«Η κρίση γεννάει ευκαιρίες»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σισσυτια

«Η κρίση γεννάει ευκαιρίες». Αυτό ήταν το σύνθημα των υποστηρικτών του Μνημονίου, ώστε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση σε μια κοινωνία πως αν είσαι τυχερός, δουλευταράς και έξυπνος (!) μπορείς μέσα από τις συμπληγάδες να βρεις τον δρόμο για τη σύγχρονη Γη της Επαγγελίας, κάτι δηλαδή σαν το αμερικανικό όνειρο, αλλά στην πιο φτωχική εκδοχή του. Το σύνολο του συστημικού κατεστημένου επένδυσε σ’ αυτήν την άλογη λογική, επιχειρώντας πρωτίστως να μειώσει την ένταση των αντιδράσεων και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει ελπίδες και να καθοδηγήσει την κοινωνία στην παρηκμασμένη λογική ότι «όλοι από τα χαμηλά και με κόπους και βάσανα ξεκινήσαμε».

Το παραμύθι όμως δεν δικαίωσε τους αφηγητές του, αφού η ελληνική κοινωνία οδηγήθηκε σε καταστροφή. Και σήμερα έρχεται η έκθεση του ΟΟΣΑ να δικαιώσει όλους όσοι δεν πιστεύουν στα παραμύθια. Το πλουσιότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού το 2013 διέθετε 12,3 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του φτωχότερου 10% του πληθυσμού.

Με άλλα λόγια, η κρίση λειτούργησε υπέρ των συνήθων «υπόπτων», οδηγώντας τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα σε εξαιρετικά υψηλές εισοδηματικές απώλειες. Η σημασία της έρευνας του ΟΟΣΑ, που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, αποδεικνύει και την καταστροφική κεντρική επιλογή των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως επίσης και το γεγονός της ανισομερούς κατανομής της εργασίας.

Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για όσους «πόνταραν» στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν μια «νέα μεσαιωνική αντίληψη» για την εργασία και ταυτόχρονα μια σύγχρονη αναδιανομή κερδών προς όφελος των ολίγων και εκλεκτών. Το πείραμα, όπως αποδεικνύεται, οδήγησε την Ελλάδα στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση, αλλά οι εμπνευστές του και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους μάλλον φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι. Και τούτο, γιατί ποτέ δεν ξεπέρασαν το 10%, αφού τις «ευκαιρίες» τις άφησαν για τους άλλους…

http://www.efsyn.gr/arthro/i-krisi-mas-kanei-pio-ftohoys

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ