Μιλάει και Φινλανδός ΥΠΕΞ; “Όχι άλλα χρήματα για την Ελλάδα!”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

diadromimizasΣόινι: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην ευρωζώνη

Συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Σόινι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανήκει σε διαμετρικά αντίθετο πολιτικό χώρο.

(Για..δείτε ποιοι είναι οι Φιλανδοί που δεν θέλουν διαπραγμάτευση του χρέους μας…)

«Θα έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις» λέει ο αναλυτής Έρκα Ράιλο. «Η θέση της Φινλανδίας για το ελληνικό ζήτημα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν απαιτήσει από την Ελλάδα εγγυήσεις για την παροχή βοήθειας το 2011. Με τους ‘Αληθινούς Φινλανδούςʼ στην κυβέρνηση η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη».

Η παραδοσιακή θέση του Τίμο Σόινι είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί «δεν είναι ανταγωνιστική». Αλλά ο αρχηγός των «Αληθινών Φινλανδών» επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος στη χώρα του, που εκφράζει αυτήν την άποψη.

«Είναι μία άποψη πολύ διαδεδομένη. Μπορεί εμείς να είμαστε οι δριμύτεροι επικριτές, αλλά υπάρχει ένα είδος συμφωνίας στο ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα διστακτική στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με χρήματα των φινλανδών φορολογουμένων, όταν μάλιστα η βοήθεια αποσκοπεί στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών».

Όσο για τη γενικότερη πολιτική της Φινλανδίας, ο Τίμο Σόινι τονίζει ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΕ χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις».

«Καμία ριζική αλλαγή πολιτικής»

Σε τελική ανάλυση πάντως, ο αναλυτής Έρκα Ράιλο δεν θεωρεί πιθανή μία ριζική αναθεώρηση της φινλανδικής πολιτικής απέναντι στην Ευρώπη.

«Θα με εξέπληττε, εάν οι ‘Αληθινοί Φινλανδοίʼ ασκούσαν τόσο μεγάλη επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Στη Φινλανδία η εξωτερική πολιτική έχει κοινούς παρονομαστές σε όλα τα κόμματα και μία αλλαγή κυβέρνησης δεν ανατρέπει τα δεδομένα» επισημαίνει ο Ράιλο.

Αν μη τι άλλο, ο Τίμο Σόινι φαίνεται να υπαναχωρεί από μία βασική θέση του κόμματός του: την αντίθεσή του σε πιθανή ένταξη της ‘ουδέτερηςʼ Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ότι θέλει να «εξετάσει» τα πλεονεκτήματα που θα είχε η συμμετοχή στην Ατλαντική Συμμαχία υπό των πρίσμα της γεωπολιτικής «απειλής» εκ μέρους της Ρωσίας.

Η προηγούμενη φινλανδική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, αλλά η πλειοψηφία των Φινλανδών εκφράζει αντίθετη άποψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ