«Γκρίζες ζώνες» στη θητεία Στουρνάρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

simitis-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣHταν 15 Δεκεμβρίου 2014 όταν ο διοικητής της Τράπεζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφήνει εμβρόντητο το ακροατήριο εκδήλωσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα με μια πρωτοφανή δήλωσή του, που πλήττει τον θεσμικό του ρόλο ως διοικητή της ΤτΕ.
Κάνει λόγο για μείωση με ταχύ ρυθμό της ρευστότητας, επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό ζητά από τους βουλευτές «να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο».
Στο ακροατήριό του βρίσκονται πολιτικοί, μελλοντικοί υπουργοί και κορυφαία τραπεζικά στελέχη που, όπως ισχυρίζονται, υπέστησαν σοκ απ’ όσα άκουσαν εκείνο το απόγευμα, καθώς οι επιπόλαιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, τοποθετήσεις του Γ. Στουρνάρα δημιουργούσαν συνθήκες «bank run» (φυγή καταθέσεων).
Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να προσφύγουν, για προληπτικούς λόγους, στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) της ΕΚΤ λαμβάνει πομπώδεις διαστάσεις. Η είδηση… διοχετεύεται επιλεκτικά στον Τύπο, προκαλώντας την οργή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των τραπεζών. Κι αυτό γιατί ποτέ μέχρι τότε δεν είχε προαναγγελθεί η προσφυγή στον ΕLA.
Η «προπαγάνδα» καλά κρατεί και μετά τις εκλογές και ενώ έχει επιβληθεί στη χώρα διακοπή ρευστότητας, ώστε να βρεθεί στο καναβάτσο της διαπραγμάτευσης.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το «κομπόδεμα» νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα τέλη Μαρτίου στα 138,55 δισ. ευρώ έναντι 140,5 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 148,048 δισ. ευρώ. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι τον Απρίλιο και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιπλέον 7,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα χρήματα που έφυγαν από τα γκισέ παραμένουν εντός συνόρων.
Ψευδή στοιχεία
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου κατά τις πρώτες 100 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα αναγραφόμενα στοιχεία ξεφεύγουν πολύ από τα όρια της δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και αγγίζουν τα όρια της διασποράς ψευδών στοιχείων.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η «πτώση αξιών προς εισηγμένες ή μη» είναι 20-30 δισ.. ευρώ. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πως το στέλεχος της ΤτΕ κατάφερε να υπολογίσει την αξία που έχει χαθεί από μη εισηγμένες επιχειρήσεις καθώς δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί. Αλλά ειδικά στις εισηγμένες που η χρηματιστηριακή αξία τους δημοσιεύεται κάθε μέρα, οι «πληροφορίες» είναι πέρα για πέρα λανθασμένες. Για την ακρίβεια από την επομένη των εκλογών (26 Ιανουαρίου) μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 8 Μαΐου η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη. Από τα 50,9 δισ.. ευρώ μετά τις εκλογές διαμορφώνεται σήμερα στα 49,2 δισ.. ευρώ ενώ το χαμηλότερο σημείο που είχε φτάσει η αξία των μετοχών ήταν στα 42,2 δισ.. ευρώ στις 22 Απριλίου. Ο δε Γενικός Δείκτης στο Χ.Α καταγράφει άνοδο 4,12% μετά την ημερομηνία των εκλογών έως και σήμερα. Στην πραγματικότητα στο χρηματιστήριο χάθηκαν όντως πάνω από 22 δισ.. ευρώ, αλλά οι απώλειες αυτές καταγράφηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, όταν η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο υποχώρησε λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών από τα 75,2 δισ. ευρώ (8/9) στα 52,9 δισ. ευρώ (31/12/2014).
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, ναι μεν υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε επακριβώς για τις παγωμένες πιστώσεις και πότε αυτές δημιουργήθηκαν.
Αλλά και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες από την εποχή… Σταϊκούρα, τα χρέη κυμαίνονταν κοντά στα 4 δισ. ευρώ και ενώ οι δόσεις από τους δανειστές και τα μέτρα έτρεχαν κανονικά . Οι τιμές των ακινήτων εξάλλου, όπως γνωρίζουν οι πάντες στη χώρα αυτή, είχαν αρχίσει να μειώνονται ήδη από το 2008 και στο τέλος του 2014 η μείωση σε ό,τι αφορά τις κατοικίες έφτασε σωρευτικά το 38,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ