ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Αξίζει σε αυτο το σημείο να διαβάσετε τι πρότεινε το Ολυμπία στον Έλληνα επίτροπο πριν από λίγες ημέρες: Ο κύριος επίτροπος οφείλει τωρα να απαιτήσει…
Φαίνεται εντέλει ότι μας άκουσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου. Πάλι καλά.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την Έκθεση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο και της πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου της προηγούμενης εβδομάδας, “οι ηγέτες ομόφωνα συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη και ταχεία δράση”, εκτιμώντας παράλληλα ότι αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον νότο της Ευρώπης, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Το εντυπωσιακό ειναι ότι οι προτάσεις του Tusk ειναι οι προτάσεις του δόγματος Ζακ Μπαρό – Προκόπη Παυλόπουλου το 2009, που όμως εγκαταλείφθηκαν από τον Παπανδρέου και όλες τις υπόλοιπες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Ο Tusk μιλά ξεκάθαρα για Ευρωπαικο πρόβλημα, για Europol, για ανάληψη ταχείας δράσης στις χώρες προσέλευσης και διέλευσης, μιλώντας για βούλιαγμα στις βάρκες των δουλεμπορων πριν επιβιβασθούν μετανάστες!
“Το να σώσουμε τις ζωές ανθρώπων που δεν έφταιξαν αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα” σημείωσε ο κ. Tusk, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει τους διακινητές, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. “Θα πρέπει να εμπλακούν και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, οι χώρες διέλευσης και τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις. Τέλος, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να καλύψουμε όσους χρήζουν πολιτικής προστασίας, ασύλου”, σχολίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και πρόσθεσε: “Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και προτείναμε να καταστρέφονται τα σκάφη των διακινητών πριν χρησιμοποιηθούν. Θα ακολουθήσουμε τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο και τα κράτη-μέλη, επίσης, θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά των διακινητών μέσω της Europol και χρησιμοποιώντας και αξιωματικούς ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, αποσπώντας τους σε τρίτες χώρες. Επίσης, θα τριπλασιάσουμε για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα”. Επίσης, υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 20 ηγέτες δήλωσαν ότι θα στείλουν ελικόπτερα, σκάφη παρακολούθησης, σκάφη ακτοφυλακής, κ.λπ. και όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την ανάγκη που αισθάνονται να αναλάβουν δράση, διευκρινίζοντας ότι “αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μας θα υλοποιήσουν καλύτερα και πιο γρήγορα την εντολή που τους έχουμε δώσει και θα σώσουν περισσότερες ζωές”.
“Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τους ανθρώπους από τον πνιγμό είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβιβάζονται σε αυτά τα σκάφη” εκτίμησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι από τη Λιβύη, θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Λιβύη, ούτως ώστε να μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις επιβιβάσεις και τις χερσαίες οδούς προς τα λιμάνια. “Αυτό σημαίνει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές και παροχή βοήθειας στη διαχείριση των επιχειρήσεων. Άρα στα περιφερειακά πλαίσια που υπάρχουν, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και θα πρέπει να δούμε την προστασία των προσφύγων και την καταπολέμηση των διακινητών από κοινού με τους εταίρους μας στην Αφρική. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω για την προστασία των προσφύγων. Όλοι γνωρίζουμε πως η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κάναμε πάντως ορισμένα βήματα προς τα εμπρός. Χρειάζεται μια πλήρης υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως όλα τα κράτη-μέλη θα ακολουθούν τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανόνες και θα πρέπει για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του προβλήματος να αυξηθεί η βοήθεια και στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου”, υπογράμμισε ο κ. Tusk.
“Έχουμε και ένα πρώτο δοκιμαστικό πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ, όπως και τους μηχανισμούς επανεγκατάστασης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν ψευδαισθήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να υπάρξει σταθερότητα και χωρίς μια διοίκηση που να λειτουργεί στη Λιβύη. Έχουμε μια γείτονα χώρα όπου δεν υπάρχει νόμος και όπου δεν υπάρχει κυβέρνηση με την οποία να συνεργαστούμε. Και όσες φορές συνεχίζεται αυτό, θα πρέπει εμείς να ανταποκριθούμε στην κατάσταση που επικρατεί και όπου είναι εφικτό να βοηθάμε ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Η Επιτροπή, το Συμβούλιο αυτή τη στιγμή προετοιμάζουν έναν οδικό χάρτη, με συγκεκριμένες δράσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μια ξεκάθαρη κατανομή των ευθυνών επί τη βάσει όσων συμφωνήσαμε την περασμένη εβδομάδα. Και εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο για να αξιολογήσουμε την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.