περασμένη εβδομάδα. «Η ομάδα δρούσε εν κρυπτώ, εντούτοις η επιρροή της έγινε εμφανής», σημειώνει η εφημερίδα. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι την Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ λίγα 24 πριν το υπουργείο Οικονομικών έθετε τις πληρωμές εν αμφιβόλω, αποδίδεται σε σχετική παρέμβαση της ομάδας της Φρανκφούρτης, γράφει η FAZ.
Μάχη μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη;
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα αυτή εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να υπάρξουν συμβιβασμοί. Μεταξύ άλλων έχουν αναθέσει στα τεχνικά κλιμάκια να πλαισιώσουν όλες τις επιλογές που υπάρχουν με αριθμούς. Το ζητούμενο στις μυστικές αυτές διαπραγματεύσεις είναι η προετοιμασία πολιτικών αποφάσεων. Αυτό όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι εύκολο, «καθώς υπάρχει μια μάχη εξουσίας στην Αθήνα -η οποία γίνεται αισθητή μέχρι και στην νέα ομάδα- μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη». Ενώ ο ρόλος του πρωθυπουργού κρίνεται εποικοδομητικός, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις.
«Ορισμένες μέρες γίνονται δυο βήματα προς τα εμπρός και ένα προς τα πίσω, άλλες τρία βήματα προς τα πίσω, όπως λέγεται». Γι΄ αυτό δεν στάθηκε δυνατόν να εκπονηθεί πριν το επόμενο Eurorgroup μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Οι Ευρωπαίοι φέρονται να ελπίζουν τώρα σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει πρόταση στο τραπέζι μέχρι το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνέχεια είναι πιθανό να λάβουν οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών τις τελικές αποφάσεις στο πλαίσιο έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Κώστας Συμεωνίδης