Τα έχωσε ο Δημήτρης Καμμένος στον Κατάινεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150425075825
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ.): Θα καλωσορίσουμε τον κ. KATAINEN στη φιλόξενη χώρα μας και θα πρέπει να δούμε το σύνολο των προτάσεων του πακέτου του αξιότιμου κ. Γιούγκερ με προσοχή, ειδικά κάποιοι από εμάς που έχουμε απασχοληθεί με χρηματοδοτήσεις έργων και γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι επενδυτές είτε είναι εγχώριοι, είτε είναι αλλοδαποί, είτε είναι τράπεζες, είτε είναι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας – και νομίζω ότι η Ευρώπη το έχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό της – είναι ότι η χρηματοδότηση όλων των έργων πρέπει να φτάσει στην πραγματική οικονομία της κάθε χώρας, με αποτέλεσμα να αυξήσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν κάθε χώρας και έτσι να μειωθεί το δυσμενές κλάσμα του χρέους προς ΑΕΠ που έχουμε μεσοσταθμικά στην Ευρώπη, το οποίο πλησιάζει το 92% σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για ευνόητους λόγους.
Το δίκτυο όπως έχει περιγραφεί, τουλάχιστον, για την εύρεση και τη μόχλευση των κεφαλαίων, την πηγή τους, τους πολλαπλασιαστές και την κατάτμησή τους σε μικρομεσαίες ή σε άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι απλό, αποτελεσματικό και προβλέψιμο. Το «προβλέψιμο» είναι μια λέξη που χρησιμοποιώ, γιατί απ’ ό,τι φαντάζομαι στο σχέδιο θα υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι θα είναι και οι ιδιώτες, δεν θα είναι μόνο h ευρωπαϊκή τράπεζα ούτε μόνο τα μοχλευμένα δικά μας κεφάλαια, οι ίδιοι πόροι, αλλά πιθανόν να έχουμε και ξένους επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές όλοι γνωρίζουμε ότι θέλουν επιχειρηματικά πλάνα, πολύ σωστές υποθέσεις και σαφώς κάποια προβλέψιμα αποτελέσματα, διότι και αυτοί έχουν να δώσουν κάπου λόγο, σε κάποιους μετόχους, κάτι που είναι και θετικό και αρνητικό.
Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω τις δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου των Επιτροπών, οι οποίες θα αξιολογούν τα έργα.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια κρίση, δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε αρνητικές συζητήσεις ούτε νεκροψίες, αλλά ούτε να γίνουμε σαν το CSI στην Αμερική, αλλά σκοπός της κυβέρνησης που κυβερνά τη χώρα αυτήν την περίοδο κρίσης θα πρέπει να είναι να φέρει πίσω τα μυαλά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Ο μοναδικός τρόπος να έρθουν πίσω τα μυαλά αυτά και να βοηθήσουν δημιουργικά, αποτελεσματικά και παραγωγικά την επένδυση που θέλετε να υλοποιήσουμε μαζί στην Ελλάδα, θα πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κίνητρα και σ’ αυτό θα πρέπει και εσείς να μας κάνετε προτάσεις, έτσι ώστε τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδος που ξεπερνούν τα 150.000 με 200.000, τα οποία έχουν φύγει κι έχουν πάει στις χώρες της Ευρώπης για εύρεση εργασίας ή, μάλλον, μισθού να έρθουν πίσω για να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της πατρίδας.
Δεύτερον, θα πρέπει να βλέπουμε το παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν γνωρίζω εάν έχετε στο pipe line, επειδή έχω διαβάσει πάνω από 500 σελίδες όλων των project όλων των κρατών της Ευρώπης, να βλέπουμε και την παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρώπη δεν είναι μόνη της. Θα πρέπει να βλέπουμε τα παγκόσμια δίκτυα αγοράς – ζήτησης σε όλο τον κόσμο, ανατολικά, νότια και δυτικά και αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σαν Ευρώπη, θα πρέπει να βλέπουμε ποιον έχουμε να ανταγωνιστούμε ομαδικά και όχι ανά κράτος. Εάν πάμε να βρούμε την ανταγωνιστικότητα ανά κράτο, θα καταστραφούμε και νομίζω, ότι ήταν ένας λάθος τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε την κατάσταση μέχρι σήμερα.
Δεν θέλω να ανταγωνιστώ την Πορτογαλία, αλλά πιθανόν όλοι μαζί θα έπρεπε να ανταγωνιστούμε την Αμερική, την Κίνα, τις Ινδίες και άλλες αναδυόμενες αγορές.
Οι υποδομές, ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα ναυπηγεία – το τονίζω αυτό – για την Ελλάδα είναι πηγές, οι οποίες θα πρέπει να απορροφήσουν πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων.
Έχουμε τεράστιο know how και παράδοση.
Έχουμε απίστευτα skills, δηλαδή, δεξιότητες υπαλλήλων όχι μόνο θεωρητικών στις υπηρεσίες, αλλά και στις χειρωνακτικές εργασίες και στην πρωτογενή παραγωγή και όλα αυτά θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην οποία συμμετέχουμε, έχει αναλάβει και ένα άλλο έργο για το οποίο πιθανόν να σας έχει ενημερώσει ο κ. Σταθάκης, σχετικά με τα πλάνα που έχουμε για την ίδρυση μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία θα θέλαμε να έχει μια αγαστή συνεργασία, ώστε να φτιάξουμε το σκοπό αυτού του δικού μας εργαλείου με τρόπο που να συμβαδίζει με τις αρχές της Ευρώπης, αλλά να δέχεται και να βάζει προτεραιότητες στον σκοπό της την ελληνική ανταγωνιστικότητα και τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα με τη δική σας τεχνογνωσία.
Θέλουμε, λοιπόν, να δανειστούμε την τεχνογνωσία, αλλά για να κάνουμε ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία και να βοηθήσουμε και εσάς στο έργο σας, αλλά και να αποκομίσουμε και τα περισσότερα δυνατά οφέλη.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι απαιτείται μια πολυμέτωπη δράση, διότι όπως βλέπουμε τώρα με την ποσοτική χαλάρωση, επειδή γνωρίζω και πού πηγαίνουν τα κεφάλαια – να μην κουράσουμε τον κόσμο εδώ που μας παρακολουθεί- δυστυχώς ή ευτυχώς πηγαίνουν όλα στη Γερμανία σε ένα ποσοστό του 85% με 87%. Δηλαδή, κάνουμε ανταγωνιστικές με δωρεάν κεφάλαια αυτή τη στιγμή τις εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.
Δεν θα ήθελα να συνεχίσει η ποσόστωση και το μοίρασμα των χρημάτων με τον ίδιο τρόπο, ειδικά σε χώρες που έχουν πληγεί τόσο βάναυσα στο ΑΕΠ τους και σε ανεργία, όπως η Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ήθελα να κάνω, επίσης, μια ερώτηση. Εάν τα έργα αυτά θα ακολουθούν την αξιολόγηση του κράτους ή θα έχουν δική τους αξιολόγηση. Η ερώτηση μου νομίζω ότι είναι σημαντική, διότι αν δούμε ένα έργο μεμονωμένο, θα μπορέσουμε να το χειριστούμε μεμονωμένα, θα μπορέσουμε να το δώσουμε μια αξιολόγηση ΑΑ ή ΑΑΑ, ανεξάρτητα του περιβάλλοντος που λειτουργεί, να είναι ένα διεθνές έργο ή για ένα διεθνή λόγο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε κεφάλαια από αγορές και από άλλους ιδιώτες, πάνω σ’ ένα έργο ΑΑΑ, ενώ μια αγορά μπορεί να είναι Β ή μπορεί να είναι Β+.
Θα ήθελα αυτό να το κάνουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι τεχνοκράτες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με το αίμα των Ελλήνων πολιτών και των δικών σας φορολογουμένων, αν θέλετε, της Ευρώπης, να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε, που είναι οι τράπεζες μας και οι τεχνοκράτες μας, για να φτιάξουμε έστω και ομόλογα έργων, μαζί με εσάς.
Κλείνω με την ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό – το είπαν και οι συνάδελφοί- ότι υπάρχουν τα projects κοινού ενδιαφέροντος, τα projects of common interest. Σε αυτά τα projects θα ήθελα να δω ποια είναι η θέση της Ελλάδος σε σχέση με το πακέτο Γιούνκερ, σε συνδυασμό με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με τις τελευταίες εξελίξεις, αν θέλετε, του αγωγού ΤΑΡ, διότι η Ελλάδα ναι μεν θα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, με τις νέες συμφωνίες που προσπαθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, με την κυβέρνηση της Ρωσίας με τον νέο αγωγό πώς θα βοηθήσει και πώς πιθανόν θα μπορούσε να μπει σε μια συγχρηματοδότηση η Ευρώπη, διότι πρόκειται για τη δική της ενεργειακή ασφάλεια και από κοινού πιστεύω, με δημοκρατικό τρόπο και με σεβασμό στα εθνικά κοινοβούλια, με σεβασμό στις αποφάσεις του ελληνικού και όλων των κοινοβουλίων, να προχωρήσουμε σαν ομάδα και όχι σαν ηγέτης προς ένα επιχειρησιακό στέλεχος.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
Έγγραφο3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ