Ερώτηση Νίκου Νικολόπουλου για Λεωνίδα Μπόμπολα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150505063738

Θέμα:​«Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ και το πρόστιμο που κατέβαλε ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας»

Α) Στις 16/2/2015 σας κατέθεσα Ερώτηση με θέμα: «Χαμένοι στα συρτάρια των στελεχών της προηγούμενης συγκυβέρνησης οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου κλπ».
Από τους ερωτώμενους υπουργούς:
1) Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε καν στην Ερώτηση, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.
2) Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος μας απάντησε, ότι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 12053/27-2-2015 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ Αττικής-Αιγαίου, στην οποία έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, έχουν υποβληθεί στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος:
α) τριάντα δύο(32) εκθέσεις ελέγχου που αφορούν πρόσωπα αναφερόμενα στην εν λόγω λίστα, των οποίων ο
έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, και
β) εκατό εξήντα τρία(163) ηλεκτρονικά αρχεία, αναφερόμενων στην ίδια λίστα φυσικών και νομικών
προσώπων ( για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εκδοθεί ταυτάριθμες κατεπείγουσες εισαγγελικές
παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εκ των οποίων έχουν
ολοκληρωθεί οι τριάντα(30), ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου, με εκτιμώμενο χρόνο
περαίωσης τον Μάιο 2015)
3) Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδης αρκέστηκε να μας δώσει ένα μάθημα για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν και να μας επισημάνει ότι «κάθε μια από τις λίστες αυτές είναι το δένδρο και όχι το δάσος» και ότι «η τυχόν ενασχόληση με κάθε ένα στοιχείο-δεδομένο, δεν είναι απλά αμφιβόλου χρησιμότητας, αλλά είναι ΛΑΘΟΣ». Όμως, για το πώς πρέπει να γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί (εφορίες και ΣΔΟΕ) κι αυτό που έλειπε μέχρι σήμερα ήταν η πολιτική βούληση για τη διενέργεια των απαιτουμένων ελέγχων, αφού, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο δεν δόθηκαν εντολές για άμεση διενέργεια όλων των απαιτούμενων ελέγχων, αλλά ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη του ΣΔΟΕ για να μη γίνει ο έλεγχος σε Σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.
Όταν κ. Υπουργέ, αρμόδιε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπάρχει πολιτική βούληση, οι αρμόδιες αρχές δεν βλέπουν μόνο το δένδρο, αλλά αποκαλύπτουν το δάσος της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όταν δεν κάνουν το ΛΑΘΟΣ, να «συμμορφώνονται» με τις «υποδείξεις» των πολιτικών τους προϊσταμένων, τότε έχουμε αποτελέσματα, όπως αυτό με τον επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Β) Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του www.bankingnews.gr στις 21/4/2015, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας ύστερα από ένταλμα εκδόθηκε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έπρεπε να καταθέσει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το ποσό των 4 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να μη διωχθεί, σε βαθμό κακουργήματος, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς του προανακριτικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Τζούρας επισήμαναν στον επιχειρηματία τη σοβαρότητα των αδικημάτων που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση που αρνηθεί να πληρώσει και ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Στη συνέχεια, αφού έδωσε προκαταβολή ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφέθηκε ελεύθερος. Όμως, η κατάθεση των 1,8 εκατ. ευρώ φέρνει νέα προβλήματα στην οικογένεια Μπόμπολα. Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr, αναμένουν από στιγμή σε στιγμή την εντολή από τον οικονομικό Εισαγγελέα, που θα τους δίνει το δικαίωμα να αρχίσουν έρευνα που θα πιστοποιεί ότι είναι νόμιμα (έχουν φορολογηθεί) τα 1,8 εκατ. ευρώ που κατέθεσε ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας για να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.
Η έρευνα, όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα, θα έχει ως επίκεντρο μόνο το ποσό της κατάθεσης που έγινε στην εφορία. Ήδη η έρευνα που έχει γίνει δείχνει ότι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι σε αυτή τη φάση ακόμη και για τον κ. Μπόμπολα δεν είναι εύκολο να βρει 1,8 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η οικογένεια για να λάβει δάνειο 500.000 ευρώ έβαλε ως εγγύηση ακίνητο μεγάλης αξίας. Η ίδια πηγή έλεγε, ότι, με βάση τις εντολές που είχαμε και την έρευνα, εκτιμώ ότι δεν μπορεί να το δικαιολογήσει. Εμείς περιμένουμε την εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να διερευνήσουμε από που προήλθαν τα χρήματα. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ως «πλυντήριο» του «μαύρου χρήματος». Πρέπει η εφορία να γνωρίζει από που προήλθαν τα χρήματα.
Η ίδια πηγή, μέσω του www.bankingnews.gr, καλεί να δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα τα στοιχεία από που προήλθε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ. Το www. bankingnews.gr με τα δικά του στοιχεία θεωρεί ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις αμοιβές της εργασίας παρότι κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Αυτό που γνωρίζουν όλοι πολύ καλά και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση είναι ότι για την εφορία οι μόνοι πλούσιοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι άλλοι απλώς περνούν καλά, διότι έχουν τα λεφτά και δεν το γνωρίζει η εφορία.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ έχει σφιχτή πολιτική σε ό,τι αφορά τη μερισματική στρατηγική έναντι των μετοχών. Το 2009 (5.450.755 ευρώ) και 2010 (18.169.184), συνολικά τα δύο χρόνια δόθηκε στους μετόχους το ποσό των 23.619.939 ευρώ.
Η συμμετοχή της οικογένειας Μπόμπολα της δίνει το δικαίωμα να εισπράξει το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.
Έμπειροι λογιστές λένε ότι μπορεί να χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την εταιρεία με τη μορφή δανείου, αλλά εδώ πρέπει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας να προσκομίσει στις φορολογικές Αρχές τα παραστατικά. Η μονή εταιρεία που έχει ταμειακά διαθέσιμα και είναι σε θέση να δώσει χέρι βοήθειας είναι η Αττική Οδός, καθώς διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δήλωνε ότι εκπροσωπεί ορθά την Ελλάδα στο εξωτερικό και τόνισε ότι η σύλληψη του ήταν μια δυσάρεστη υπόθεση.
Γ) Δημοσίευμα του parapolitika.gr την 1/5/2015 ανέφερε μεταξύ άλλων επί λέξει τα εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr νομικοί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «για τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη λίστα, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». Αρκετοί μάλιστα καταθέτες είναι και με το νόμο… πτωχοί καθώς τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους είχαν σταλεί κατά το παρελθόν χαρακτηρίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Τι ισχύει τελικά για την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ»; Έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα του parapolitika.gr, για τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη λίστα; Αληθεύουν οι πληροφορίες του parapolitika.gr, ότι «τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους είχαν σταλεί κατά το παρελθόν χαρακτηρίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ως ανεπίδεκτα είσπραξης»; Πόσοι ελέγχθηκαν από τη “λίστα Λαγκάρντ” και ποια ποσά αποκόμισε συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από τον παραπάνω έλεγχο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας; Θα απαντήσει στην Ερώτησή μας, όπως επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν απάντησε στην προηγούμενη Ερώτησή μας στις 16/2/2015;
2. Πόσοι και ποιοι πολιτικοί (εν ενεργεία και πρώην: βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ) ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για συμμετοχή στις λίστες Λαγκάρντ & Λουξεμβούργου και για πόσους καθυστερεί ο έλεγχος; Τι έγινε με τον έλεγχο από το ΣΔΟΕ για τη συμμετοχή του στη «λίστα Λαγκάρντ» του κ. Παπασταύρου, Συμβούλου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, που ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή; Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για να διενεργηθεί αυτός ο έλεγχος για τον κ. Παπασταύρου;
3. Υπάρχει η πρόθεση και πολιτική βούληση από μέρους της συγκυβέρνησης να αξιοποιηθούν τα πορίσματα των διαπιστώσεων και διασταυρώσεων με ξένες πηγές αλλά και οι φυσικές μαρτυρίες προς τεκμηρίωση των υποθέσεων φοροδιαφυγής από περιπτώσεις προσώπων, που συμμετέχουν σε λίστες τύπου «Λαγκάρντ» ή «Λουξεμβούργου»; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;
4. Υπάρχουν κωλύματα για την αξιοποίηση των στοιχείων, που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία, εντός και εκτός Ελλάδος; Αν «ναι», ποια είναι αυτά; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;
5. Έχουν οποιαδήποτε κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας ή υπηρεσιακοί παράγοντες εγείρει ενστάσεις για τη χρήση της λίστας ως αποδεικτικού μέσου; Αν «ναι», ποια είναι τα ονόματά τους; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

6. Οι περιπτώσεις ελέγχου επεκτείνονται και στους μηδενικούς λογαριασμούς των ονομάτων που συμμετέχουν στη λίστα; Θα επεκταθεί ο έλεγχος στις κινήσεις προ του όποιου πιθανού τεχνικού «μηδενισμού» των εν λόγω λογαριασμών των υπόλογων; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

7. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στις ελβετικές για παροχή πληροφοριών σχετικά με καταθέτες της λίστας, που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες ελβετικές τράπεζες; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

8. Περιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας στις παραπάνω περιπτώσεις, που με ενημέρωσε, απαντώντας στην προηγούμενη Ερώτησή μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος ή ο έλεγχος του εν λόγω επιχειρηματία προέκυψε μετά;

9. Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση να γίνει ο έλεγχος στα «βαριά ονόματα» επιχειρηματιών και πολιτικών, που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ή η περίπτωση του κ. Μπόμπολα ήταν μια αναλαμπή;

10. Ποιο είναι το ποσό που καταλογίστηκε στον κ. Μπόμπολα, πως προέκυψε αυτό και τι αντιπροσωπεύουν τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται ότι κατέβαλε ο κ. Μπόμπολας, προκειμένου να μη διωχθεί για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που του αποδίδονται; Ποιο είναι το ποσό, πλέον των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβάλει τελικά ο κ. Μπόμπολας και πως θα καταβληθεί αυτό;

11. Αληθεύουν οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr, ότι ο κ. Μπόμπολας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και ότι διεξάγεται σχετική έρευνα για την προέλευση των χρημάτων;

12. Σε περίπτωση που η κυβέρνησή σας διαπιστώσει πλήρη αδράνεια και κωλυσιεργία των αρμοδίων Υπηρεσιών ή των οργάνων της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας στο θέμα της παρούσας, σκοπεύετε να καλέσετε σε λογοδοσία μέσω ΕΔΕ, τόσο τους τότε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενδεχόμενα παρέλειψαν το καθήκον τους, όσο και τους πρώην κυβερνητικούς για τον ίδιο λόγο, με τη σύγκληση σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή; Θα απαντηθεί αυτή τη φορά το ερώτημά μου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ