Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων της Γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

leftaΕντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως είπε το πρωί στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς. Το θέμα είχε προαναγγείλει και την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τότε ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ανά πάσα στιγμή οι φορείς θα μπορούν να ζητήσουν πίσω τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για τις επόμενες 15 μέρες, καθώς θα πρέπει να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε μισθούς, να δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση που επιχειρεί να διασφαλίσει όλες τις πληρωμές και τις υποχρεώσεις της, αναμένει την πορεία των εσόδων από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Taxis, το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι αυξημένο.

Από εκεί λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να βάλει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που θα δώσει ανάσα στη ρευστότητα, έχοντας παράλληλα την «ασφάλεια» των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Αυτή η πρακτικά μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία.

Με αυτή την απόφαση, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ