Τι απαιτούν οι δανειστές – Τα τέσσερα σημεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ntragki-lagarde-schauble-junker-570-800x525Γράφει ο Economikos

Σε τέσσερα σημεία εστιάζεται η διαφωνία των δανειστών για να συμφωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα συνεδριάζει για μια ακόμα μέρα η λεγόμενη «ομάδα των Βρυξελλών», δεν αντιδρά στην κοστολόγηση των μεταρρυθμίσεων και στις συνολικές προτάσεις της Αθήνας, αλλά σε «καυτά» ζητήματα που θέλουν να ανοίξουν «εδώ και τώρα».

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει μειώσεις στις συντάξεις, μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την οποία και αρνείται να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Επίσης, στο μέτωπο του ασφαλιστικού, ακούν πιέσεις για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Δεύτερο θέμα οι απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που στην ουσία αφορά κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Τρίτον, επιμένουν στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση ανταπαντά με μια πρόταση να αυξηθούν οι συντελεστές στα κοσμοπολίτικα νησιά, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δανειστές.

Το τέταρτο σημείο έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό οι δανειστές δεν εναντιώνονται στο πως θα γίνουν κάποιες εξ’ αυτών (πχ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), αλλά στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το μέρος στο οποίο θα οδηγούνται τα χρήματα μιας αποκρατικοποίησης. Μέχρι τώρα, τα χρήματα που εισέρρεαν από μια ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, έμπαινε εντός 10 ημερών στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και οδηγούνταν στην αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση επιθυμεί τα χρήματα αυτά να μην πηγαίνουν στο χρέος, αλλά να παραμένουν στην ευχέρεια του ίδιου του δημοσίου (πχ κοινωνικές δαπάνες ή κάλυψη των αναγκών του κράτους).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ