Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ #ERTopen @ERTsocial
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στη διαρκή κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και παίρνει το δρόμο της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το Ποτάμι ψηφίζει ορισμένα άρθρα και για άλλα επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι», ενώ καταψηφίζει επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παρουσίασε ορισμένες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο με κύρια την κατάργηση του 25% για εξωτερικές και μικτές παραγωγές «στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και των συντελεστών της».
Στο νομοσχέδιο παραμένει η αποκλειστική εργασία στην ΕΡΤ, κάτι που θα επιδιωχθεί σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ, με τον κ. Παππά να αφήνει ανοιχτό «παραθυράκι» και για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που δεν προβλέπεται η επαναπρόσληψή τους.
Σημαντική είναι και η προσθήκη στο άρθρο 2 παρ. 6 με την οποία προβλέπεται η χρήση «της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, του υποτιτλισμού και της ακουστικής περιγραφής για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης». Οπως και η προσθήκη στο άρθρο 3 παρ. 4 του νομοσχεδίου με την οποία προβλέπεται η διάθεση από την ΕΡΤ του 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, όχι μόνο για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών αλλά και για τη στήριξη εκδόσεων βιβλίων.
Απαντώντας στους βουλευτές που συνέδεσαν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ με τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι «η ΕΡΤ έχει την ευτυχία να έχει τον δικό της προϋπολογισμό και με αυτήν την έννοια να μένει έξω από τα ραντάρ της διαπραγμάτευσης».
Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων. «Αυτό που έχω να πω είναι ότι, προσωπικά, αρνούμαι να ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, κατά γενική ομολογία, σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Το κράτος μας ζητά χρήματα από παντού και με όλους τους τρόπους, ακόμη και με επάρατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Εμείς, τι έχουμε συζητήσει αυτόν τον καιρό; Επαναπροσλήψεις, ζητήματα που είναι καθαρά πελατειακά. Το περίφημο νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, την απελευθέρωση τρομοκρατών», είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Απόψε θα συζητήσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά είμαστε τρεις μήνες μετά και δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε και πού είμαστε και συζητάμε, πώς θα προσλάβουμε και αν θα δώσουμε 30 εκατομμύρια εδώ και αν θα κοστίσουν τόσο οι παραγωγές. Δεν μπορεί, η Βουλή να νομοθετεί με αυτό τον τρόπο και να μην υπάρχει η πρέπουσα ενημέρωση. Πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, τι διακυβεύεται στη χώρα».
Για τη συζήτηση στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός.
Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, καθώς υπάρχουν άρθρα που τα καταψηφίζει και κάποια που θα ψηφίσει θετικά. «Το να συζητάμε για την επαναπρόσληψη κάποιων χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να τους επαναπροσλάβουμε προφανώς έρχεται σε αντίφαση με την πραγματικότητα που ζήσαμε χθες. Δηλαδή, με την απόφαση της μεταφοράς των αποθεματικών διαφόρων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της ΝΕΡΙΤ υποθέτω, στην Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο βουλευτής που ζήτησε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν λάθη του παρελθόντος.
«Πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ, σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, που οδήγησε στην κατάργησή της», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση αντί να κάνει αυτό, να προβαίνει δηλαδή στην κατάργηση αυτών των πράξεων, ουσιαστικά, δίνει άλλοθι και κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές και σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Και δίνει το δικαίωμα στην κυρία Βούλτεψη, δίνει το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπίζονται τέτοιες πρακτικές».
Την άποψη ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημιουργεί αντιδράσεις, κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικών καναλαρχών και στους εκπροσώπους αυτών, εξέφρασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έπεισε ούτε για τις αγαθές προθέσεις της ούτε για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος της.