Όσα δεν φέρνει ο χρόνος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Infinity TimeΟ χρόνος, αντικειμενικά, κυλά για όλους μας το ίδιο. Στην πολιτική, όμως, μερικές φορές ισχύει αυτό που λέμε “πυκνός”, ή με άλλα λόγια “όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή”. Επίσης, η αντίληψη του χρόνου διαφοροποιείται ανάλογα με τη δραστηριότητα ή την ανάγκη. Παραδείγματος χάριν, για τους δανειστές ο χρόνος κυλούσε εις βάρος της Ελλάδας, μέχρι που αντελήφθησαν, καθυστερημένα, πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπλοφάρει, αλλά, αντιθέτως, εννοείαυτά που λέει, δηλαδή ότι χωρίς αποκατάσταση της ρευστότητας δεν υπάρχει δόση.

Αυτό θα ήταν κακό για όλους και οι συνέπειες απρόβλεπτες. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε πως οι τόνοι έχουν πέσει και η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται πιο συνεργάσιμη. Οι εκκρεμότητες δεν ήταν και δεν είναι τεχνικές. Αυτά τα λύνουν οι τεχνοκράτες μόλις πάρουν την εντολή. Το θέμα ήταν και παραμένει πολιτικό και γι’ αυτό τα ηνία της διαπραγμάτευσης ανέλαβε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεχή επαφή με Μέρκελ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, καθώς και οι Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Βαρουφάκης, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν κρίσιμες πολιτικές επαφές. Το αποτέλεσμα ήταν να διαφανεί, για πρώτη φορά, η προοπτική συμφωνίας.

Προσοχή, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, ούτε για χαλάρωση. Η συμφωνία πρέπει να μορφοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί και εν συνεχεία να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμη λύση. Λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, αναδιανομής του εισοδήματος, μεταρρυθμίσεων τέτοιων που να “ξαναβάλουν” την Ελλάδα στην Ε.Ε., διότι -κακά τα ψέματα- σήμερα μπορεί να έχουμε ευρώ, αλλά όχι στις τσέπες μας, και μπορεί να έχουμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται εντός παρενθέσεως, αφού σε πολλά και βασικά δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ και η απόσταση από τον κοινοτικό μέσο όρο στα χρόνια του Μνημονίου διευρύνθηκε.

Με άλλα λόγια, έχουμε μπροστά μας ανήφορο, ο οποίος όμως δεν θα είναι του Σίσυφου. Στον βραχύ χρόνο, πάντως, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες για συμφωνία, πρέπει να απομονωθούν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι, στην Ευρώπη κυρίως, που έχουν υπονομεύσει αρκετές φορές την εξεύρεση λύσης.

http://www.avantipopolo.gr/2015/05/blog-post_95.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ