Αμεσες αναμένεται να είναι οι θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, μετά την ψήφιση, το Σάββατο, από τη Βουλή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα. Καταρχάς αναμένεται να «ξεπαγώσει» η επόμενη δόση από το ΔΝΤ ύψους 85 εκατ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και την ταυτόχρονη εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενεργοποιούνται οι στόχοι της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, καθώς, όπως είπε, θα βελτιωθεί η απόδοση των κυπριακών ομολόγων και θα προωθηθεί η συμμετοχή της Κύπρου, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Λόγω του θετικού κλίματος που δημιούργησε η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, τα ομόλογα της Κύπρου με λήξη το 2020 διαπραγματεύονται με απόδοση κοντά στο 4%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι προκαταρκτικά έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και ότι περί τα μέσα της άλλης βδομάδας θα έλθει στην Λευκωσία κλιμάκιο της τρόικας.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα γίνουν, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξει καλύτερη, όπως είπε, διαχείριση των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και στη δυνατότητα ενθάρρυνσης των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.
«Ταυτόχρονα» είπε «θεσπίζεται διαδικασία δια νόμου κατοχυρωμένη για να υποβοηθήσει και να προστατεύσει τις περιπτώσεις εκείνων των ευάλωτων δανειοληπτών».
Μία άλλη θετική επίπτωση, σημείωσε, είναι η εικόνα, που άρχισε ήδη να δημιουργείται για την Κύπρο, πως αποφασιστικά συνεχίζει να προωθεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν στρεβλώσεις και αδυναμίες.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατεπείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές. «Χωρίς να αποκλείω ότι θα υπάρξουν ανανεώσεις δανεισμού κάτω από αφόρητη πίεση, αλλά για να μπορέσουμε να διαρθρώσουμε καλύτερα το δημόσιο χρέος ώστε να κοστίζει λιγότερα στο κράτος. Είναι σημαντικό να απελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι σήμερα αποπληρώνουν τόκους» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.