ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150420041858

Υπό Ιωάννου Κόντου
ομότιμου καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΠΑ
Επικροτώ θερμώς την πρόσφατη πρόταση που δημοσιεύθηκε στην Ολυμπία να γίνουν μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια εξωτερικού και με αναφορά στον Αριστοτέλη όπως έχω και εγώ στο παρελθόν θίξει.
Είναι παγκοσμίως εδραιωμένο ότι ο Αριστοτέλης ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μέγιστος στον κόσμο διανοητής και στην Φιλοσοφία αλλά και στην Επιστήμη του πλανήτη μας.
Πρέπει όμως να μελετηθούν εις βάθος τα συγκριτικά χαρακτηριστικά των δύο τόπων ως πιθανές έδρες των εν λόγω σπουδών ήτοι Στάγειρα και Αθήνα.
Σημειωτέον ότι ο Αριστοτέλης δίδαξε κυρίως στην Αθήνα όπου και προσφάτως εγκαινιάσθηκε ως αρχαιολογικός τόπος το “Λύκειον” το οποίον ίδρυσε με δικά του κυρίως χρήματα και όπου εδίδασκε επί πολλά έτη. Ο τόπος βρίσκεται όπισθεν της ΛΑΕΔ στην οδό Ρυγίλλης.
Ελπίζω στον τόπο του Λυκείου να αρχίσει να δίδεται στους επισκέπτες ενημερωτικό υλικό σχετικά με το έργο του Αριστοτέλους σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες αρχίζοντας βέβαια με την Αγγλική. Νομίζω ότι πολλοί θα προσφερθούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο αφιλοκερδώς εάν μας αιτηθεί αρμοδίως.
Οι εν προκειμένω μεταπτυχιακές σπουδές, για να έχουν την απαιτούμενη μοναδικότητα και διεθνή προβολή, νομίζω ότι πρέπει να περιοριστούν στο έργο του Αριστοτέλους, που είναι ογκωδέστατο, και στις εφαρμογές των θεωριών και των μεθόδων που πρώτος αυτός εισήγαγε σε σύγχρονες επιστημονικές δραστηριότητες όπως αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τέλος επαναλαμβάνω την παλαιότερη πρότασή μου να ενταχθεί μάθημα στην δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχετικό με τα λογικά έργα του Αριστοτέλη δηλαδή το παγκοσμίως γνωστόν ως «’Οργανον» του Αριστοτέλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ