Σενάρια χρεοκοπίας με ανθρωπιστικό πρόγραμμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

βαρουΆλλο ένα σενάριο για την Ελλάδα που φέρεται να επεξεργάζονται το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσω… Ιταλίας. Προβλέπει χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την υιοθέτηση ενός είδους μίνι επιταγών εσωτερικής χρήσης, σε συνδυασμό με ένα «ανθρωπιστικό σχέδιο».

Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα του Τορίνο «Λα Στάμπα», σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο, αναφέρεται σε σχέδιο Β’ της Γερμανίας και της ΕΚΤ για την Αθήνα.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι «μια από τις πιθανότητες τις οποίες εξετάζουν στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη είναι μια χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την υιοθέτηση ενός είδους μίνι επιταγών εσωτερικής χρήσης, σε συνδυασμό με ένα “ανθρωπιστικό σχέδιο”, ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα απέτρεπε μια πιθανή κατάρρευση των τραπεζών και θα προσέφερε εγγύηση παροχής βοηθειών προς τον ελληνικό πληθυσμό». Προϋπόθεση: «αλλαγή κυβέρνησης ή ακόμη και κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Η αβεβαιότητα που συνδέεται με το σχέδιο αυτό είναι τεράστια, πρώτα από όλα πολιτική, «από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποκλείσει, κανείς, ότι ο Τσίπρας, προκειμένου να μη δεχθεί να τεθεί υπό επιτροπεία, μπορεί να προτιμήσει την επιστροφή στη δραχμή», σημειώνει η δημοσιογράφος.

Σημαντική γεωπολιτικά, αλλά οι κανόνες κανόνες

Η εφημερίδα του Τορίνο σημειώνει πως «ούτε αυτό ανησυχεί , πλέον, πολλούς πολιτικούς και τραπεζίτες» διότι , «όπως αναφέρουν έγκυρες γερμανικές πηγές, η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα από γεωπολιτικής απόψεως, αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι για να είναι κανείς μέλος του ευρώ πρέπει να σέβεται συγκεκριμένους κανόνες».

Η Τόνια Μαστρομπουόνι προσθέτει ότι «αν λάβει υπόψη του, κανείς, το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία του Σόιμπλε, είναι πολύ δύσκολο η γερμανική κυβέρνηση να ικανοποιηθεί με προγράμματα μερικής ισχύος, με προσχέδια προγραμμάτων, τα οποία, σύμφωνα με διαρροές, η Ελλάδα παρουσίασε χθες και θα συνεχίσει να συζητά στο τεχνικό επίπεδο μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας».

«Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι, βεβαίως, τόσο σκληρή, αλλά υπάρχουν, πλέον, πολλές χώρες που επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη ακαμψία από τον Σόιμπλε», καταλήγει η Λα Στάμπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ